MOTSTRIDENDE BESKJEDER: MC-fører Knut Tore Singstad synes Tønsberg Parkerings avslag på klagen hans var i tåpeligste laget. Foto: Privat
MOTSTRIDENDE BESKJEDER: MC-fører Knut Tore Singstad synes Tønsberg Parkerings avslag på klagen hans var i tåpeligste laget. Foto: PrivatVis mer

- Putt billetten i lomma og unngå parkeringsbot

Knut Tore gjorde alt riktig - det kostet ham 300 kroner.

MC-fører Knut Tore Singstad betalte parkeringsavgift, fikk bot og beskjed om å putte p-billetten i lomma neste gang.

I august parkerte Singstad sin MC på Ringhaugstranda i Tønsberg, da han skulle bade. Parkeringsbilletten festet han med strikk til styret på motorsykkelen.

Da han kom tilbake var p-billetten borte, og i stedet hadde han fått en tilleggsavgift på 300 kroner utstedt av Tønsberg Parkering.

- Putt billetten i lomma Singstad mente tilleggsavgiften var urettmessig ilagt og klaget til Tønsberg Parkering, som avviste den på bakgrunn av at han ikke kunne fremvise billett. De kom så med følgende råd:

«Når du en gang senere skal parkere på en avgiftsplass råder vi deg til å putte p-billett i lommen slik at du kan vise den om du skulle få en ileggelse.»

Lenger opp i brevet siteres forskrift om offentlig parkering og parkeringsgebyr § 10, der det står svart på hvitt at p-billett skal legges synlig i frontruten eller annet godt synlig sted.

- Ekstraservice for MC-førere - Det setter jo meg i en «catch 22», da vil jeg eventuelt få parkeringsbot uansett, sier Singstad.

- Dessuten er ikke det å framvise billett i etterkant noe bevis for at jeg har betalt. Jeg kan jo bare finne en billett kassert fra en bil, eller be om å få en fra noen som har parkert med bil i samme tidsrom. Så det blir bare tullete å ta det som et bevis, mener Singstad.

- Jeg skjønner det er vanskelig å feste billetten skikkelig når kjøretøyet er uten frontrute eller lukket tak, sier daglig leder i Tønsberg Parkering, Egon Bjune.

- Derfor har vi en ekstraservice for MC-førere. De kan putte billetten i lommen og framvise den dersom de får tilleggsavgift. Vi har også avtale med EasyPark på alle plassene våre, slik at de kan betale med sms.

Mange feil Fordi Tønsberg Parkering er et kommunalt p-selskap lød boten på 300 kroner. Hvis Singstad ville tatt saken videre, måtte han til tingretten.

Ifølge tall fra NAF og Parkeringsklagenemnda er rundt 30 prosent av alle p-bøter feil utstedt. Det kan derfor lønne seg å klage, dersom du mener du har retten på din side.

- Det ville koste meg langt mer enn de 300 kronene. Så nå har jeg bare betalt. Men det blir helt feil, sier han.

Ikke bra nok Tønsberg kommune har ifølge Bjune et av landets største antall offentlige, avgiftsfrie parkeringsplasser for MC. De opplever derfor sjelden at en motorsykkelfører får parkeringsbot, eller såkalt tilleggsavgift, for overtredelse av parkeringsbestemmelsene.

Men problematikken med løse p-billetter og toppløse kjøretøy er landsomfattende, noe Parkeringsklagenemnda er vel kjent med.

- Ordningen vi har per i dag er dessverre ikke optimal. Derfor har nemnda oppfordret bransjen til å komme med en bedre løsning for brukere av MC, sier André Jansen i Parkeringsklagenemnda.

Ikke råd til å opplyse om muligheten Tønsberg Parkering opplyser ikke om muligheten for å framvise billett i etterkant verken på p-plassen i form av skilting, eller på selve billetten.

- Nei, det står ingen slike steder. Det ville koste oss altfor mye. Men vi har vært ute i lokalpressen og informert om det, og via andre mediekanaler. Så i området vårt er det godt kjent.

- Hva med tilreisende MC-førere? De kan ikke vite om ordningen.

- Nei, og det er ikke noe vi kan gjøre med. Men vi har veldig god dekning på offentlige avgiftsfrie MC-plasser, og anbefaler førere av slike kjøretøy å benytte disse. Det sparer oss for mye papirarbeid, ettersom vi ikke får denne aktuelle problematikken.

Må være registrert for sms Det kan også bli vanskelig for tilreisende å få betalt via sms, fordi dagens system krever at betaleren er registrert kunde hos EasyPark.

- Vi har to sms-løsninger. En abonnementsordning for våre faste brukere som tegnes via vår hjemmeside, og en for faste kunder hos Easy Park.

Ingen av løsningene gjelder for tilfeldige brukere. Man må i begge ordningene være registrert bruker med avtale.

- Vi vil snart lansere en app for Iphone og Android-telefoner hvor man kan registrere seg som bruker direkte i appen. Dette vil forenkle registreringsprosessen og man kan ta vår løsning i bruk der og da. Dette vil bli lansert i en egen kampanje nærmere jul, sier Bjune.

Mangelfullt lovverk - Dagens lovverk er ikke laget for MC fordi bevisbyrden ligger hos MC-føreren som har blitt frastjålet beviset. I tillegg er ikke praksisen lik fra sted til sted, sier Singstad.

Også parkeringssjef Bjune virker oppgitt over reglementet.

- Det er på grunn av denne problematikken at vi har så mange gratis p-plasser for MC, sier Bjune.

Snart foreldet problematikk Etter som det organiseres flere og flere elektroniske muligheter for blant annet sikre pengeoverføringer, vil denne problematikken bli foreldet, mener seniorrådgiver og advokat André Fimreite i NAF.

- Det arbeides stadig med å finne bedre løsninger på dette, sier Fimreite, som ikke lar seg imponere over Tønsberg Parkerings håndtering av saken.

- Metoden medfører ekstra arbeid for føreren av kjøretøyet, som må jobbe ekstra enten på fritiden eller i arbeidstiden for å få slettet gebyret, sier han.

Fimreite er også enig i at p-billetten ikke er noe absolutt bevis.

- Men har du en billett, sannsynliggjør det at du har betalt.

Les også:
Test deg selv: Kan du parkeringsbestemmelsene?
Så fort kan du kjøre forbi fotoboksen
Nakne kjendis-modeller i Pirelli-kalenderen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.