NYSGJERRIG: I Gamle Stavanger kryr det av turister i sommermånedene. Mange av dem forveksler private boliger med museer, slik som denne turisten. Foto: Carina Johansen
NYSGJERRIG: I Gamle Stavanger kryr det av turister i sommermånedene. Mange av dem forveksler private boliger med museer, slik som denne turisten. Foto: Carina JohansenVis mer

Rammes av påtrengende turister: - Folk kikker inn brevluka

Turistene strømmer til for å se trehusbebyggelsen i Gamle Stavanger. Noen av dem blir litt vel påtrengende.

STAVANGER (Dagbladet): Gruppering etter gruppering går de langs Gamle Stavanger. Ikke rart turistene har fattet interesse for trehusene fra 1700- og 1800-tallet, området er nemlig Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

For ett år siden lot også Kjetil Haarr og Ragnhild Bekkevold seg sjarmere av den ikoniske bebyggelsen. Bekkevold syntes det virket idyllisk der, og de ble enige om å flytte dit.

Om sommeren blomstrer det i Gamle Stavanger. På rekke og rad står 173 vernede og restaurerte trehus som skilles av en iøynefallende brusteinsgate. Men sommeren fører også med seg et uvanlig problem.

Mange av turistene forveksler de private boligene med museer. Kanskje ikke så rart, da det som omtales som Stavangers eldste hus også befinner seg i området.

PÅTRENGENDE: Kjetil Haarr og Ragnhild Bekkevold synes noen turister er påtrengende. Det mest irriterende, er når de ser inn brevluka. Foto: Carina Johansen
PÅTRENGENDE: Kjetil Haarr og Ragnhild Bekkevold synes noen turister er påtrengende. Det mest irriterende, er når de ser inn brevluka. Foto: Carina Johansen Vis mer

- Noen ganger er det så mye folk i gatene, at man ikke kan gå her. Men det mest irriterende er når de kikker inn brevluka, forteller Haarr.

Turister fra alle nasjoner prøver å åpne dører, stirrer gjennom vinduer og tar bilder. Haarr forteller at de som regel har persiennene nede, for å unngå at de ser inn.

- Folk står med ansiktet helt oppe i vinduet for å se inn. Jeg synes de er plagsomme, sier Haarr.

Jobber forebyggende

Skjønt, når man flytter til Gamle Stavanger så vet man hva man går til, ifølge Bekkevold. Det er teamleder og kommunikasjonsrådgiver ved Turistinformasjonskontoret i Stavanger, Liv Kristina Jehl, enig i.

- Vi er klar over situasjonen, men de som velger å bo i Gamle Stavanger må nesten regne med pågang av turister om sommeren.

Hun forteller at de aktivt informerer turister om at det er folk som bor i de private boligene, men at det selvfølgelig ikke er alle turister som går innom informasjonskontoret.

UTSIKT: Cruiseskipene blokkerer sjøutsikten for beboere i Gamle Stavanger. Foto: Carina Johansen
UTSIKT: Cruiseskipene blokkerer sjøutsikten for beboere i Gamle Stavanger. Foto: Carina Johansen Vis mer

- Vi prøver å forebygge pågang fra turister ved å informere og spre dem på forskjellige aktiviteter, som for eksempel fjordcruise. Det finnes dager vi ikke ser cruiseturistene i det hele tatt, fordi de allerede har meldt seg på aktiviteter før de går av skipet, forteller Jehl.

Gigantiske cruiseskip

Men det er ikke bare turistene i gata som oppleves som plagsomme til tider.

Området har Stavangers beste utsikt - helt til de gigantiske cruiseskipene legger til havn. I tillegg til at de som store, hvite vegger blokkerer sjøutsikten, skaper de også støy.

- De tuter så det rister i gatene, sier Bekkevold og forteller at noen av skipene ankommer tidlig om morgenen.

Tuting, musikk og kommunikasjon mellom skipene kan høres helt til Gamle Stavanger. Også Turistinformasjonen har kontorlokaler i området, og Jehl bekrefter at det kan oppstå noe bråk.

- Jeg skjønner godt at folk opplever at det blir litt høy støy, og jeg skulle ønske at det fantes en maksgrense for lyd om bord på båtene, sier hun og følger opp:

BLANT VERDENS STØRSTE: Forrige uke ankom verdens femte største cruise, MSC Meraviglia, Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Ekspertene advarer mot farlig luft som følge av de enorme utslippene. Foto/video: Finn Magne Grande Vis mer

- Men akkurat denne sommeren har jeg ikke opplevd det som en utfordring. For å forebygge støy, har skipene blitt flyttet litt lenger bak.

Medieomtale

Hun sier at det jobbes med å få spredd turistene og cruisene, slik at trykket ikke blir for stort på enkelte dager. For eksempel synes hun det er bedre med en jevnlig strøm av cruiseskip, i stedet for at det kommer fire på samme dag.

Når det er sagt, synes Jehl at cruisene får ufortjent mye negativ omtale i avisene. Hun opplever at omtalen enten er veldig negativ, men så finnes det også noen som er ekstremt positiv, sier hun.

RISTER: Ved havna i Stavanger Sentrum lå det to gigantiske cruiseskip da Dagbladet besøkte byen. Nabo, Ragnhild Bekkevold, sier det rister i gatene når de tuter. Foto: Carina Johansen
RISTER: Ved havna i Stavanger Sentrum lå det to gigantiske cruiseskip da Dagbladet besøkte byen. Nabo, Ragnhild Bekkevold, sier det rister i gatene når de tuter. Foto: Carina Johansen Vis mer

- Vi må finne en balanse. Det blir ofte et veldig stort fokus på ulempene ved cruiseturisme i mediene, og det blir feil. Det er mye liv i gatene, og det er jo litt kjekt det også.

Flytter

Det begynner å nærme seg kveld i Stavanger, og de fleste turistene er allerede på vei inn i skipene igjen. Haarr og Bekkevold kan fortsette pakkingen i ro, de har nemlig bestemt seg for å flytte fra området.

Området levde rett og slett ikke opp til forventningene, og det er det flere grunner til enn plagsomme turister

- Turistene er slitsomme, men de er ikke de verste: Hver helg raver fulle nordmenn gjennom gata på tur hjem, forteller Haarr.