Pustealarm skaper hysteriske foreldre

Smokken skal gi beskjed hvis barnet ditt slutter å puste.

SMOKK-ALARM: En pusteindikator kan festes på alle typer smokker og skal gi trygghet. Foto: Colourbox.com
SMOKK-ALARM: En pusteindikator kan festes på alle typer smokker og skal gi trygghet. Foto: Colourbox.comVis mer

Med bekymrede foreldre som målgruppe produseres det mange ulike pustealarmer som skal varsle deg hvis barnet ditt slutter å puste.

Noen alarmer kommer i form av små plater som legges under madrassen og som avgir en alarm hvis barnets pust stopper opp, andre fungerer ved at en liten pusteindikator festes til smokken slik at det avgis et lys hver gang barnet puster. Du kan også få små pustealarmer som kan festes på bleien eller i form av en sovebag, utstyrt med sensor.

Praktisk eller unødvendig?

Helt unødvendig, mener ekspertene.

Skaper frykt - Umiddelbart tenker jeg at dette er produkter man ikke trenger, sier jordmor Marie Svendberg ved Jordmorsenteret.

Hun mener slike produkter er med på å bygge opp under den frykten de aller fleste nybakte foreldre kjenner på, nemlig frykten for at noe skal skje med barnet. For vi foreldre er nemlig redde for mange ting.

- Jeg syns dette blir å legge ansvaret på feil sted. Gode råd vil være mye mer verdt enn en duppeditt som varsler hvis barnet ikke puster. Med kunnskap og råd vil foreldrene føle seg trygge, mens utstyr som dette bare vil føre til stress rundt noe det ikke er nødvendig å bekymre seg for, sier hun til Foreldre&Barn.

Jordmoren mener også at produkter som dette handler mer om salg enn det å tilfredsstille faktiske behov.

- Jeg føler at dette blir litt ekstremt, og at produsentene skor seg på foreldres bekymring. Foreldre med friske barn trenger ikke dette, sier hun.

Pustealarm diskuteres også i vårt forum Barn i magen:

"Vurderer å kjøpe dette, men er jeg veldig paranoid da?", spør en av forumbrukerne.

Noe alle er opptatte av Ole Johan W. Bredland, selger pustealarm til smokker gjennom nettbutikken Mimmis.no. Den skal berolige foreldre ved at smokken lyser hver gang barnet puster. Han mener produktet er et godt hjelpemiddel for de foreldrene som er bekymret for barnet sitt.

- Om barnet puster eller ikke er en bekymring de aller fleste foreldre har. Med denne pusteindikatoren vil man ha et praktisk verktøy for å se om barnet puster. Man slipper for eksempel å skru på lyset og dermed risikere å vekke barnet, sier Bredland.

For han handler det ikke om å skremme eller skape hysteri. Han mener dette er noe som kan lette hverdagen til mange foreldre.

- Dette er et verktøy som er praktisk for alle foreldre. I mine øyne er det naturlig at foreldre er bekymret for at barnet ikke puster. Det er også viktig å påpeke at produktet kun er ment for å berolige mor og far, og at det ikke har noen helsemessig gevinst, sier Bredland.

Gir trygghet Også Martin Svenson hos Andingsalarm.se mener pustealarmer er et godt tilbud til de foreldrene som føler behov for det, men presiserer at dette ikke er noe alle foreldre nødvendigvis trenger.

- Vi er veldig bevisste på ikke å markedsføre dette som "noe alle må ha". Dette er et hjelpemiddel til de foreldrene som føler stor bekymring, og som ønsker seg en ekstra trygghet, forklarer han.

Ved å unngå skremselspropaganda og proaktiv markedsføring mener han at de gjør det de kan for å unngå å skape hysteriske foreldre.

- Vi ønsker ikke å skape et behov som ikke er der i utgangspunktet, men å tilfredsstille de behovene som finnes. Noen foreldre har stor nytte av en slik pustealarm, nettopp fordi de bekymrer seg så mye, forteller han til Foreldre&Barn og fortsetter:

- Selv om vi ikke kan si at produktet motvirker krybbedød, mener jeg at det er bedre å være føre var. Jeg vil jo tro det er en større sjanse for å redde barnet hvis man på et tidlig tidspunkt oppdager at barnet ikke puster.

Beskytter ikke mot krybbedød Professor og barnelege ved Barneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus, Trond Markestad, er enig med jordmor Marie Svendberg, og syns at pustealarm er et unødvendig tilbud til foreldre, uavhengig av om foreldrene føler det som et behov eller ikke.

- Dette er noe vi ikke anbefaler. Det er rett og slett ikke nødvendig. Jeg antar at dette er beregnet på foreldre som er bekymret for krybbedød. I den forbindelse vet vi at slike produkter ikke har noen effekt, forklarer han.

På 1980-tallet trodde barneavdelingene at slike alarmer kunne forebygge krybbedød, og lånte derfor ut slike apparater i stor stil. Det viste seg å være lite gunstig.

- Erfaringer viste at alarmene skapte mye uro og engstelse, ikke minst på grunn av falske alarmer. Omfattende forskning viste også at de ikke kunne forebygge krybbedød fordi barna ikke lot seg gjenopplive på det tidspunktet da monitoren alarmerte, sier barnelegen.

Les også: Paranoide foreldre må lære seg å roe seg ned.

Liten fare I tillegg til å være lite effektivt mener han også at slike apparater skaper unødvendig mye stress for foreldre.

- Det bygger opp under unødvendige bekymringer. Antallet barn som dør i krybbedød er nå så lavt, at det er liten grunn til å bekymre seg for det, forsikrer Markestad og fortsetter:

- Å legge barnet på ryggen når det sover er det viktigste man gjør for å beskytte mot krybbedød. En pustealarm vil ikke være til hjelp uansett.

Markestad tror at foreldre som får tilstrekkelig informasjon om krybbedød og pustealarmer heller ikke vil føle behov for å skaffe seg disse apparatene.

- Når foreldre får vite at pustealarmer bare gir falsk trygghet og skaper stress, tror jeg ikke at dette vil oppleves som en god løsning, selv ikke for de som føler stor bekymring over barnet sitt, sier han.

En slik alarm tror han rett og slett vil virke mer stressfremkallende enn beroligende.

- Jeg mener en pustealarm vil virke mot sin hensikt. Foreldre som allererde er bekymret vil bli så opphengt i å sjekke at alarmen virker at det vil øke angstnivået, sier han.

Tror det hjelper Martin Svenson hos andingsalarm.se er uenig og vet at flere av hans kunder har stor nytte av alarmen.

- De foreldrene som føler stor bekymring har fortalt oss at alarmen har gitt dem et nytt liv, forteller han.

Han mener også at det er viktig at det finnes tilbud til alle, også de som føler behov for mer trygghet.

- Vi legger oss ikke i hva folk ønsker eller har behov for. Alle får ta sine valg. Vi tilbyr alarmer til de som ønsker det, og føler ikke at vi presser det på de som ikke har behovet, sier han.

Les også:
Slik lurer du barnet til å sove
Hvem velger barnets navn?
Stress kan gi jentebabyer
Trendy med kjønnsløs oppdragelse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PUSTEALARM: Det finnes flere ulike alarmer som skal si fra hvis barnet ditt slutter å puste. Her ser du tre varianter; en matte, en monotor til smokk og en alarm du kan feste på bleie eller trøye. andningslarm.se, mimmis.no, barntrygghet.se
PUSTEALARM: Det finnes flere ulike alarmer som skal si fra hvis barnet ditt slutter å puste. Her ser du tre varianter; en matte, en monotor til smokk og en alarm du kan feste på bleie eller trøye. andningslarm.se, mimmis.no, barntrygghet.se Vis mer