Rabarbra: Å smugle den kunne engang gi dødsstraff

Rabarbrakommisjonen til den russiske tsar var ikke nådig.

ROTEN TIL DET GODE: Rabarbraplanten står der så stillferdig, men har en fortid som medisinsk vidundermiddel, underlagt rabarbra-kommisjonen til den russiske tsar. Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO
ROTEN TIL DET GODE: Rabarbraplanten står der så stillferdig, men har en fortid som medisinsk vidundermiddel, underlagt rabarbra-kommisjonen til den russiske tsar. Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/matRabarbraen ser ganske triviell ut der den står og byr seg fram med sine lange stilker og store blader.

Men dens fortid er dramatisk. Få spiselige planter har opp gjennom historien vært mer ettertraktet.

Rabarbraplanten var rett og slett 1700-tallets ginseng, fastslår Norsk institutt for skog og landskap..

Roten til helse Rabarbraen, som skal være over 5000 år gammel, kom opprinnelig fra Kina. Så ble den utbredt i Asia.

Mongolene skal ha bragt den med seg fra land til land.

Fra å være helt ukjent dukket den for rundt 300 år siden opp i Europa. Den ble raskt ettertraktet. Ikke på grunn av stilken, men roten.

Roten ble tørket og brukt både forebyggende og som medisin. Rabarbra er full av fiber og ble kjent for å kurere alle former for fordøyelsesproblemer, både forstoppelse og diaré.

Den skulle også være ypperlig mot giftige bitt, forkjølelse og hemoroider, ja, til og med kurere kreft.

Ikke rart rabarbraen ble hot. Så hot at den ble smuglervare.

Det skjedde fordi den ikke kunne omsettes fritt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer