SUNN BUNN: Bytter du ut den tradisjonelle pizzabunnen med en quinoa-variant, får du en sunnere og mer mettende pizza. Foto: SIPAUSA
SUNN BUNN: Bytter du ut den tradisjonelle pizzabunnen med en quinoa-variant, får du en sunnere og mer mettende pizza. Foto: SIPAUSAVis mer

Quinoa - mer enn en erstatning for ris og pasta

To gode oppskrifter med superfrøet fra Latin-Amerika.

• Flere matsaker på db.no/mat
Quinoa er i vinden.

FN erklærte 2013 som intet mindre enn det internasjonale quinoa-året, og salget av quinoafrø øker både i Norge og en rekke vestlige land.

Det lille frøet er imidlertid langt fra en nykommer, inkaindianerne i Andesfjellene så på quinoa som en hellig gudegave og lot det spille en sentral rolle i religiøse ritualer.

I disse dager får frøene stadig større plass i folks matlaging. Quinoa er ukjent for mange, men stadig flere oppdager at superfrøet er anvendelig, smaker godt og er sunt.

FORGUDET: Quinoa ble av inkaindianerne betraktet som et hellig frø og en gudegave. Stadig flere legger sin elsk på quinoa, som kan brukes til så mangt. Illustrasjonsfoto: SCIENCE PHOTO LIBRARY
FORGUDET: Quinoa ble av inkaindianerne betraktet som et hellig frø og en gudegave. Stadig flere legger sin elsk på quinoa, som kan brukes til så mangt. Illustrasjonsfoto: SCIENCE PHOTO LIBRARY Vis mer

Quinoa er mye mer enn erstatning for ris og poteter.

Har du ikke prøvd quinoa-pizzabunn, har du en opplevelse til gode.  En annen enkel rett for en «quinoa-nybegynner» er quinoa-lapper med gurkemeie.

Begge oppskriftene finner du nedenfor.

RENE INGREDIENSER: Ella Woodward står bak bloggen Deliciously Ella, som fokuserer på ren mat uten tilsettingsstoffer. Foto: CLARE WINFIELD
RENE INGREDIENSER: Ella Woodward står bak bloggen Deliciously Ella, som fokuserer på ren mat uten tilsettingsstoffer. Foto: CLARE WINFIELD Vis mer

Matblogger Julie Ilona Balas' fristende råkostsalat med quinoa og fetaost passer perfekt til svinekjøtt, lam og kylling.

Næringsrik og brukervennlig Quinoaplanten, som særlig er utbredt i Peru, er smekkfull av proteiner, næringsstoffer og mineraler - og er dessuten glutenfri.

Den store urten er i slekt med rødbet og spinat, men det er frøene som spiller hovedrollen.

Etter 10-15 minutter i gryte med kokende vann sveller de og er spiseklare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

METTENDE LAPPER: Quinoalapper med gurkemeie. Foto: CLARE WINFIELD
METTENDE LAPPER: Quinoalapper med gurkemeie. Foto: CLARE WINFIELD Vis mer

Quinoaen kan spises både varm og kald, og kan for eksempel brukes i brød, som en sunnere erstatning for ris og poteter, som frokostblanding og i salater.

Quinoa finnes også som mel.

Sunnere helgekos Matblogger Ella Woodward står bak bloggen Deliciously Ella, og bruker quinoa i mye av sin matlaging.

Favorittretten er quinoa med stekte grønnsaker, men hun lager også mer kreative quinoa-retter.

- Quinoa har blitt populært i løpet av de seneste årene, og det er fantastisk fordi flere og flere oppdager hvor godt det smaker, og hvor godt det får en til å føle seg, skriver Woodward i sin nye kokebok, «Ellas kjøkken».

Pizzabunnen med quinoa og quinoalapper med gurkemeie er begge fra kokeboka hennes.

Tør du prøve?