Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reddet lillesøster fra å drukne

Helen (14) lærte førstehjelp på skolen.

MODIG STORESØSTER: Helen Wiggen (14) reddet lillesøster Signe fra å drukne i et basseng da de var på ferie i Danmark. Foto: Britt Krogsvold Andersen
MODIG STORESØSTER: Helen Wiggen (14) reddet lillesøster Signe fra å drukne i et basseng da de var på ferie i Danmark. Foto: Britt Krogsvold Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Signe var mørkeblå fra topp til tå. Hun lå livløs på bunnen av bassenget, minnes trebarnspappa Geir Wiggen (37).

Han var på Danmarksferie med kona Siri (32), parets tre barn og øvrige familiemedlemmer da han opplevde sitt livs mareritt.

- Det var en varm fomiddag og hele storfamilien på 13 stykker lekte vannkrig. Etter en stund oppdaget vi at Signe manglet. Alle begynte å lete, og jeg så at døren inn til svømmebassenget stod åpen. I kampens hete hadde noen åpnet den, forteller Geir.

Handlet raskt og riktig Det gikk ikke lang tid før han fant datteren livløs på bassengbunnen. På grunn av en skulderskade hadde han problemer med å få henne opp. Storesøster Helen Wiggen (14) grep inn.

- Mamma var i sjokk og pappa brukte litt tid på å komme seg opp av bassenget på grunn av skulderen. Jeg begynte med hjertekompresjon for å få liv i henne, forklarer hun.

Helen hadde nettopp lært om førstehjelp og hjertekompresjon på skolen i regi av Norsk Luftambulanse. Som del av opplegget hadde hun øvd seg på livredningsdukken MiniAnne sammen foreldrene. Den grundige opplæringen reddet trolig Signes liv.

PÅ SYKEHUSET: Signe fikk en velfortjent is da hun våknet på sykehuset etter ulykken. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Signe fikk en velfortjent is da hun våknet på sykehuset etter ulykken. Foto: Privat Vis mer

- Min første tanke da jeg så Signe livløs, var at jeg måtte hjelpe til, forteller hun.

Geir kom snart løpende til for å starte munn-til-munn-behandling på Signe. Etter noen få sekunder hostet treåringen opp vann.

Hvert sekund teller Geir og mamma Siri holdt datteren i hendene i ambulansen på vei til sykehuset. Etter flere timer med omfattende undersøkelser fikk familien beskjed om at Signe mest sannsynlig kom til å bli hundre prosent seg selv igjen. De fikk også høre at dersom Signe hadde ligget i vannet mellom 30 og 90 sekunder lenger ville situasjonen i dag mest sannsynlig vært annerledes.

- Helen ga den livreddende behandlingen som ble avgjørende. Det hun gjorde var veldig, veldig viktig, presiserer Geir.

- Det er livsviktig at førstehjelp settes i gang så raskt som overhode mulig dersom ulykken er ute. Fra et barn er bevisstløs i vannet til det får varige mén grunnet mangel på surstoff til hjernen går det som regel mellom to og fire minutter, bekrefter Torill Hindmarch, leder for Komité for Familie og Barn i Norges Livredningsselskap.

Mangelfulle kunnskaper I 2010 druknet ni barn i Norge. Så langt i 2011 har svært få barn druknet. Dette skyldes i følge Norsk Folkehjelp utstrakt bruk av redningsvest samt årvåkne foreldre. Riktig og øyeblikkelig førstehjelp er også avgjørende for å redde liv. Likevel risikerer mange av oss å komme til kort i en krisesituasjon.

En uhøytidelig avstemning på Klikk.no viser at 43 prosent av respondentene aldri har gått førstehjelpskurs, mens 21 prosent har gått på kurs uten å føle seg komfortable med å utøve førstehjelp av den grunn. Kun 34 prosent svarer at de mestrer førstehjelp. Tidligere undersøkelser utført av blant annet Norsk Luftambulanse viser samme tendens.

DAGEN FØR ULYKKEN: - Signe klatret opp trappene på sklien og satte utfor. Jeg grøsser når jeg tenker tilbake på det, sier mamma Siri. Foto: Privat
DAGEN FØR ULYKKEN: - Signe klatret opp trappene på sklien og satte utfor. Jeg grøsser når jeg tenker tilbake på det, sier mamma Siri. Foto: Privat Vis mer

Er det slik at norske foreldre ikke kan livredning?

- Det er mange som ikke behersker førstehjelp godt nok. Det som er spesielt med kunnskap om førstehjelp er at de fleste lærer det én gang, uten noen gang å praktisere det igjen. Dette er også en form for kunnskap vi helst ser at vi aldri får bruk for, forklarer Aage W. Karlsen, undervisningsleder i Norsk Luftambulanse.

Dette er Torill Hindmarch enig i.

- Mange foreldre har lært førstehjelp en gang, men i en panikksituasjon må kunnskapen sitte i fingertuppene for å fungere tilstrekkelig. Førstehjelpstrening er derfor svært viktig. Alle foreldre bør gå jevnlig på førstehjelpskurs, råder hun.

Kan drukne på grunt vann I perioden 2001 til 2009 døde 209 barn som følge av drukning i plaskebasseng i USA. 94 prosent av disse barna var yngre enn 5 år. Dette viser en fersk undersøkelse publisert i tidsskriftet Pedriatics.

At barn kan drukne på grunt vann er lett å glemme.

- En toåring som faller i grunt vann risikerer og ikke komme seg opp på grunn av oppdriften i bleia. Det har til og med vært tilfeller av barn som drukner i en sølepytt. I bevegelseshemmende regntøy klarer de ikke løfte ansiktet opp av vannet, sier Hindmarch.

Hun presiserer at det er viktig å følge godt med på de badeglade barna.

- Barn forsvinner så fort. Plutselig er de ute av syne. Jeg anbefaler foreldre å holde utkikk med barna hele tiden. Velg et oversiktelig badested hvor det er lett å følge med, råder hun.

- Det er også viktig å gjøre barna trygge i vann, ikke bare ved svømmetrening, men ved at de for eksempel lærer å snu seg rundt og ta tak i bassengkanten dersom de faller ut i, sier hun.

Heder og ære Familien Wiggens dramatiske historie har gjort inntrykk på mange. 27. april fikk Helen og Geir diplom og heder av Norges Livredningsselskap.

- Vi blir imponert av historier som dette. Det at Helen satte i gang hjertekompresjon var modig og helt riktig gjort. Her ser vi hvor viktig det er at det gis førstehjelpskurs på skolen, forteller Olaf Blomberg i Vansjø livredningsklubb.

Norsk Luftambulanse startet med opplæring i hjerte- og lungeredning ved hjelp av livredningsdukken MiniAnne for syvendeklassinger i 2006. Helen Wiggen var heldig som rakk å være med på opplæringen. Grunnet manglende økonomiske midler avslutter Norsk Luftambulanse prosjektet.

- Vi kunne ikke fortsette å fullfinansiere et så tungt prosjekt, og har derfor vært i dialog med myndighetene om mulig finansiering av prosjektet videre. Foreløpig har vi fått avslag. Det er viktig å presisere at elever fremdeles skal lære førstehjelp og livredning i tråd med kravene i læreplanene, sier Marte Ramborg, kommunikasjonsdirektør i Norsk Luftambulanse.

- Det finnes nesten 300.000 MiniAnner rundt om i norske hjem som følge av vårt førstehjelpsprosjekt. Disse bør tas frem og øves på, oppfordrer hun.

Les også:
Førstehjelp på barn
Stans blødninger hos barn
Slik sikrer du barn frie luftveier

Saken ble opprinnelig skrevet av Norsk Ukeblad for Klikk.no. Les her.

HEDER OG ÆRE: Pappa Geir Wiggen og datteren Helen (14) fikk begge diplom av Norges Livredningsselskap etter de reddet Signes liv. Her er familien samlet med mor Siri, far Geir, storesøster Helen og tvillingjentene Marthe og Signe (3). Foto: Britt Krogsvold Andersen
HEDER OG ÆRE: Pappa Geir Wiggen og datteren Helen (14) fikk begge diplom av Norges Livredningsselskap etter de reddet Signes liv. Her er familien samlet med mor Siri, far Geir, storesøster Helen og tvillingjentene Marthe og Signe (3). Foto: Britt Krogsvold Andersen Vis mer