Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reduser egen hjerterisiko

Slik øker du det «gode» kolesterolet.

ØKER DET GODE KOLESTEROLET:  Å trene utholdenhet er et av de tiltakene som øker nivået av HDL-kolesterol i blodet. Foto: AGNETE BRUN
ØKER DET GODE KOLESTEROLET: Å trene utholdenhet er et av de tiltakene som øker nivået av HDL-kolesterol i blodet. Foto: AGNETE BRUN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 450 000 nordmenn fikk i fjor kolesterolsenkende midler, statiner. De fleste statiner reduserer det «dårlige» kolesterolet, LDL, og gir en beskjeden økning av det «gode» HDL. Nasjonalt og internasjonalt vurderer forskere nå gevinsten av å heve HDL-nivået ytterligere.

- For hvert prosentpoeng man øker HDL-nivå, reduserer man risikoen for hjerte- og karsykdommer med 1-2 prosent, sier Terje Rolf Pedersen, kardiolog ved Oslo Universitetssykehus.

Han deltar i en omfattende studie av 25 000 hjertepasienter fra Norden, Storbritannia og Kina. Målet er å kartlegge effekten av det HDL-økende medikamentet Niacin.

Redusert risiko - Hittil har hjertepasienter fått kolesterolsenkende medisiner som har redusert totalkolesterolet, primært ved å senke LDL. Disse reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer med 30-40 prosent. Det betyr at 60-70 prosent av risikoen ikke er fjernet. Her kan økning av HDL vise seg å være viktig, sier Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken og Legemiddelverket.

Et normalt HDL-nivå ligger mellom 0,8 og 2,1 mmol/L. Per i dag er det ikke påvist effekt av å heve HDL til et nivå over 1,7. Det er dette Pedersen og andre forskere nå vil kaste lys over.

- Vi vil teste om gevinsten av økt HDL er betydelig også over 1,7 mmol/L, sier Pedersen.

- Dersom effekten av medikamenter som øker HDL til 2-3 mmol/L viser seg å være god, kan dette bety ny behandling for hjertepasienter. Det kan også være forebyggende for personer med økt risiko for åreforkalkning eller som er arvelig belastet for hjertesykdom, sier Pedersen.

Kobles til Alzheimer I USA har forskere ved Colombia University funnet en statistisk kobling mellom det gode kolesterolet og risikoen for å utvikle Alzheimer. Blant 1130 personer som deltok i en amerikansk studie var det hos de med høyest HDL-nivå 60 prosent redusert risiko for å utvikle Alzheimer innen fem år, sammenlignet med de som lå i andre enden av skalaen.

- Jo høyere nivå av det gode kolesterolet, jo lavere er risikoen for å utvikle Alzheimer, selv for 65-åringer, sier Christiane Reitz, nevrolog og hovedforfatter av studien til Businessweek.

Retterstøl er mer nøktern i sin omtale av funnene.

MYE Å GÅ PÅ: Det er rom for forbedring av dagens kolesterolsenkende medisiner, mener overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken og Legemiddelverket. Foto: Frank Karlsen
MYE Å GÅ PÅ: Det er rom for forbedring av dagens kolesterolsenkende medisiner, mener overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken og Legemiddelverket. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Dette er en assosiasjonsstudie. Den påpeker en statistisk kobling mellom HDL og Alzheimer. Men det kan ikke automatisk overføres til individnivå. I og med at man fortsatt er usikker på hvordan man får Alzheimer, er det heller ikke mulig å si noe om hvordan HDL eventuelt kan beskytte, sier Retterstøl.

Han anser likevel studien som interessant, som et nytt innlegg i en pågående debatt rundt HDLs positive effekt, på Alzheimer så vel som andre sykdommer. Om videre forskning konkluderer med det samme, og HDL viser seg å beskytte mot Alzheimer, har vi allerede medikamenter som kan hjelpe.

- Gitt at denne studiens hypotese holder helt inn, vil medikamentene som øker HDL-nivået kunne være nyttige, sier Retterstøl.

Avgjørende Pedersen forklarer at man kan gjøre mye med eget HDL-nivå selv.

- Personer som står i fare for å utvikle diabetes 2 har gjerne høye nivåer av fett, triglyserider, i blodet. Dette er i seg selv med på å redusere nivået av HDL i blodet. Å redusere triglyseridene i blodet vil bidra til å heve HDL-nivået.

Lavkarbo - Livsstilsendring som forhindrer utvikling av diabetes 2 vil også gi et økt HDL-nivå. Ved å trene utholdenhet, ha et kosthold med få hurtige karbohydrater, slutte å røyke og gå ned i vekt kan man øke HDL-nivået med 10-20 prosent, sier Pedersen.

Med løping og annen utholdenhetstrening er det en direkte doserelatert sammenheng. For hver kilometer du løper i uka vil HDL-nivået øke.

- Også for alkoholforbruk er effekten direkte doserelatert. Innenfor et visst nivå vil man med et moderat alkoholforbruk se økt HDL-nivå per enhet alkohol, sier Pedersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!