Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Turistforeningens nye designhytter:

- Reaksjonene har vært veldig sterke

Det er bedre snøforhold i fjellet enn må mange år. Turistforeningen lokker med flere nye turisthytter før påske. Men ikke alle er like glad for det moderne designet mange av dem har fått.

Utsikt med innsikt: Nye Skålabu i Loen i Sogn og Fjordane bader i kveldssol. Nå er det klart for påskeinnrykket. Foto: Frikk H. Fossdal/Turistforeningen
Utsikt med innsikt: Nye Skålabu i Loen i Sogn og Fjordane bader i kveldssol. Nå er det klart for påskeinnrykket. Foto: Frikk H. Fossdal/Turistforeningen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste uke starter påska. Og det er ikke for sent å planlegge påsketur i fjellet selv om du er seint ute.

Turistforeningen er klare for den store påskeutfarten, og med mye snø og stabil vinter mange steder i landet ventes det rekordbesøk i fjellet.

Men ikke alle liker at Turistforeningen har valgt å bygge flere av de nye hyttene sine i et splitter nytt og moderne design.

- Sterke reaksjoner


- Det er spesielt en del eldre menn som har reagert negativt. Noen av dem har et langvarig forhold til DNT og dugnadsarbeid på hyttene våre. Og reaksjonene har vært til dels veldig sterke, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle, fagsjef for naturforvaltning i DNT.

- Jeg har jobbet mye med disse hyttene, og vi har, siden den første hytta på Krokan i Rjukan og frem til i dag, endret mye på design og funksjonalitet gjennom årenes løp. Det har vi gjort også denne gangen, forteller Aamelflot Hjelle.

- Det handler om at vi ønsker å få naturen mer inn i hyttene, via store vinduer. Og vi vil ha funksjonelle hytter som enten passer godt inn i naturen eller som bryter og blir kontrastrike. Vi opplever at lokalbefolkningen er positive, mens folk som bor langt unna ofte har sterkest mening i negativ retning.

Aamelflot Hjelle håper på større forståelse for at Turistforeningen også må kunne designe for framtidas friluftsliv og fjellglede - ikke bare spille på nostalgien til det norske folk.

- Vi har jo ikke bygget hyttene for å provosere, men vi bygger dem for de 150 neste årene, ikke de 150 som DNT har eksistert. Men når hyttene først tas i bruk, så stilner gjerne også de negative reaksjonene, sier hun.

Nye hytter

- Vi har rundt 550 hytter og stadig nye hytter kommer til. I 2017 åpnet DNT nærmere 20 nye ubetjente og selvbetjente hytter landet rundt, forteller kommunikasjonsrådgiver Margrethe Assev i Den Norske Turistforening.

Nedsnødd, nymoderne hytte: Nye gjester er på vei til Skålabu i Loen. Foto: Sigrid Kvåle Myksvoll/Turistforeningen
Nedsnødd, nymoderne hytte: Nye gjester er på vei til Skålabu i Loen. Foto: Sigrid Kvåle Myksvoll/Turistforeningen Vis mer

Den ene av dem er Skålabu i Loen i Sogn og Fjordane. Bergen og Hordaland Turlag har bygget den moderne hytta, som nå er klar for det første påskeinnrykket etter den offisielle åpningen i fjor sommer.

IKKE SOM I GAMLE DAGER: Nye Skålabu i Loen er ikke som gamledagers hytter. Foto: Tore Johan Smidt / Bergen og Hordaland turlag
IKKE SOM I GAMLE DAGER: Nye Skålabu i Loen er ikke som gamledagers hytter. Foto: Tore Johan Smidt / Bergen og Hordaland turlag Vis mer

Og daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven, kjenner seg igjen i Aamelfot Hjelles beskrivelse av brukerglede når hyttene først står ferdige:

- Det har kommet utelukkende positive reaksjoner på ei så moderne hytte som Skålabu. Fjoråret var det første hele driftsåret, og vi hadde fantastisk bra besøk der oppe med over 2000 overnattinger og mer enn 3400 registrerte besøk. Her må en merke seg at det er mye mer besøk enn dette, for det er absolutt ikke alle som er innom Skålabu og Skålatårnet som skriver seg inn i protokollen. I tillegg kommer jo «Skåla Opp», løpet, som også genererer veldig mange besøk den ene dagen.

Glede og forargelse

Og flere av de nye turistforeningshyttene er knapt til å kjenne igjen, med sitt nye og moderne design. Rødmalte hytter og brunbeisede tømmerkoier utgjør fortsatt en viktig del av turistforeningens landsomfattende hyttenett.

Men de nye vekker begeistring med moderne linjer, store vinduer og spektakulært design. Selv om de fleste av de over 500 hyttene har tradisjonelt norsk formspråk, har det skjedd en stor utvikling de siste årene.

