Puss smykker med viskelæret

Kan fikse riper i ipaden og skomerker på gulvet.

FLEKKFJERNER: Viskelærets egenskaper gjør det anvendelig til å fjerne mer enn bare blyantstreker. FOTO: Alexander Berg jr.
FLEKKFJERNER: Viskelærets egenskaper gjør det anvendelig til å fjerne mer enn bare blyantstreker. FOTO: Alexander Berg jr.Vis mer

Flekkfjerning hører til de fleste boligeieres vanlige aktiviteter, og mange er de remediene som kan brukes for å fjerne flekker. Selv en valnøtt kan brukes i flekkfjerningens tjeneste.

Men du visste kanskje ikke at viskelær har egenskaper som gjør det til en god flekkfjerner?

For det har det, blant annet fjerning av skomerker på tregulv.

- Som utgangspunkt er viskelæret beregnet til å fjerne blyantstreker, men det er kjent at man i mange år blant annet har brukt viskelær til å fjerne streker på gulvet med, særlig velegnet på gulv med PVC-belegg, forklarer Kim Jensen, administrerende direktør for Staedtler Nordic AS, til klikk.no.

- Normalt er det et belegg oppe på de fleste gulv, og da er det ofte en enkel prosess å fjerne merker med viskelær, så lenge det ikke er trukket ned i belegget eller treverket, for da kan man ikke fjerne det. Derfor er det viktig å være klar over at viskelæret ikke er et universalmiddel.

Riper i en iPad Nettstedet eHow har publisert en instruksjonsvideo hvor de bruker et viskelær til å fjrne riper i glasset på en iPad. Ved å gnikke viskelæret i ripens lengderetning, skal det ifølge nettstedet være mulig å fjerne ripen.

De tar imidlertid et forbehold om at du må være villig til å holde på en stund, og de sier også det kan være fornuftig å vurdere å la ripen være der dersom den ikke er plagsom.

Slik virker viskelæret Ifølge Illustrert vitenskap virker viskelær på den måten at dets lett klebrige overflate drar med seg partikler.

«Når du gnir viskelæret mot papiret, vil grafitten - altså skriften - bli løftet av papiret og i stedet feste seg til materialet i viskelæret», skriver de om hvordan et viskelær fjerner en blyantstrek.

Den molekylære forklaringen er som følger, presentert av konserndirektør Torstein Haaberg ved SINTEF.

- Måten et viskelær virker på er at molekylene i viskelæret er mer "sticky" enn molekylene i papiret, og da fester grafitten fra blyanten seg lettere til viskelæret enn til papiret, utdyper han overfor klikk.no.

I de tilfellene hvor det er snakk om tøffere motstand, som for eksempel tusjstreker, krever det et kraftigere viskelær enn det som fjerner grafitt. Da trengs viskelær som er tilsatt såkalte abrasiver, slipemidler i partikkelform.

«Og dess mer slipemiddel det er i viskelæret, jo mer av papiret vil forsvinne når du bruker det», skriver nettstedet eHow.

Skoflekker på gulvet Blant de merkene et viskelær kan fjerne, er merker etter sko på gulvet. «Viskelær inneholder et mildt slipende middel kalt pimpstein, som vil løsne skomerkene og gjøre det enkelt å tørke dem bort med en fuktig klut», skriver nettstedet Yahoo Voices.

Ifølge nettstedet bolius.dk kan viskelæret brukes på det fleste gulvoverflater. Det er kun ubehandlede tregulv samt lineolumsgulv hvor flekker ikke lar seg fjerne med viskelær, skriver nettstedet.

Pusse smykkene Et annet sted et viskelær kan være til hjelp, er på smykker. Fettete fingeravtrykk kan ifølge Yahoo Voices lett fjernes med et viskelær og etterlate et blankt og skinnende smykke.

«Dersom du raskt vil pusse et smykke, skal du gni et blyantviskelær over smykkene. Gummipartiklene vil absorbere de fettete fingeravtrykkene og etterlate et glansfyllt smykke», skriver de.

Rensning av PC-tastatur Dersom du synes tastaturet ditt fortjener en rens, men har intet rensemiddel i umiddelbar nærhet? Da kan viskelæret hjelpe deg. Ta og gni det over tastaturet.

«De svakt slipende partiklene i viskelæret vil løsne skitten og du kan blåse det bort med en hårtørker på kaldluft, tipser Yahoo Voices.

Rengjøring av lysbrytere og stikkontakter Bolius.dk forteller at viskelæret også kan brukes til å rense lysbrytere og stikkontakter. Det er rett nok en av flere metoder for å fjerne fingermerker og lignende på armaturet, men det fungerer i det minste, og gjør det enkelt å få bryterne og kontaktene rene.

Også området rundt lysbryterne kan rengjøres med viskelær.

- På strukturtapet oppstår det gjerne flekker rundt bryterne, og disse flekkene kan fjernes med hjelp av et viskelær, forteller Sabine Schuster hos viskelærprodusenten Staedtler til klikk.no.

Fjerning av blekkflekker på semsket skinn Til og med fjerning av blekkflekker på semsket skinn sies det at et viskelær kan brukes til. «For å fjerne en blekkflekk på semsket skinn, gni et viskelær over blekkflekken i samme retning som lærets fibre. Viskelæret vil skape små partikler som bevege seg inn under lærets overflate og løfte ut blekkflekken», skriver Yahoo Voices.

Les også:
Slik rengjør du glasset i stekeovnen
Sjekk om du vasker for mye
Denne gjør rent for bare tre kroner
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.