Proffene viser: Slik parterer du kylling

Vet du hvor den møreste kyllingbiten gjemmer seg?

• Flere matsaker på db.no/mat
Årets deltakere i TV3s MasterChef får utfordringene i fanget, som for eksempel partering av hel rå kylling.

Den franske MasterChef-dommeren Gregory Paul kan kunsten - og deler gjerne sine triks.

- Når du først kan partere kylling vil du kunne bruke hele fuglen og få mye mer smak i maten. Ved å koke skroget og innvollene, får du for eksempel en fantastisk kraft, sier Paul.

SKJÆREJOBB Å partere kylling er ingen sak, så lenge du har riktig utstyr og noen enkle teknikker på plass. Foto: ELVIG HANSEN/SCANPIX DENMARK
SKJÆREJOBB Å partere kylling er ingen sak, så lenge du har riktig utstyr og noen enkle teknikker på plass. Foto: ELVIG HANSEN/SCANPIX DENMARK Vis mer

Trenger du inspirasjon til kyllingretter? Her er ti retter du kan lage av en kylling.

Enkel jobb Franskmannen, som i over ti år har jobbet for Eyvind Hellstrøm, mener parteringsjobben er enklere enn mange frykter.

- Det er som med alt annet, enkelt når du først har lært det. Vær forberedt på at det blir vanskelig første gangen, men ved å ta tiden til hjelp lærer man fort, sier han.

PÅ PRØVE: Lene Alexandra Øien, Abubakar Hussain, Fridjof Nilsen, Anders Nilsen, Mette Solli og Jenny Jensen var deltakerne som fikk prøve seg på kylling-partering. Foto: TV3
PÅ PRØVE: Lene Alexandra Øien, Abubakar Hussain, Fridjof Nilsen, Anders Nilsen, Mette Solli og Jenny Jensen var deltakerne som fikk prøve seg på kylling-partering. Foto: TV3 Vis mer

Av utstyr trenger du et rent skjærebrett, en stor kjøkkenkniv og en mindre kniv - for eksempel en grønnsakskniv.

- Folk bruker ofte for store kniver til denne jobben. Den minste kniven har man mest kontroll med og den brukes til vinger og lår. Den største kniven brukes for å skjære fine kyllingbrystfileter, forklarer Paul.

Ikke vær idiot Mange glemmer å sikre seg den aller beste delen av kyllingen, avslører TV-dommeren.

TV-DOMMER: Gregory Paul har jobbet for Eyvind Hellstrøm i mer enn ti år, og er sammen med Kjartan Skjelde dommer i årets MasterChef på TV3. Foto: TV3
TV-DOMMER: Gregory Paul har jobbet for Eyvind Hellstrøm i mer enn ti år, og er sammen med Kjartan Skjelde dommer i årets MasterChef på TV3. Foto: TV3 Vis mer

Les også: Slik blir kylling best.

- Den kalles østers på engelsk, og på fransk bruker vi uttrykket «idioten lar den være». Det er en liten oval kjøttbit som ligger på ryggen av kyllingen og ligner et halvt egg. Den er utrolig mør, blir aldri tørr og smaker fantastisk!

STEG FOR STEG: Lårene er det første som skal skjæres av kyllingen. Foto: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX
STEG FOR STEG: Lårene er det første som skal skjæres av kyllingen. Foto: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Vis mer