FRA JORD TIL BORD: Andreas Viestad planter reddikene i en hjemmelaget yoghurtdressing, og dermed blir de til en rett — en forbløffende jålete, men velsmakende rett som gir følelsen av å høste dem rett fra jorda, på bordet. Foto: METTE RANDEM
FRA JORD TIL BORD: Andreas Viestad planter reddikene i en hjemmelaget yoghurtdressing, og dermed blir de til en rett — en forbløffende jålete, men velsmakende rett som gir følelsen av å høste dem rett fra jorda, på bordet. Foto: METTE RANDEMVis mer

Reddik med yoghurtdipp og spiselig jord

Et morsomt triks, som funker, på tross av eller på grunn av sin tåpelighet.

Da jeg overtok småbruket i familiegrenda Viestad i Farsund for et dusin år siden overtok jeg også noen av drømmene som satt i veggene.

Om å leve en enklere tilværelse, om selvberging, og et ekte liv i pakt med naturen.

Et enkelt liv, det er egentlig veldig komplisert.

Men det kan også være veldig givende, så lenge man bare er flink nok til å feire de få seirene.

Ting som eller knapt regnes som delikatesser, blir måltidets midtpunkt.

BORT MED JORDEN: Nyhøstete reddiker skylles først, før de plantes i juksejord. Foto: METTE RANDEM
BORT MED JORDEN: Nyhøstete reddiker skylles først, før de plantes i juksejord. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Et plutselig overskudd av reddik, for eksempel, er sjelden det man blir mest begeistret for. Men reddik som knaser skikkelig, så det bråker i hodet, søt og frisk og så sterk at det river i nesa — det er en riktig delikatesse.

Jeg planter reddikene i en hjemmelaget yoghurtdressing, og dermed blir de til en rett — en forbløffende jålete, men velsmakende rett som gir følelsen av å høste dem rett fra jorda, på bordet.

Dette er et utdrag fra Andreas Viestads spalte i Magasinet lørdag 25. juli. Resten av oppskriftene finner du her: - Bondelivet er hardt, men belønningen er søt.

Det er ikke første gang Viestad leker seg med spiselig jord, inspirert av molekylærgastronomiens penn, Nathan Myrvold, og boken «Modernist Cuisine»: Framtida i boks