<strong>ULOVLIG MASSEREKLAME:</strong> Antibac.org har sendt tekstmeldinger til et ukjent antall nordmenn, uten nødvendig samtykke. De har også et navn mistenkelig likt et annet norsk merkevarenavn. Nå reagerer både Forbrukerombudet og selskapet bak Antibac.no.
ULOVLIG MASSEREKLAME: Antibac.org har sendt tekstmeldinger til et ukjent antall nordmenn, uten nødvendig samtykke. De har også et navn mistenkelig likt et annet norsk merkevarenavn. Nå reagerer både Forbrukerombudet og selskapet bak Antibac.no. Vis mer

Reagerer på fryktkampanje

Ukjent antall nordmenn har mottatt ulovlig sms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Selskapet bak nettstedet www.antibac.org har i de siste ukene sendt ut tekstmeldinger som har provosert mange mottakere. Dagbladet har fått flere henvendelser fra opprørte lesere, og hos Forbrukerombudet har de mottatt klager i et sjeldent stort omfang.

Sms-en det dreier seg om, er denne:
Myndighetene har varslet økt spredning av svineinfluensa rundt nyåret. Ta dine forholdsregler. Send ANTI til 2180. For øvrig informasjon www.antibac.org.

- Jeg lurer på hvorfor de sendte meldingen til meg. Et av mine barn tilhører en risikogruppe - kan det tenkes at de vet det og at det er derfor de sender meg meldingen? sier en opprørt leser til Dagbladet.

- I så fall er dette temmelig drøyt, legger hun til.

UlovligNettstedet Antibac.org er i formiddag ikke særlig informativt. Mengden informasjon på sida har minket gradvis i løpet av uka, og dag er det bare en forside igjen. Men mannen bak sida, Jan Morten Bringsverd, opplyser at de ønsket å selge våtservietter og andre antibakterielle produkter, samt informasjon om svineinfluensaens utvikling på sms. Tekstmeldinger med informasjon innhentet fra offentlige sider som pandemi.no, koster 10 kroner stykket.

- At dette dreier seg om å skremme folk, går jeg ikke med på. Både Dagbladet og VG har benyttet seg av en langt verre ordlyd enn dette, sier Bringsverd.

Hos Forbrukerombudet er ordlyden ett av to aspekter de reagerer på.

- For det første er det forbudt å sende meldinger, både til mobil og på mail, uten samtykke fra forbruker, sier Gry Nergård, avdelingsdirektør og nestleder i Forbrukerombudet til Dagbladet.

- Men flere av klagene vi har mottatt går også på selve teksten. Det kan være problematisk å spille på frykt på denne måten. De henviser dessuten til myndighetene på en måte som skaper et inntrykk av at dette nærmest er en offentlig tjeneste, sier Nergård videre.

Hvor mange tekstmeldinger som er sendt ut, er fortsatt uklart. Forbrukerombudet hadde per i går formiddag mottatt 45 klager. De aller fleste i nåværende uke.

<strong>ETTERSPØR DOKUMENTASJON:</strong> Sverre Årli i Forbrukerombudet forklarer at alle reklamehenvendelser på sms krever samtykke fra den ekelte forbruker. Dersom antibac.org ikke kan dokumentere at dette er innhentet, venter bøter.Foto: Forbrukerombudet
ETTERSPØR DOKUMENTASJON: Sverre Årli i Forbrukerombudet forklarer at alle reklamehenvendelser på sms krever samtykke fra den ekelte forbruker. Dersom antibac.org ikke kan dokumentere at dette er innhentet, venter bøter.Foto: Forbrukerombudet Vis mer

- Antallet klager vi har fått inn, tyder på at denne tekstmeldingen har nådd mange. Erfaringsmessig vet vi at klageprosenten i denne type saker er minimal i forhold til antall henvendelser totalt. Så med tanke på det unormalt høye antall klager, må omfanget være svært stort, sier Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet.

Han forklarer at de nå jobber i forhold til rettslige skritt mot selskapet.

- Vi sender et brev i dag, hvor vi redegjør for klager, lovbrudd og sanksjoner.  Dersom de ikke kan dokumentere å ha innhentet nødvendig samtykke, vil det bli aktuelt å benytte oss av våre sanksjoner, forteller Åril.

Problematiske vilkårI avtalevilkårene hos Antibac.org, som lå tilgjengelige på nettsida i går, men som i dag er fjernet, ligger det et avsnitt som også er klart på kanten;

Ved å bestille gjennom vår nettside, samtykker du i at vi, eller eksterne partnere, kan bruke ditt mobilnummer i overtakstert sms-markedsføring.

- Hvis dette stemmer, er det helt klart problematisk i forhold til markedsføringsloven. Det er ikke tilstrekkelig å legge denne typen informasjon i avtalevilkårene. Dette skal være klart og tydelig for forbrukeren, ikke bortgjemt på denne måten, sier  Åril.

Ikke oversiktJan Morten Bringsverd, mannen bak nettstedet, innrømmer at det ikke er innhentet samtykke fra alle som har mottatt sms, og sier han selv ikke har oversikt over omfanget. Han hevder reklamemeldingene ble sendt ut ved en feil. At det ble brukt en såkalt randomgenerering av telefonnumre i databasen, og at denne listen ikke ble justert verken etter Brønnøysundregisteret eller deres egen oversikt over kunder som har samtykket til å motta reklame.

<strong>SMS:</strong> Antibac.org har sendt tekstmeldinger til et ukjent antall personer, og ignorert regelen om å innhente samtykke på forhånd.
SMS: Antibac.org har sendt tekstmeldinger til et ukjent antall personer, og ignorert regelen om å innhente samtykke på forhånd. Vis mer

- Det at meldinger ble sendt ut i denne størrelsesordenen er feil, og jeg har lagt ut en beklagelse på nettstedet. Hvordan dette kunne skje vet jeg ikke. Jeg trodde lista vår var sjekket opp mot Brønnøysundregisteret, sier Bringsverd til Dagbladet.

- Det er mitt ansvar, og jeg legger ikke skylden på andre, men det er ikke jeg som har stått for utsendingene personlig, og jeg kjenner rett og slett ikke til hvordan dette skjedde, sier Bringsverd videre.

- Denne formen for markedsføring er kanskje litt mer innviklet enn det jeg hadde sett for meg. Men jeg kan ikke gjøre dette ugjort, sier Bringsverd.

- Kommer du til å fortsette med selskapet Antibac.org?

- Ikke i sin nåværende form. Da må jeg innhente nye retningslinjer for hvordan man legger opp informasjonstjenester på nett, sier han.

Tar avstandBringsverds reklameoffensiv har også fått oppmerksomhet hos selskapet Kemetyl, som står bak domenet antibac.no og er produsent av den antibakterielle håndvasken Antibac. De har mottatt omtrent 50 henvendelser fra sinte forbrukere som har antatt at det er dem som står bak meldingene.

- Vi jobber nå i forhold til rettslige skritt mot selskapet som misbruker varemerket vårt, sier konserndirektør i Kemetyl-gruppen, Otto Fevang til Dagbladet.

- Tekstmeldingen er koblet mot www.antibac.org, en nettside med et navn tilnærmet identisk med vårt antibac.no. Trolig ønsker avsender å assosiere seg med vårt varemerke Antibac, vårt selskap og vår nettside. Vi tar sterk avstand fra meldingen og nettstedet antibac.org, sier Fevang.

<strong>TAR AVSTAND:</strong> Antibac.org er mistenktelig likt Antibac.no, og det er viktig for oss å poengtere at vi tar sterkt avstand fra dette selskapet, sier konserndirektør i Kemetyl-gruppen, Otto Fevang. Foto: Kemetyl
TAR AVSTAND: Antibac.org er mistenktelig likt Antibac.no, og det er viktig for oss å poengtere at vi tar sterkt avstand fra dette selskapet, sier konserndirektør i Kemetyl-gruppen, Otto Fevang. Foto: Kemetyl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer