Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trengte 500 kilo medisin

Reddet 10 000 stjålne og utrydnings­­truede skilpadder

Madagaskar.

SNUBLET OVER 10 000 SKILPADDER: I april kom politiet på Madagaskar over rundt 10 000 skilpadder som var stuet sammen i et hus i Toliara. Mistankene rettes mot tjuvjegere og smuglere. Foto: Turtle Survival
SNUBLET OVER 10 000 SKILPADDER: I april kom politiet på Madagaskar over rundt 10 000 skilpadder som var stuet sammen i et hus i Toliara. Mistankene rettes mot tjuvjegere og smuglere. Foto: Turtle Survival Vis mer

Stråleskilpadden er vakker med sitt mørkebrune skall med orange flekker og strålemønster. Men de er også en truet dyreart og står på rødlista til Verdens naturvernunion.

UTRYDNINGSTRUET: Stråleskilpadden, som lever på Madagaskar, er utrydningstruet på grunn av avskoging og tjuvjakt. Nylig kom politiet over 10 000 stjålne dyr. Foto: NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Stråleskilpadden, som lever på Madagaskar, er utrydningstruet på grunn av avskoging og tjuvjakt. Nylig kom politiet over 10 000 stjålne dyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Denne skilpaddearten lever på den sørlige delen av Madagaskar, i tørre omgivelser og lever av plantekost.

Avskoging har imidlertid bidratt til å sette arten i fare. Det samme har tjuvjakt. På grunn av sitt spektakulære utseende, er stråleskilpadden populær som husdyr, spesielt i Asia. Og på Madagaskar er det mange som regner kjøttet dens som en delikatesse.

Enorm redningsaksjon

I april kom politiet på Madagaskar over rundt 10 000 skilpadder som var stuet sammen i et hus i Toliara. Mistankene rettes mot tjuvjegere og smuglere, muligens fra Asia, skriver nyhetsbyrået AP.

Politiet var ikke i stand til å ta seg av så mange dyr, og kontaktet frivillige organisasjoner og dyreparker for å redde så mange av skilpaddene som mulig.

Da representanter fra organisasjonen The Turtle Survival Alliance (TSA) ankom øya 23. april, hadde flere hundre skilpadder allerede dødd som følge av manglende tilgang på vann, men over 10 000 var fortsatt i live. En gigantisk redningsaksjon, som fortsatt pågår, ble satt i gang umiddelbart.

Tilbake til naturen

Foruten et stort team med flere veterinærer fra TSA har representanter for flere dyreparker deltatt i redningsarbeidet som så langt har resultert i at 1500 skilpadder er friskmeldt og satt tilbake ut i naturen.

De resterende behandles fortløpende. TSA hadde med seg 500 kilo medisin til Madagaskar, og syke eller underernærte skilpadder får intravenøs næring og antibotika.

- Overraskende mange av dyrene var ved relativt god helse, men det er en stor utfordring å arbeide med så mange dyr samtidig, sier veterinær Susie Bartlett som har godt håp om at de aller fleste ulovlig fangede dyrene vil klare seg og kan bli satt ut i naturen igjen.

Verdens rikeste dyreliv

Madagskar er verdens fjerde største øy, og ligger utenfor kysten av Øst-Afrika, i Det indiske hav.

Øya er et populært reisemål på grunn av sin enestående natur. Faktisk er hele 80 prosent av plante- og dyrelivet på denne frodige øya endemisk, det vil si at arten kun finnes her. Det gjelder både stråleskilpaddene og en rekke andre plante- og dyrearter. Den mest kjente er lemuren, som har blitt selve kjennetegnet på Madagaskar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media