KLAR FOR PÅSKEGJESTENE: Nye Høgevarde på Norefjell er kanskje ikke slik du kjenner DNT-hyttene i fjellet? Foto: Anne Gallefos Wollertsen/Turistforeningen
KLAR FOR PÅSKEGJESTENE: Nye Høgevarde på Norefjell er kanskje ikke slik du kjenner DNT-hyttene i fjellet? Foto: Anne Gallefos Wollertsen/Turistforeningen Vis mer

Dagstur fra hyttene

De moderne hyttene, som Gullhorgabu i Bergsdalen, Preikestolhytta, Skåpet, Kvilten og Jonstølen i Ryfylkheiane, Høgevarde på Norefjell, Rabothytta i Okstindan og Skålabu på Skåla i Beitostølen, er blant dem som har skapt diskusjoner, og både negative reaksjoner og begeistring.

- Det var egentlig nye Turtagrø hotell som etter brannen ved det forrige hotellbygget satte en ny standard. Vi fulgte opp med nye Preikestolshytta, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle.

Og flere hytter i nytt, moderne design er på veg: Tungestølen i Luster i Sogn er en av disse og det er planlagt byggestart i løpet av dette året. Også her har de negative reaksjonene fra de eldre herrene vært svært sterke. Men byggeplanene går sin gang.

SATTE NY DESIGNSTANDARD: Nye Turtagrø hotell i Jotunheimen har satt en ny standard for hyttedesign etter at det opprinnelige hotellbygget brant ned i januar 2001. Foto: NTB Scanpix
SATTE NY DESIGNSTANDARD: Nye Turtagrø hotell i Jotunheimen har satt en ny standard for hyttedesign etter at det opprinnelige hotellbygget brant ned i januar 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

42 av hyttene i DNT-systemet er betjente, og mange påsketurister velger å bo fast på en disse og å ta dagsturer herfra. Da slipper man å bære med seg stor oppakning på fjellturen. Turistforeningen arrangerer også en lang rekke guidede turer, og ved flere av hyttene er det aktivitetsledere som arrangerer skileik, påskeverksted, snøhulegraving mm (se egen sak).

Her en oversikt over ti av de nyeste hyttene i DNT-systemet. Noen er nybygde, mens andre er gamle hytter som nå er overtatt av Turistforeningen:

Skålabu i Loen (Sogn og Fjordane)

FRA INNSIDEN: Slik ser nye Skålabu ut. Foto: Frikk H. Fossdal/Turistforeningen
FRA INNSIDEN: Slik ser nye Skålabu ut. Foto: Frikk H. Fossdal/Turistforeningen Vis mer

Skålabu står ved siden av hytta Skålatårnet som er flott plassert på toppen av fjellet Skåla (1843) i Loen.
Dette er en hytte som vinterstid er best egnet for erfarne fjellskigåere. Men belønningen ved å komme seg til toppen er å kunne oppleve en fenomenal utsikt over både breer, fjorder og fjell.
Hytta stod ferdig høsten 2016, men offisielt åpnet først sist sommer og er nå klar for påskegjester som vil høyt til fjells.

STORSLAGEN UTSIKT: Nordlysobservatoriet Haldde i Funnmark ligger 907 meter over havet. Foto: Vigdis
STORSLAGEN UTSIKT: Nordlysobservatoriet Haldde i Funnmark ligger 907 meter over havet. Foto: Vigdis Vis mer

Nordlysobservatoriet Haldde, Alta (Finnmark)

I 1899 stod nordlysobservatoriet klart for bruk. Det ligger 907 meter over havet og er et fantastisk utsiktspunkt for den som vil oppleve nordlyset. Tyske soldater brente og ødela hyttene på fjellet under andre verdenskrig. Men de er renovert og omgjort til DNT-hytte. Hytta ligger i bratt fjellterreng og byr på storslagen utsikt.

ENKEL STANDARD: BT-hytten har seks sengeplasser. Foto: Andre Marton Pedesen /Turistforeningen
ENKEL STANDARD: BT-hytten har seks sengeplasser. Foto: Andre Marton Pedesen /Turistforeningen Vis mer

BT-hytten, Veseter (Hordaland)

Avisa Bergens Tidende ga bort denne hytta til Bergen og Hordaland Turlag. BT-hytta er en trivelig jakthytte som ligger mellom Mjølfjell og Ulvik. Dette er en enkel hytte som er ubetjent. Hytta har seks sengeplasser og er et godt utgangspunkt for dem som vil ta dagsturer ut fra fjellhytta.

ÅPNET i FJOR: Nye Høgevarde har hatt 1200 overnattinger etter åpningen i påsken i fjor. Foto: Turistforeningen
ÅPNET i FJOR: Nye Høgevarde har hatt 1200 overnattinger etter åpningen i påsken i fjor. Foto: Turistforeningen Vis mer

Nye Høgevarde, Norefjell (Buskerud)

I påska i fjor ble den svært spesielle hytta åpnet for fjellgjestene. Siden den gang har mer enn 1200 overnattingsgjester vært på besøk. Hytta er såpass populær at DNT har valgt å åpne for reservasjon av sengeplass. Dette kan bestilles på forhånd. Hytta har et moderne design og med sine store vinduer kan du sitte inne og oppleve den fantastiske naturen utenfor.

LIGGER HØYT: Breistølbu på Riksveg 52. Foto: Espen O. Morete / Turistforeningen
LIGGER HØYT: Breistølbu på Riksveg 52. Foto: Espen O. Morete / Turistforeningen Vis mer

Breistølbu, Filefjell (Sogn og Fjordane)

Riksveg 52 over Hemsedalsfjellet er en av de mest benyttede veiene mellom øst og vest. Og nært inntil denne vegen ligger også hytta Breistølbu. Siden hytta ligger høyt til fjells er den svært godt egnet til påskeferieopphold og til vårskiturer i april og mai.

OVER 100 ÅR GAMMEL: Halvorsenhytta i Vestmarka i Oslo har ni sengeplasser. Foto: Turistforeningen
OVER 100 ÅR GAMMEL: Halvorsenhytta i Vestmarka i Oslo har ni sengeplasser. Foto: Turistforeningen Vis mer

Halvorsenhytta, Vestmarka (Akershus)

Denne hytta er oppkalt etter komponisten Johan Halvorsen. Hytta er bygget for over 100 år siden. den stor klar i 1899 og ligger i Vestmarka, ikke langt fra Semsvannet. Dermed kan du dra en tur i Oslomarka og benytte deg av mulighetene til en tur fra hytte-til-hytte her. Halvorsenhytta har fantastisk utsikt, er en koselig og romslig tømmerhytte med 9 sengeplasser. Det er innlagt strøm og hytta har en fin peis som gjør den perfekt for påskekos.

ROMSLIG: Himingsjå i Telemark har 27 sengeplasser og er et flott utgangspunkt for påsketurer. Foto: Turistforeningen
ROMSLIG: Himingsjå i Telemark har 27 sengeplasser og er et flott utgangspunkt for påsketurer. Foto: Turistforeningen Vis mer

Himingsjå, Lifjell (Telemark)

Ta med deg familien på en 2 km lang skitur fra bilvegen og inn til denne hytta i Lifjell. Her kan dere se både Himingen (1066 moh), Slettefjell (1180 moh) og Rognlifjell (961 moh).
Dette er en hytte med 27 sengeplasser. Den er godt egnet for familier og barn. Kanskje kan dere ta med dere en vennefamilie til denne hytta i påska.

TØMMERHYTTE: Veresstua er et fint utgangspunkt for turer i Nord-Trøndelag. Foto: Nils Morten Furan / Turistforeningen
TØMMERHYTTE: Veresstua er et fint utgangspunkt for turer i Nord-Trøndelag. Foto: Nils Morten Furan / Turistforeningen Vis mer

Veresstua, Vera (Nord-Trøndelag)

I nærheten av nasjonalparken Blåfjella-Skjækerfjella ligger den trivelige tømmerhytta Veresstua. Her kan du enten overnatte en natt, eller være her flere netter for å ta dagsturer ut fra hytta. Mange bruker denne hytta som utgangspunkt for turer til fjelltoppene i området. Snøforholdene har vært gode denne vinteren og det byr på muligheter for fine vårskiturer også etter påske.

SVARTOVN: Ertevannshytta i Østfold. Foto: Fred L. Larsen / Turistforeningen
SVARTOVN: Ertevannshytta i Østfold. Foto: Fred L. Larsen / Turistforeningen Vis mer

Ertevannhytta, Eidsberg (Østfold)

Den gamle tømmerkoia i Østfold ble overtatt av Turistforeningen i 2017. Etter åpningen er det mange som har lagt turene sine hit. Enten det har vært for en dagstur, eller for å overnatte i en av de fire sengene. Det enkle friluftsliv er sentralt for denne koia som er det eneste turisthytta i Trømborgfjella.

ENKEL STANDARD: Ellingseterkoia i Buskerud. Foto: Inger Tangen / Turistforeningen
ENKEL STANDARD: Ellingseterkoia i Buskerud. Foto: Inger Tangen / Turistforeningen Vis mer

Ellingseterkoia, Ringerike (Buskerud)

Bruk påska til å gå en tur utenfor oppkjørte skispor. Legg turen til den lille koia som ligger ved Ellingsetertjern. Turen inn dit er ca 6 km lang. Ellingseterkoia har fire sengeplasser og er som navnet sier, en enkel koie. Men det er veldig god stemning og gode muligheter til å oppleve dyrelivet på nært hold. Den ligger knappe 300 meter over havet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!