Rå på å holde seg populær, best kokt

Hvor mange kilo gulrot klarer du å spise i år?

REGNBUEN: Gulroten er grønnsaken vi spiser aller mest av. Den oransje er vanligst, hvorfor ikke prøve en ny farge i år? Foto: STEPHEN AUSMUS/WIKIMEDIA COMMONS
REGNBUEN: Gulroten er grønnsaken vi spiser aller mest av. Den oransje er vanligst, hvorfor ikke prøve en ny farge i år? Foto: STEPHEN AUSMUS/WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For mange av oss er den like viktig som melk og brød. Gulroten står konstant på handlelista, skal vi tro SIFO, Statens Institutt for  forbruksforskning.

Vi knasker, koker, moser, rasper og woker den. Lager juicer og baker kaker. Kort sagt, gulroten er en skikkelig potet. Den kan brukes til det meste.

Innen året er omme vil hver av oss ha spist sju-åtte kilo hver.

I løpet av de siste ti år har gulrotforbruket økt med 30 prosent. Det plasserer oss på verdenstoppen. Og forbruker øker.

Mos og kok Gulrot i matboksen er fast kost og gir foreldre god samvittighet. Men hvis du er opptatt av sunnhet, er det ikke knaskegulroten alene du skal satse på.

Gulroten blir faktisk sunnere når den kokes. Da frigjøres antioksidantene, ifølge frukt.no.

LEKKERT: Så enkelt kan det gjøres. Dagbladets kokk Arne Brimi bunter sammen gulrøtter og serverer med hjemmelaget majones. Foto: METTE MØLLER
LEKKERT: Så enkelt kan det gjøres. Dagbladets kokk Arne Brimi bunter sammen gulrøtter og serverer med hjemmelaget majones. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Skikkelig vintermat: Krydret gulrotsuppe med linser

Gulrøtter som er kokt eller most inneholder tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter.

Skikkelig mat Når vi nordmenn blir spurt hva vi forbinder med «skikkelig middag», er det gjerne mat med gulrot og kålrot.

Så har de to grønnsakene også solid fartstid her i landet. Gulroten har vært her siden 1600-tallet. Vi fikk den 600 år etter at araberne tok den med til Spania.

Om vi ser bort fra poteten, er gulroten i dag den mest brukte grønnsaken i det norske kostholdet.

Noen forbinder gulrot med ihjelkokte grønnsaker på veikro. Da er det bare å gi den en ny sjanse. Tida har løpt fra gårsdagens veikro-kokker, ikke fra gulroten.

Gulroten forsvant ikke fra handlelista da vi begynte å woke eller grille, den finner alltid nye veier.

Gulrotdessert Plutselig er den på ingredienslista i de mest trendy rettene. Gulrotpai med marengs til dessert, eller vegansk feststek, kunne det være noe til helga?

Eller hva med rotfrukt-pommes-frites som snacks til vordrinken? Deretter glasért gulrot til kjøttet, hvis ikke du heller vil ha gulroten fermentert, som koreansk kimchi.

Gulroten er billig nok til at du kan eksperimentere i vei, selv rett etter jul.

Er det noe du skulle lure på underveis, sjekk The Carrot Museum, verdens første virtuelle museum viet gulroten.

Gir sødme Gulrot er bra saker, mener hele Norges Trine, matbloggeren som bestemmer hva mange av oss setter på bordet. Trine er opptatt av å få gulrot i sønnen sin, men det er ikke knaskegulrøtter eller vanlige, kokte gulrøtter hun sverger til.

- Jeg bruker gulrot i indiske retter og i taco, forteller Trine.

GULTROTFAN: MatbloggerTrine Sandberg anbefaler gulrot i indisk mat og i taco.Foto. GRY TRAAEN
GULTROTFAN: MatbloggerTrine Sandberg anbefaler gulrot i indisk mat og i taco.Foto. GRY TRAAEN Vis mer

- Kjøttdeig, bønner og gulrot synes jeg er en fin kombinasjon. Gulrot i taco gir fin sødme, sier hun.

Januar-funn Er du på jakt etter mat som metter, som smaker godt, er sunn og ikke legger seg på sidebeina, er gulroten svaret. Den kan ikke måle seg med C-vitamininnholdet i Nordens appelsin, kålroten, men tar igjen på andre områder.

En middels stor gulrot gir 25 kalorier, og 100 gram gulrøtter 36 kalorier, ifølge Matvaretabellen.  Øke forbrenningen skal den også gjøre.

Gulrot gir masse fiber og betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Betakaroten hjelper både immunsystemet og synet.

Gulrøtter kan faktisk hjelpe deg til å se bedre i mørket.

At den også skal bidra til at huden sunn og elastisk, er ikke å forakte.

Det er imidlertid ikke alle rykter om gulrotens gode egenskaper du sluke rått, for eksempel at du blir brunere av betakaroten.

Men tenker du blodtrykk, er det også bare å kjøre på med gulrot.
 
Fargerik Akkurat hvor gulroten stammer fra, er det diskusjon om, men antagelig kommer den fra Midt-Østen og Sentral-Asia. Her har den ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt vært dyrket i minst 2000 år.

GRØNN JANUAR: Litt mye kjøtt i det siste? Gulrot kan brukes til det meste. Her gulrot,- brocolli,- og rødbetburger. Foto: DAGBLADET
GRØNN JANUAR: Litt mye kjøtt i det siste? Gulrot kan brukes til det meste. Her gulrot,- brocolli,- og rødbetburger. Foto: DAGBLADET Vis mer

Den vanlige oransje sorten er fin, men hvorfor ikke servere gulrot i ulike farger?

Regnbuegulrot gir et flott fargespill i ulike retter. Den lilla får du fra mørk til lys lilla, fargestoffet sitter kun i skallet, de er oransje inni. De gule varierer fra gulhvit til lys oransje med gjennomgående farge.

Du får regnbuegulrot i mange butikker, også nå på vinteren. Den brukes som vanlig gulrot, men fargene holder seg best når de serveres rå.

Går du for regnbuegulrot, får du enda mer sunnhet på kjøpet. Pigmentene gir ekstra næringsstoffer.

Lilla gulrøtter inneholder pigmentet antocyanin og store mengder A-vitamin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer