FULL AV SMAK: Lag en spicy salat med ramsløk. Nedenfor finner du flere spennende retter med ramsløk. Foto: METTE MØLLER
FULL AV SMAK: Lag en spicy salat med ramsløk. Nedenfor finner du flere spennende retter med ramsløk. Foto: METTE MØLLERVis mer

Ramsløk: Sunn, smakfull og populær fra vikingtida

Bli kjent med hvitløkens vakre venninne.

• Flere matsaker på db.no/mat

Når skogen dufter intenst av hvitløk, er det bare å gjøre seg klar.

GOD MED SPINAT: Ramsløk- og spinatsuppe er en super kombinasjon. Foto: METTE MØLLER
GOD MED SPINAT: Ramsløk- og spinatsuppe er en super kombinasjon. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Ramsløk vokser vilt rundt om i norske skoger, og nå i april og mai er det høysesong.

- Du kan gjerne forsøke å grave opp noen og plante i hagen. Ramsløken sprer seg hvis den liker seg der du setter den, sier Karla Siverts.

Plukker selv Kjøkkensjefen på Smalhans har plukket en kasse ramsløk i skogen rett ved barndomshjemmet i Bærum, og gleder seg stort over å lage deilige retter med Nordens grønne hvitløk.

PESTO: Bladene smaker hvitløk og egner seg godt i pesto. Den viltvoksenede ramsløkurten blir stadig mer populær i matlagingen. Foto: METTE MØLLER
PESTO: Bladene smaker hvitløk og egner seg godt i pesto. Den viltvoksenede ramsløkurten blir stadig mer populær i matlagingen. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En enkel ramsløkpesto  står allerede klar til fotografering, og i en kjele putrer en velduftende suppe av ramsløk og spinat.

- Ferske blader med ramsløk smaker helt nydelig, liksom en blanding mellom hvitløk og gressløk, og kan brukes i supper, salater, dressinger og pesto.

Alt kan spises, både knollen, bladene og blomsten.

Ta luktetesten Men det er veldig viktig å ikke forveksle bladene med liljekonvall - den er giftig! Bladene likner, men ramsløk lukter veldig hvitløk - så det er bare å ta luktetesten, sier Karla.

Ramsløk har vi brukt i Norge helt siden vikingetida. Under 2. verdenskrig var ramsløk veldig vanlig.

FAN: Dagbladets kokk Karla Siverts gjør som andre kjøkkensjefer. Hun plukker ramsløken selv. Foto: METTE MØLLER
FAN: Dagbladets kokk Karla Siverts gjør som andre kjøkkensjefer. Hun plukker ramsløken selv. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Jeg fikk nylig et glass med ramsløkpesto av min manns tante. Hun er snart 80 år, og er vant med å bruke ramsløk. For henne er ikke ramsløk noe fancy og sjeldent, men bare en god råvare.

Hun inspirerte meg til å lage min egen variant av ramsløkpesto, smiler Karla Siverts.