Reddik med yoghurtdipp og spiselig jord

Et morsomt triks, som funker, på tross av eller på grunn av sin tåpelighet.

FRA JORD TIL BORD: Andreas Viestad planter reddikene i en hjemmelaget yoghurtdressing, og dermed blir de til en rett — en forbløffende jålete, men velsmakende rett som gir følelsen av å høste dem rett fra jorda, på bordet. Foto: METTE RANDEM
FRA JORD TIL BORD: Andreas Viestad planter reddikene i en hjemmelaget yoghurtdressing, og dermed blir de til en rett — en forbløffende jålete, men velsmakende rett som gir følelsen av å høste dem rett fra jorda, på bordet. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg overtok småbruket i familiegrenda Viestad i Farsund for et dusin år siden overtok jeg også noen av drømmene som satt i veggene.

Om å leve en enklere tilværelse, om selvberging, og et ekte liv i pakt med naturen.

Et enkelt liv, det er egentlig veldig komplisert.

Men det kan også være veldig givende, så lenge man bare er flink nok til å feire de få seirene.

Ting som eller knapt regnes som delikatesser, blir måltidets midtpunkt.

BORT MED JORDEN: Nyhøstete reddiker skylles først, før de plantes i juksejord. Foto: METTE RANDEM
BORT MED JORDEN: Nyhøstete reddiker skylles først, før de plantes i juksejord. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Et plutselig overskudd av reddik, for eksempel, er sjelden det man blir mest begeistret for. Men reddik som knaser skikkelig, så det bråker i hodet, søt og frisk og så sterk at det river i nesa — det er en riktig delikatesse.

Jeg planter reddikene i en hjemmelaget yoghurtdressing, og dermed blir de til en rett — en forbløffende jålete, men velsmakende rett som gir følelsen av å høste dem rett fra jorda, på bordet.

Dette er et utdrag fra Andreas Viestads spalte i Magasinet lørdag 25. juli. Resten av oppskriftene finner du her: - Bondelivet er hardt, men belønningen er søt.

Det er ikke første gang Viestad leker seg med spiselig jord, inspirert av molekylærgastronomiens penn, Nathan Myrvold, og boken «Modernist Cuisine»: Framtida i boks

REDDIK MED YOGHURTDIPP

Det morsomme, eller kanskje til og med litt forfengelige og jålete med denne retten, handler om å få overflaten til dippen til å se litt ut som jord.

Et morsomt triks, som funker, på tross av eller på grunn av sin tåpelighet.

Du trenger:
1 bunt reddiker
2-3 dl gresk yoghurt
1 ts revet pepperrot
2 fedd hvitløk, revet eller knust
eventuelt friske urter, som kjørvel, gressløk, dill salt
2 skriver rugbrød, helt tørt
1/2 ts pepper
1 ts korianderfrø eller sennepsfrø, knust
eventuelt solsikkefrø

Slik gjør du:
1. Skyll reddikene og pakk dem inn i et fuktig kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir. Ha dem i kjøleskapet — da blir de sprøere.

2. Bland sammen yoghurt, pepperrot, hvitløk — eventuelt også friske urter. Smak til med litt salt — ikke mye. Ha i den bollen du skal servere i og sett i kjøleskapet. Da stivner blandingen litt.

3. Knus det tørre brødet. Rist i panna med salt, pepper, koriander og eventuelt solsikkefrø. La kjølne seg.

4. Dryss denne blandingen over yoghurtdressingen. Stikk reddikene nedi og server.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer