Rabarbra: Det kan bli for mye av det gode

Fråts om du er frisk, spis med måte om du har nyreproblemer.

LØFTERIKT : Boller er godt i seg selv. Fyller du de luftige bollene med syrlige rabarbrabiter, kan du trygt love noen en smaksopplevelse. Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste. Foto: LISE VON KROGH
LØFTERIKT : Boller er godt i seg selv. Fyller du de luftige bollene med syrlige rabarbrabiter, kan du trygt love noen en smaksopplevelse. Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste. Foto: LISE VON KROGH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat

Vi har rabarbradilla, men kan vi få i oss for mye rabarbra?

Nå fråtser vi i rabarbra. Denne friske syrlige stilken, som trenger mildt sagt litt sukker før den kan spises.

Mitt siste påfunn er store, myke grove hveteboller med rabarbrabiter. Saftige og gode som passer både i matpakken og til frokost.

Syrerik Rabarbra inneholder mye oksalsyre.

Oksalsyre finnes naturlig i mange planter, for eksempel i rabarbra, spinat, rødbeter og stjernefrukt samt gjøkesyre som du finner i skogen.

Syren gir den karakteristiske smaken vi elsker og hater i ett og samme øyeblikk.

Oksalsyre har den egenskapen at det binder mineraler som kalsium og jern. Det betyr i praksis at spiser du rabarbra med fløte, så vil noe av kalsiumet i fløten bli utilgjengelig for kroppen.

Oksalsyren binder kalsium og danner saltet kalsiumoksalat. Det betyr også at spinat ikke er en god jernkilde selv om den fysisk sett inneholder en del jern.

For friske mennesker er ikke dette farlig å spise, men har du nyreproblemer bør du ta forbehold. Vær forsiktig med å spise rabarbra og oksalsyreholdig mat ved nyrestein

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer