<strong>LØFTERIKT :</strong> Boller er godt i seg selv. Fyller du de luftige bollene med syrlige rabarbrabiter, kan du trygt love noen en smaksopplevelse. Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste. Foto: LISE VON KROGH
LØFTERIKT : Boller er godt i seg selv. Fyller du de luftige bollene med syrlige rabarbrabiter, kan du trygt love noen en smaksopplevelse. Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste. Foto: LISE VON KROGH Vis mer

Rabarbra: Det kan bli for mye av det gode

Fråts om du er frisk, spis med måte om du har nyreproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat

Vi har rabarbradilla, men kan vi få i oss for mye rabarbra?

Nå fråtser vi i rabarbra. Denne friske syrlige stilken, som trenger mildt sagt litt sukker før den kan spises.

<strong>RABARBRAFAN:</strong> Matblogger og ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON
RABARBRAFAN: Matblogger og ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON Vis mer

Mitt siste påfunn er store, myke grove hveteboller med rabarbrabiter. Saftige og gode som passer både i matpakken og til frokost.

Syrerik Rabarbra inneholder mye oksalsyre.

Oksalsyre finnes naturlig i mange planter, for eksempel i rabarbra, spinat, rødbeter og stjernefrukt samt gjøkesyre som du finner i skogen.

Syren gir den karakteristiske smaken vi elsker og hater i ett og samme øyeblikk.

MATBLOGGER LISE VON KROGH

• Dagbladet vil i tida framover bringe sunne oppskrifter og tanker om mat fra ernæringsbiolog Lise von Krogh.

• Lise er uavhengig matblogger, foredragsholder, skribent og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er også bidragsyter på nettstedet bramat.no og skribent for økologisk.no.

• Denne artikkelen er tidligere publisert på Lises matblogg Enkelt, sunt og godt.

Oksalsyre har den egenskapen at det binder mineraler som kalsium og jern. Det betyr i praksis at spiser du rabarbra med fløte, så vil noe av kalsiumet i fløten bli utilgjengelig for kroppen.

Oksalsyren binder kalsium og danner saltet kalsiumoksalat. Det betyr også at spinat ikke er en god jernkilde selv om den fysisk sett inneholder en del jern.

For friske mennesker er ikke dette farlig å spise, men har du nyreproblemer bør du ta forbehold. Vær forsiktig med å spise rabarbra og oksalsyreholdig mat ved nyrestein

Spis i vei! Har du friske nyrer, og det har jo de fleste av oss, er det bare å spise rabarbra av hjertens lyst,

<strong>RABARBRATID:</strong> Mange av oss lengter etter rabarbra når våren kommer. Har du ikke problemer med nyrene, er det bare å hive innpå. Foto:ESPEN BRATLIE
RABARBRATID: Mange av oss lengter etter rabarbra når våren kommer. Har du ikke problemer med nyrene, er det bare å hive innpå. Foto:ESPEN BRATLIE Vis mer

Du vil neppe klare å overdrive inntaket uansett. Dessuten er rabarbrasesongen kort, med mindre du safter, sylter eller fryser den ned.

Husk at bladene er fullstendig uspiselige, de har nemlig et farlig høyt oksalsyrenivå.

STORE MYKE, GROVE HVETEBOLLER MED RABARBRA

(10 store boller)

Du trenger:
2 rabarbrastilker, vasket, renset og hakket
1 ss honning
700 gram sammalt hvetemel, finmalt eller Fibramel
300 gram siktet hvete
1 ts salt
ca. 8,5 dl vann
1 pk gjær
1 ss rapsolje

Slik gjør du:
1. Gjør klar rabarbraen og bland den med honning.

2. Rør gjæren ut i 1/3 av vannet, det kan godt være lunkent. Bland gjær, mel, salt og nesten alt av vannet (spar noe til å justere deigen med). Elt deigen til du ser et godt gluten-nett danne seg. Juster med vann for å få en fin og løs deig. Når deigen er godt eltet, har du i raspolje og rabarbraen. Elt et par ganger til det har blandet seg.

3.La deigen heve en times tid. Del deigen i 10 biter og form boller som du legger på et kledd bakebrett. La bollene heve en 1/2 times tid.

4. Stekes i oven på 225 grader i ca 25 minutter.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer