Pusser opp for milliarder

Sjekk hva vi bruker mest penger på.

STILRENT: Heidi Braathen ville ha et kjøkken som var tidløst, åpent og lyst. Og med mye plass til barna. Det er sønnen Marius og kameraten hans, Håvard, glade for.
Foto: Sigurd Fandango
STILRENT: Heidi Braathen ville ha et kjøkken som var tidløst, åpent og lyst. Og med mye plass til barna. Det er sønnen Marius og kameraten hans, Håvard, glade for. Foto: Sigurd FandangoVis mer

||| (Dagbladet) I år pusser vi opp for rekordhøye 53,3 milliarder kroner. Heidi Braathen (41) og Terje Granum (44) brukte dobbelt så mye på å renovere hele huset som de hadde budsjettert med.

- Det ble mye mer kostbart enn vi hadde planlagt, men det er virkelig verdt det, sier Braathen.

Hun og Granum kjøpte huset i Drammen da de bestemte seg for å bli samboere. De begynte å rive ned innendørs 1.desember i fjor og flyttet inn rett over påske.

Ribbet huset - Huset var skikkelig 70-talls, med oransje vegg-til-vegg tepper, panel på veggene og gammeldagse oppbevaringsskap, sier hun. Hele huset ble ribbet, tepper fjernet, vegger revet og rom utvidet.

- Vi ville ha det moderne, lyst og åpent og funksjonelt. Ikke minst ønsket vi oss mer luft og romfølelse, sier tobarnsmoren. Det 113 kvadratmeter store huset virker mye større etter at de pusset opp, konstaterer hun.

Ennå er de ikke ferdige. Uteplassen står først for tur. Deretter skal det lages TV-stue i kjelleren til de to guttene i huset, Haakon (10) og Marius (12).

På verdenstoppen Stadig flere av oss bruker mer og mer penger på oppussing. Med unntak av i 2009, da folk brukte mindre penger på bolig på grunn av finanskrisa, har beløpet økt årlig, viser tall fra Prognosesenteret.

I fjor pusset hver og en av oss opp bolig for 23 600 kroner i gjennomsnitt. Det plasserer nordmenn på verdenstoppen i oppussing.
- Sett i forhold til folketallet, bruker vi mye mer penger på vedlikehold av egne boliger enn andre, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Vil vise fram En forklaring er den store andelen selveierboliger i Norge.

LISTELØST: Lister ble fjernet både rundt vinduer, i tak og langs gulvet, mens tak og vegger ble mat i samme farge. Alt for å øke romfølelsen.
Foto: Sigurd Fandango
LISTELØST: Lister ble fjernet både rundt vinduer, i tak og langs gulvet, mens tak og vegger ble mat i samme farge. Alt for å øke romfølelsen. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

- I tillegg er vi veldig opptatt av å holde boligene våre i hevd, og dermed blir innsatsen per husholdning også større. I Norge er det viktig å vise fram boligen sin, mens man i andre land er mer opptatt av å bruke penger på sosiale begivenheter og samvær med andre, sier Senneset.

Han er usikker på om trenden med å bruke mye penger på oppussing vil fortsette med den oppvoksende generasjonen.

- Unge under 40 i dag er kanskje mer opptatt å gå fra vannhull til vannhull enn å flikke på verandaen og male rom, sier han.

Prioriterer kjøkkenet Aller mest penger legger vi i kjøkkenet.

- For to år siden brukte hver husholdning som pusset opp i snitt 80 000 kroner på kjøkkenet, sier siviløkonom Kåre Elnan i Prognosesenteret.

En fersk måling Prognosesenteret har foretatt, viser at en stor andel av nordmenn går med planer om å pusse opp kjøkkenet i en eller annen form.

På utstilling - Det henger vel sammen med at kjøkkenet i dag brukes i flere sammenhenger enn matlaging, det er blitt en sosial arena der vi gjerne bruker mye tid — og en utstillingsplass for egen smak, sier Elnan.

UTEKOS:Heidi Braathen og samboeren fikk hjelp av interiørarkitekt Åse Imset da de planla oppsussingen av huset. Ett av rådene de fikk var å forlenge stua ved å plassere en polstret sofa ute på balkongen. Foto: Sigurd Fandango
UTEKOS:Heidi Braathen og samboeren fikk hjelp av interiørarkitekt Åse Imset da de planla oppsussingen av huset. Ett av rådene de fikk var å forlenge stua ved å plassere en polstret sofa ute på balkongen. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

- Hvis alle som sier at de planlegger å bytte ut eller pusse opp kjøkkenet i løpet av ett år faktisk gjennomfører dette, utgjør det i så fall 120 000-130 000 husholdninger, sier han.

Badet er også et rom vi skifter ut oftere enn den tekniske levetida skulle tilsi.

- Kjøkkenet kan du bytte ut uten å bli ruinert, men badet er langt mer kostbart å pusse opp - og og derfor gjør vi det sjeldnere, sier Elnan.

Male er det vi gjør oftest, og både nytt gulv og ny tapet havner også på prioriteringslista før oppussing som innebærer store kostnader, som elektriker- og rørleggerarbeid.

MYE LYS:Heidi Braaten og Terje Granum la vekt på lyssetting både i tak og vegger på soverommet slik at det skal virke større. Klærne har fått plass i Ikeas kjøkkenskap- og skuffer. Foto: Sigurd Fandango
MYE LYS:Heidi Braaten og Terje Granum la vekt på lyssetting både i tak og vegger på soverommet slik at det skal virke større. Klærne har fått plass i Ikeas kjøkkenskap- og skuffer. Foto: Sigurd Fandango Vis mer
KLASSISK: Huseierne er fornøyde med planløsningen på badet. De har både fått plass til et sekskantet badekar i hjørnet, dusj, vegghengt toalett og mye oppbevaringsplass. Foto: Sigurd Fandango
KLASSISK: Huseierne er fornøyde med planløsningen på badet. De har både fått plass til et sekskantet badekar i hjørnet, dusj, vegghengt toalett og mye oppbevaringsplass. Foto: Sigurd Fandango Vis mer