Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ramen på tre måter

Hemmeligheten bak en god ramen ligger i kraften, men det er lov å jukse litt.

BILLIG, ENKELT OG GODT Ramen er et kinderegg av en hverdagsmiddag - om du har kokt kraft på forhånd, eller om du jukser litt, som vi gjorde med denne teriyakiinspirerte ramen-retten der vi brukte en mild og god fond. Foto: ELISABETH DALSEG
BILLIG, ENKELT OG GODT Ramen er et kinderegg av en hverdagsmiddag - om du har kokt kraft på forhånd, eller om du jukser litt, som vi gjorde med denne teriyakiinspirerte ramen-retten der vi brukte en mild og god fond. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nudler.
Fra å være et skjellsord (har gått på en shoppingsmell og må spise nudler resten av måneden) har det blitt en rett folk står i kø for å kjøpe når det dukker opp på menyen.

Vi snakker om ramen.

En ramen skal alltid serveres rykende varm, ha miso eller soyasaus i bunnen av serveringsbollen, deretter kraft, nudler og til slutt ulike toppinger som stekt kjøtt, strimlet vårløk, tørkete tangflak og kokt egg. Og så må vi ikke glemme fersk koriander.

Restaurant Hitchhiker arrangerer populære ramen-kvelder, og da restaurant Lokk som har spesialisert seg på supper hadde ramen på menyen i januar, var det køer for å få smake på den varmende nudelsuppa.

Og i april åpner restaurant Sapporo ramen i Oslo, noe vi mener må være Norges første ramen-restaurant.

Tips oss gjerne om du vet om andre ramen-restauranter.

Fra rett i koppen til ramen

Når det er sagt: det er forskjell på det du spiser om du går for en tre-pakning med instant nudler med buljong til ti kroner - og om du lager ramen på tradisjonelt vis.

Hemmeligheten ligger i kraften.

Du trenger flere timer for å lage ramen fra bunnen. Synes du det høres voldsomt ut, kan vi glede deg med at du fint kan gjøre klart det aller meste i forkant, og på den måten kunne trylle fram ramenboller på et kvarter når du trenger det.

Kok kraften en dag du har tid, og frys ned i passende porsjoner. Når ramenlysten melder seg er alt du trenger å gjøre å tine og koke opp kraften. Mens den koker opp kutter du grønnsaker og krydderurter, koker egg, steker kjøtt og koker nudler.

Se også Andreas Viestads beste ramen-oppskrifter

Billigmiddag

Selv om ramen kjennetegnes på smakfull kraft eller buljong, betyr det ikke at det er dyrt å lage. Snarere tvert imot.

Du kan selvfølgelig bruke hele høner eller kyllinger, som i oppskriften over på bonderamen, men du kan like godt bruke restemat.

Kyllingvingene ingen savner om du skjærer dem av før du serverer. Det som er igjen når du har partert en kalkun eller kylling. Rekeskallet eller krabbehuset. Innmaten du finner i en pose inni kalkunen. Gamle, rynkete grønnsaker som ingen vil spise. Og glem heller ikke de slintrene og fettstykkene du skjærer vekk fra biffen.

I kraftgryta med det.

Orker du ikke å lage kraft rett etter middag, eller på bare små rester, frys ned og spar opp. Og så tar du en litt kjip regnværsettermiddag, og koker kraft på

Det gjør ingen ting om den allerede er stekt.

Du kan også bruke de billigste kjøttstykkene, med mye fett, slintrer og bein. Eller hør med slakteren om de har noen beinrester til deg.

I videoen over viser kokk Bård Greni hvordan du kan koke kraft på gamle kyllingrester.

Har du ikke noe tilgjengelig? Det er lov å jukse litt: Superrask ramen med egg og bacon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!