LØFTERIKT : Boller er godt i seg selv. Fyller du de luftige bollene med syrlige rabarbrabiter, kan du trygt love noen en smaksopplevelse. Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste. Foto: LISE VON KROGH
LØFTERIKT : Boller er godt i seg selv. Fyller du de luftige bollene med syrlige rabarbrabiter, kan du trygt love noen en smaksopplevelse. Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste. Foto: LISE VON KROGHVis mer

Rabarbra: Det kan bli for mye av det gode

Fråts om du er frisk, spis med måte om du har nyreproblemer.

• Flere matsaker på db.no/mat

Vi har rabarbradilla, men kan vi få i oss for mye rabarbra?

Nå fråtser vi i rabarbra. Denne friske syrlige stilken, som trenger mildt sagt litt sukker før den kan spises.

RABARBRAFAN: Matblogger og ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON
RABARBRAFAN: Matblogger og ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON Vis mer

Mitt siste påfunn er store, myke grove hveteboller med rabarbrabiter. Saftige og gode som passer både i matpakken og til frokost.

Syrerik Rabarbra inneholder mye oksalsyre.

Oksalsyre finnes naturlig i mange planter, for eksempel i rabarbra, spinat, rødbeter og stjernefrukt samt gjøkesyre som du finner i skogen.

Syren gir den karakteristiske smaken vi elsker og hater i ett og samme øyeblikk.

Oksalsyre har den egenskapen at det binder mineraler som kalsium og jern. Det betyr i praksis at spiser du rabarbra med fløte, så vil noe av kalsiumet i fløten bli utilgjengelig for kroppen.

Oksalsyren binder kalsium og danner saltet kalsiumoksalat. Det betyr også at spinat ikke er en god jernkilde selv om den fysisk sett inneholder en del jern.

For friske mennesker er ikke dette farlig å spise, men har du nyreproblemer bør du ta forbehold. Vær forsiktig med å spise rabarbra og oksalsyreholdig mat ved nyrestein

Spis i vei! Har du friske nyrer, og det har jo de fleste av oss, er det bare å spise rabarbra av hjertens lyst,

RABARBRATID: Mange av oss lengter etter rabarbra når våren kommer. Har du ikke problemer med nyrene, er det bare å hive innpå. Foto:ESPEN BRATLIE
RABARBRATID: Mange av oss lengter etter rabarbra når våren kommer. Har du ikke problemer med nyrene, er det bare å hive innpå. Foto:ESPEN BRATLIE Vis mer

Du vil neppe klare å overdrive inntaket uansett. Dessuten er rabarbrasesongen kort, med mindre du safter, sylter eller fryser den ned.

Husk at bladene er fullstendig uspiselige, de har nemlig et farlig høyt oksalsyrenivå.