Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Rak løvet og kjør over med gressklipperen

Og for all del: ikke klipp staudene!

LURT OG LETTVINT: Rak løvet, men la det ligge og kjør gressklipperen over, er ett av rådene om smarte ting å gjøre i hagen om høsten. Foto: Istock
LURT OG LETTVINT: Rak løvet, men la det ligge og kjør gressklipperen over, er ett av rådene om smarte ting å gjøre i hagen om høsten. Foto: Istock Vis mer

Det meldes om at nattefrosten er på vei. Men før den kommer, er det noen småting du bør ha gjort utendørs for å få hagen tilbake i samme stand neste år.

- Hvis du vil ha et nytt blomsterflor til våren, må du sette løkene i jorda før den blir hard, forteller informasjonskonsulent Elin Nordli hos Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Du må selvfølgelig også ta inn de plantene som har stått i potter og som ikke tåler frost.

Vent på vårsola
Legg gjerne på litt ekstra jord, løv eller granbar på rosene før vinteren. De andre plantene trenger du ikke dekke til før vårsola kommer, og det fremdeles er frost i bakken.

- Særlig vintergrønne vekster puster og peser når den første vårsola kommer. De prøver å drikke mens det fremdeles er tele i jorda, og resultatet er at plantene tørker inn og blir solbrente. Nyplantede vekster er særlig sårbare, fordi rotsystemet ennå ikke stikker dypt nok, forteller gartner Frøya Habberstad hos Bo Grønt.

Beskjæring Ifølge Nordli hos OBP er disse høstdagene ideelle for å plante og beskjære i hagen.

- Skal det fjernes store greiner av bjørk eller lønn, må dette også gjøres nå, opplyser Elin Nordli.

- Mange beskjærer frukttrærne om høsten, og det er vel greit?

-Du kan beskjære frukttrær som kirsebær, plommer og moreller. Beskjærer du de eldste greinene på bærbusker som rips, solbær og stikkelsbær, vil det komme nye greiner neste år. Buskene vil holde seg mindre og gi mer bær. Klipp også vekk greinene som har gitt frukt i år på de to-årige bringebærbuskene.

- Bortsett fra å sikre mot frostskader, er det egentlig lite du må gjøre noe i hagen om høsten. La det bli høst og slapp mest mulig av med hagearbeidet.

Billigsalg hos hagesentrene Nå er tida inne for billigsalg hos ulike hagesentre og på hagemarkeder, her kan du finne skrantne planter som vil åpenbare seg til våren.

- Solhatt, storhjortetrøst, høstanemone, smørbukk, floks, kinasøte, anis-isop og solbrud er alle planter som etablerer seg fint nå som jorda er fuktig og temperaturen er lavere. Løvfellende busker går i hvile om høsten, og de kan plantes selv om de mister bladene, sier Elin Nordli.

Ved høstplanting trenger du ikke å gjødsle før til våren, siden røttene hviler gjennom vinteren. Neste år vil disse trærne begynne veksten tidlig, og dermed ha tidligere vekst enn planter som har stått i potter.

HØSTHAGE: Det er ikke så mye som skal til for å klargjøre hagen før frosten kommer. Beskjæring er det viktigste, og så kan du med hell plante stauder nå. Foto: Helge Eek
HØSTHAGE: Det er ikke så mye som skal til for å klargjøre hagen før frosten kommer. Beskjæring er det viktigste, og så kan du med hell plante stauder nå. Foto: Helge Eek Vis mer

- Har du flere tips for dem som vil klargjøre uteplassen før frosten kommer?

- La plenen gro litt før du klipper den for siste gang, da overlever den bedre. Har ugresset fått overtaket i sommer, kan du luke før frosten kommer. Det er lettere å få med seg røttene når jorda er blitt mer fuktig.

- Hva er den mest vanlige tabben folk gjør i hagen om høsten?

- Mange klipper ned staudene, men de skal visne av seg selv, opplyser Elin Nordli.

Tommy Tønsberg, ansvarlig redaktør i Norsk Hagetidend/Hageselskapet er enig i at det er få ting du gjøre, men mye du kan gjøre før frosten setter inn. Han anbefaler å rake løv. Bruk gjerne løvet til å dekke over planter som skal tildekkes.

- Kjør gressklipperen over løvet slik at det hakkes og blir ypperlig næring. Bruk gjerne bioklipper, den finhakker mer.


Les også
Lys opp hagen i mørket
Vann plantene før frosten tar dem
Snitt blomstene riktig
12 smarte tips til gangen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PLANT NÅ: Solhatt er blant de staudene som etablerer seg fint i fuktig jord og lavere temperatur. Kjøp dem på billigsalg nå og få stor glede av dem til våren. Foto: OBP
PLANT NÅ: Solhatt er blant de staudene som etablerer seg fint i fuktig jord og lavere temperatur. Kjøp dem på billigsalg nå og få stor glede av dem til våren. Foto: OBP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media