HVITT ELLER RØDT: Når ingenting egentlig passer perfekt, tyr man gjerne til de hvitvinene som «passer til alt»: champagne og riesling. Eller et glass rødvin til pinnekjøttet. Foto: Lisbeth Michelsen
HVITT ELLER RØDT: Når ingenting egentlig passer perfekt, tyr man gjerne til de hvitvinene som «passer til alt»: champagne og riesling. Eller et glass rødvin til pinnekjøttet. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Vintest

Prøv en stjernevin til julematen

Pinot gris, riesling, chenin blanc og grüner veltliner er alle druetyper som kan fungere bra til ribba.

Julemat og vin kontra øl og akevitt er en diskusjon som dukker opp hvert eneste år. Det enkle svaret er at begge deler fungerer fint så lenge man unngår et par fallgruver.

Norsk julemat er preget av distinkte smaker med både fett, sødme, salt og lut som definitivt krever sin vin.

Lutefisk er noe av det mest særegne vi har og krever spesifikke viner for å fungere. Rødvin er uaktuelt, og det samme gjelder fatlagrede hvitviner.

De litt rikere variantene

Riesling, grüner veltliner og andre viner i samme stil vil med sin fruktighet og friske karakter kunne håndtere maten godt. Det er spesielt de litt rikere variantene som GG, smaragd eller tilsvarende som fungerer best.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn