GROVE VAFLER, NAM! La barnet få åpne matpakka og se noe annet enn det vanlige. For det er fullt mulig å gjøre lunsjen mer spennende uten at det går på bekostning av ernæring eller tidsbruk.  FOTO: Morten Øverbye
GROVE VAFLER, NAM! La barnet få åpne matpakka og se noe annet enn det vanlige. For det er fullt mulig å gjøre lunsjen mer spennende uten at det går på bekostning av ernæring eller tidsbruk. FOTO: Morten ØverbyeVis mer

Putt vafler i matboksen

Server brødfrie matpakker til minsten. Sats heller på grove vafler, matmuffins eller deilige wraps.

Hvor mange brødskiver er det egentlig mulig å få i seg i løpet av en dag?

EN GLEDELIG OVERRASKELSE: At maten er like sunn og fornuftig som de kjedelige brødskivene, trenger jo ingen å vite.  FOTO: Morten Øverbye
EN GLEDELIG OVERRASKELSE: At maten er like sunn og fornuftig som de kjedelige brødskivene, trenger jo ingen å vite. FOTO: Morten Øverbye Vis mer

Du kan bare spørre minsten. Barna spiser som regel flere brødmåltider hver eneste dag. Det er brødskiver til frokost, lunsj og kvelds. Noe blant andre Fedon Lindberg mener er i meste laget.

Uansett hvor de er, hvor de skal eller hva de skal, så følger det med brødskiver.

Pålegget er det samme, matboksen likeså og det er langt mellom høydepunktene.


Se til Sverige De andre ler av oss. Matpakken er et så særnorsk fenomen at utlendinger rister på hodet, rynker på nesa, himler med øynene eller bare ler. Gjerne oppgitt.

Du skal ikke lenger enn til Sverige før lunsjen består at varm mat fremfor grovbrød og knitrende gråpapir.

Selv barna på dagis får servert varmmat til lunsj. Bortsett fra noen heldige utvalgte barnehager med sans for ernæring og trivsel, er det matpakker som gjelder for norske barn.


Brød og atter brød Det er lett å bli lei brødmat. I alle fall når det spises til nesten alle måltider i løpet av dagen.

Mens vi voksne flesker i oss varmmat fra jobbens kantine, rasker med oss en kokosbolle på vei tilbake til plassen og sluker fredagskaken som om det skulle være gratis, spiser barna den samme lunsjmaten hver eneste dag. Brød, brød og atter brød.


Muffins og vafler til folket La barnet få åpne matpakka og se noe annet enn det vanlige. For det er fullt mulig å gjøre lunsjen mer spennende uten at det går på bekostning av ernæring eller tidsbruk.

Du bruker for eksempel ikke noe lenger tid på å steke vafler enn å smøre fire brødskiver.

Om røra er klar dagen i forveien, er det unnagjort på noen få minutter. Mens gleden over å få servert noe som kan oppleves som kosemat i matpakka, vil vare i dagevis.

At maten er like sunn og fornuftig som de kjedelige brødskivene, trenger jo ingen å vite.

Under finner du åtte matpakkeoppskrifter helt uten brød.

Les også:

20 muffins av samme oppskrift

15 tips til å få barna til å spise sunt og variert

Mor måtte slanke 8 måneder gammel datter

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.