Forsøpling:

Raser mot Syden-turistene:
- Helt ute av kontroll

Finner maling i ørkenen og graffiti på fjellene.

POPULÆRT: Gran Canaria er et populært feriested for soltørste nordmenn. Men turismen fører med seg store miljøutfordringer, noe de lokale myndighetene nå har sett seg leie på. Her fra stranda i Amadores. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
POPULÆRT: Gran Canaria er et populært feriested for soltørste nordmenn. Men turismen fører med seg store miljøutfordringer, noe de lokale myndighetene nå har sett seg leie på. Her fra stranda i Amadores. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mer enn 150 år siden de første turistene la sin elsk på Kanariøyene, og med sol og varme året rundt, har øygruppa med tiden blitt en av nordmenn og andre nord-europeeres mest populære feriedestinasjoner.

Men å være et av verdens mest populære turistmål, har også en klar bakside.

Nå har en lokal organisasjon sett seg lei turistenes ødeleggelse av naturen på øygruppa, og håper turister på sikt vil få høye bøter dersom de blir tatt i å forsøple, eller ødelegge naturen på annet vis.

Graffiti og maling

Ifølge den lokale avisa Diario de Avisos er det særlig øyene Tenerife og Gran Canaria som sliter med store miljøutfordringer som følge av turismen. Gjennom en kampanje på Facebook, har den ideelle organisasjonen Telesforo Bravo-Juan Coellos fått tilsendt en rekke bilder som dokumenterer ødeleggelsene.

I Maspalomas kjente sanddyner på Gran Canaria, er det blant annet blitt dokumentert tilfeller av graffiti og maling i sanden. Det antas at dette blir gjort for at turistene lettere skal finne veien tilbake.

MOTSTAND: Mens nordmenn og andre besøkende soler seg, spiser is og bader, har turismen i Mallorca gjort livet vanskeligere for mange av de lokale beboerne. Boligprisene skrus opp, gatene fylles av utenlandske turister, og flere mener at den opprinnelige kulturen går tapt. Manel Domènech er en av innbyggerne i Palma de Mallorca som håper på en helomvending. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet / Foto: Anita Arntzen Vis mer

På naboøya Tenerife er det på vulkanen Teide i tillegg funnet inngravinger i fjellet og store steinformasjoner som lages ved hjelp av de vulkanske steinene.

Organisasjonen mener ødeleggelsen av naturen blir gjort både av «ignorante» turister og av lokale og utenlandske turguider som ikke bryr seg nok om å bevare de naturlige - og de kulturelle attraksjonene på øygruppa.

KJENTE SANDDYNER: I sanddynene i Maspalomas er det blant annet funnet maling flere steder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KJENTE SANDDYNER: I sanddynene i Maspalomas er det blant annet funnet maling flere steder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

For å få bukt med problemet mener de det er nødvendig med tiltak for å opplyse og undervise om ødeleggelsene.

I neste steg mener de det er nødvendig med overvåkning og bøtelegging av personer som blir tatt i å ødelegge og forsøple.

- Dette har kommet helt ut av kontroll, sier organisasjonens leder, Jaime Coello, til avisa.

Forsøpling et økende problem

Selv om kanariøyene har vært et yndte turistmål i en årrekke, er øygruppa slett ikke alene om å kjenne på miljøutfordringene turismen fører med seg.

I sommer vekket en video fra elva Ashwani khad i den indiske delen av Himalaya oppsikt. I videoen kunne man nemlig tydelig se at elva i løpet av sekunder forvandlet seg til en flytende søppeldynge av engangsplast, isopor og døde dyr. I forkant hadde lokalbefolkningen rundt Mount Everest slått alarm om forholdene i fjellet, etter at klatresesongen på verdens høyeste fjell var over.

SØPPEL: En video av store mengder søppel i elva Ashwani Khad i indiske Himalaya, vekker oppsikt på Twitter. På kort tid forvandles elva til en flytende søppeldynge. Video: Abhay Sharma / Healing Himalayas Vis mer

Også norske turistperler som Lofoten og turistmålene i Lysefjorden og Geriangerfjorden har de siste åra blitt rammet av forurensning, forsøpling og plagsomme turister.

Turistboomen i Lofoten har blant annet medført avføring som flyter både til lands og til vanns, og det fryktes at forsøplingen kan få følger for antallet turister som besøker øygruppa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer