Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Raskere, penere og bedre: Lag pinnekjøtt i trykkoker

Hundretusener av franske kokker og husmødre kan ikke ta feil.

RASK: Pinnekjøttet koker du på en tredjedel av tiden, om du bruker trykkoker. Foto: MAGNUS WINTERSBORG
RASK: Pinnekjøttet koker du på en tredjedel av tiden, om du bruker trykkoker. Foto: MAGNUS WINTERSBORG Vis mer

Av: Olav Birkeland

Trykkoker er en åpenbaring for alle som ønsker å spare tid og til og med lage mat som smaker bedre enn det man er vant med.

Litt avhengig av hvilken mat du lager kan trykkokeren redusere tilberedningstiden på maten med opp til 80 prosent - slett ikke verst i en tid der hvert minutt teller.

Siden en trykkoker er lukket med et forseglet lokk og koketiden er dramatisk redusert så ivaretar man også mer av aromastoffene, altså mer smak.

Slik velger du øl til julematen

Prøve og feile

Da jeg fikk meg trykkoker for 5 år siden gikk jeg gjennom en fase da jeg stappet stort sett alt som var spiselig oppi trykkokeren for å se om det ble noen forskjell.

TILBEHØR: I tillegg til rotmos, passer stekte poteter og dampet rosenkål perfekt til pinnekjøttet. Foto: MAGNUS WINTERSBORG
TILBEHØR: I tillegg til rotmos, passer stekte poteter og dampet rosenkål perfekt til pinnekjøttet. Foto: MAGNUS WINTERSBORG Vis mer

Jeg gikk på mange smeller i begynnelsen (du kan trygt stå over pasta i trykkoker), men jeg kom sannelig over en del mat som ble utrolig mye bedre, raskere og enklere å tilberede i trykkokeren.

Pinnekjøtt troner nesten helt øverst på denne listen.

Det første du legger merke til er altså at det går vesentlig mye fortere å koke/dampe pinnekjøtt i trykkoker.

Min svigermor pleier å bruke cirka 3 timer på denne prosessen, men med trykkoker tar det bare 40 minutter på fullt trykk. 1-0 til trykkokeren der, altså.

Sliter du med matlaging? Fem årsaker til at middagen går i vasken

UTSTYRSENTUSIAST: Blogger og matskribent Olav Birkeland, aka hobbykokken, har blant skrevet kokeboken "Den velutstyrte mannen" med Jørgen Gram. Arkivfoto: Erling Hægeland/Dagbladet
UTSTYRSENTUSIAST: Blogger og matskribent Olav Birkeland, aka hobbykokken, har blant skrevet kokeboken "Den velutstyrte mannen" med Jørgen Gram. Arkivfoto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Raskere, penere og bedre
Det neste du legger merke til er utseendet.

De fleste som er vant med pinnekjøtt legger for merke til at det ser mye friskere ut, hvis det er et ord som gir mening i denne sammenhengen.

Til slutt er det selvsagt smak og konsistens, som jeg synes blir bedre på begge punkter.

Det smaker rett og slett bedre av å ha blitt kokt kortere.

De flyktige aromastoffene får mindre tid på å lekke ut i vannet og alle som har brukt trykkoker vet at smaken har en egen evne til å holde seg i gryta og ikke i tapetet på kjøkkenet.

Konsistensen synes jeg også har godt av å være i trykkokeren, da jeg synes den blir både mindre trevlete og mer saftig.

Game, set og match til vår venn trykkokeren med andre ord.

Se også Hobbykokkens oppskrift på ribbe sous vide

Vi gjør oppmerksom på at Hobbykokken også jobber deltid som produktsjef i Sous Vide Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media