Prøv denne, og du vil få en ny favoritt

Perfekt på kalde vinterdager.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

TID FOR LØK: Karla Siverts lager nydelig løksuppe denne helga, og byr også på gode oppskrifter på spennende løkmarmelade og rødløkskompott. Foto: METTE MØLLER
RØDLØKSKOMPOTT: Dette er en nydelig, sursøt løk som passer godt både i salater og som tilbehør til kjøtt og fisk. Foto: METTE MØLLER
LØKSUPPE MED OKSEHALE: - Oksehaler gir fra seg masse god smak, og er helt nydelig i supper og gryteretter, forteller Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER
LØKMARMELADE: Prøv den sammen med ost, eller som tilbehør til forskjellig kjøtt eller en god bratwurst. Foto: METTE MØLLER

Løk er som poteten, den kan brukes til nesten alt. Og med alle sine sunne vitaminer og næringsstoffer, er løk en perfekt råvare på kalde vinterdager.

En rykende varm og velduftende kjele med løksuppe smaker godt for både liten og stor.

LØKSUPPE MED OKSEHALE: Karla Siverts har kokt løksuppa med både oksehaler og bacon. Oksehaler gir fra seg masse god smak, og er helt nydelig i supper og gryteretter, sier hun. Foto: METTE MØLLER
LØKSUPPE MED OKSEHALE: Karla Siverts har kokt løksuppa med både oksehaler og bacon. Oksehaler gir fra seg masse god smak, og er helt nydelig i supper og gryteretter, sier hun. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Løken blir så mild og god når den får koke en stund. Mange tenker at løk har en sterk og dominerende smak, men straks den varmebehandles, så kommer sødmen fram, sier Karla Siverts.

Hun blåser forsiktig på en skje med varm løksuppe og smaker grundig.

KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Litt mer pepper, og litt ekstra timian - så er denne suppa klar til servering, smiler Karla.

Må koke lenge Hun har kokt løksuppa med både oksehaler og bacon, og den har kokt lenge. Det tar litt tid før kjøttet på oksehalene slipper beinet. Først da er suppa ferdig.

- Oksehale er en glemt råvare. Man må nok til en slakter eller en god kjøttdisk i en større matbutikk for å få tak i det. Har de ikke, så be dem bestille! Oksehaler gir fra seg masse god smak, og er helt nydelig i supper og gryteretter, sier Karla.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lyst til å lage denne løksuppa i helga, og ikke får tak i oksehaler, så prøv den samme oppskriften med kyllinglår. Det smaker også kjempegodt!

Brødkrutonger med ost Karla legger store, ristede brødkrutonger med ost i suppa før servering, og putter oppi en oksehale i hver porsjon.

Du kan også plukke av kjøttet på oksehalene hvis du ønsker å servere uten bein.

- En raus og god løksuppe føles så riktig å spise nå om vinteren. Løk er også en av mine favorittråvarer. Man bruker det jo i nesten alt. Det finnes mange typer løk, og det er fint å variere, sier Karla.

Syltet rødløk En av Karlas enkleste og beste småretter med løk er lettsyltet rødløk.

Skjær rødløken i tynne skiver og mariner den med en god eddik eller sitronjuice.

La den stå og trekke i minst 30 minutter, og du har en nydelig, sursøt løk som passer veldig godt både salater og som tilbehør til kjøtt og fisk.

• Les også: - Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom.