Ramsvik, Braathen, Floer og Gausdal: Vil styrke Oslo som matdestinasjon

Restaurant Sentralen først ut fra kokkekollektivet LAVA.

AMBISJONER: Det nyetablerte kokkekollektivet LAVA, bestående av Anders Braathen, Stian Floer, Even Ramsvik og Tom Victor Gausdal. Til høyre den kommende kjøkkensjefen på Sentralen, Mads Andre Hansen. Foto: ANDERSHUSA.COM
AMBISJONER: Det nyetablerte kokkekollektivet LAVA, bestående av Anders Braathen, Stian Floer, Even Ramsvik og Tom Victor Gausdal. Til høyre den kommende kjøkkensjefen på Sentralen, Mads Andre Hansen. Foto: ANDERSHUSA.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter mange års prat har kokkekollegene endelig gjort alvor av planene om å samle sin kompetanse og kunnskap under én paraply.

Resultatet er kokkekollektivet LAVA.

Samarbeidet består av fire profilerte Oslo-baserte kokker med god kjennskap og erfaring fra restaurantverden; Tom Victor Gausdal fra Strand Restaurant, Stian Floer fra Hitchhiker, Anders Braathen fra Smalhans og Even Ramsvik fra den nylig nedlagte Michelin-restauranten Ylajali.

Les også: Tom Victor Gausdal med årets kokebok 2015.

I mars åpner deres første store prosjekt sammen, i Oslo sentrums nye kultur- og innovasjonshus Sentralen.

Gi liv til dødt sentrum Sentralen åpner neste måned i Christiania Sparebanks gamle lokaler i Kvadraturen i Oslo.

Kokkekameratene skal drifte byggets flere barer og restauranter sammen, en hovedrestaurant, en cafè, ølbar og en cocktailbar.

- Vi skal ta tilbake sentrumsomårdet og bringe liv i et ellers dødt område, sier tidligere Ylajali-kokk Ramsvik til Dagbladet.

Kokkene med sin mangeårige erfaring innenfor kjøkken og restaurantdrift har fungert som konsulenter for utbygger, og aktivt deltatt i prosessen med å skape et velfungerende spisested for det nye kultursenteret.

- Alle har vært involvert i oppstarten og skal fortsette med det en liten stund fremover, forklarer Braathen som er daglig leder på Smalhans.

- Men dyktige folk er hentet inn fra flere av spisestedene vi er invovlert i. Disse vil stå for den daglige driften på Sentralen, forklarer Ramsvik.

- Det er viktig for oss å ha noen som kjenner systemet vårt og hvordan vi arbeider, skyter Braathen inn.

En av dem Ramsvik sikter til er kommende kjøkkensjef og sambygding Mads Andre Hansen, som skal sørge for en restaurant med gode råvarer og avslappet atmosfære.

Les også: Smalhans og Hitchhiker vinnere på Øya.

LAVA - Tanken bak LAVA var å samle alt under ett. Da blir det lettere å dra nytte av hverandre og de forskjellige egenskapene vi besitter, sier Ramsvik.

- Alle har sine roller og kunnskap de kan ta med seg inn i LAVA, forklarer Braathen.

- En av de viktigste oppgavene våre blir å knytte til oss flinke folk for å sikre kvalitet i prosjektene våre når vi stadig gaper over mer, sier Floer.

- Vi ønsker å samarbeide med eiendomsutviklere her i byen. Vi vil være med på å løfte steder. Og ikke nødvendigvis bare i sentrum, forklarer Ramsvik.

- Vår største drivkraft bak dette er å lage steder vi har lyst til å gå på selv, sier Ramsvik.

Neste prosjekt er allerede på gang. Braathen kan nemlig avsløre at de nylig har kjøpt en eiendom i Gamlebyen.

- Vi skal bruke et par år på å fylle den med innhold, sier Floer.

Fremme matkultur Kokkene kaller Sentralen en kulturell gave til Oslo.

- Sparebank stiftelsen har virkelig ikke spart på noe, huset skal være et kulturelt samlingspunkt midt i sentrum for folk i alle aldre, sier Floer.

- Alle som jobber der er involvert i kultur på et eller annet vis.

- Vårt ansvar er å fremme matkulturen, sier kjøkkensjef Hansen.

KULTURHUS: Den i alt 12 000 kvadratmeter store ærverdige bankbygningen ligger mellom Tollbugata og Rådhusgata i utkanten av Kvadraturen. Her blir det plass til kulturvirksomhet og restauranter. Martin Revheim er husjef.  ARKIVFOTO: TERJE MOSNES
KULTURHUS: Den i alt 12 000 kvadratmeter store ærverdige bankbygningen ligger mellom Tollbugata og Rådhusgata i utkanten av Kvadraturen. Her blir det plass til kulturvirksomhet og restauranter. Martin Revheim er husjef. ARKIVFOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer