Endrede rammebetingelser for reiselivet

- Regjeringen taler med to tunger

Reiselivsorganisasjonene innser at momskampen er tapt, men raser over at økningen trer i kraft umiddelbart.

DYRERE IDYLL: Vestlandske fjorder er et yndet reisemål for mange utenlandske turister på Norges-ferie. Nå blir slik opplevelser dyrere, og merkostnaden må i mange tilfeller turarrangørene ta på egen kappe. Foto: Finn Loftesnes
DYRERE IDYLL: Vestlandske fjorder er et yndet reisemål for mange utenlandske turister på Norges-ferie. Nå blir slik opplevelser dyrere, og merkostnaden må i mange tilfeller turarrangørene ta på egen kappe. Foto: Finn Loftesnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018, ble den såkalte lavmomsen foreslått økt fra 10 til 12 prosent. Med støtte fra blant annet Ap gikk dette gjennom. Denne momsøkningen rammer blant annet reiselivet, som må øke prisene for å kompensere for statens krav om høyere moms.

At endringen skjer allerede 1. januar mener direktør for kultur og reiseliv i Virke, Line Endresen Normann i beste fall er uhørt.

- De aller fleste reiselivsaktørene har allerede signerte kontrakter for store beløp for 2018. Disse er selvsagt solgt med utgangspunkt at momsen skulle være 10 prosent, ikke 12. De kan ikke gjøre om på disse kontraktene nå, tapet må de ta på egen kappe.

- Og det blir helt feil. Moms er jo noe sluttbrukeren skal betale, nå må overnattingssteder og turarrangører dekke dette tapet selv, sier Endresen.

Uforutsigbart

- Det verste er uforutsigbarheten. At dette tres ned over hodet på bedriftene fordi staten trenger 700 millioner inn i statskassa. Det er utrolig frustrerende at en regjering som snakker varmt om norsk reiseliv i stedet for å endre rammebetingelsene i negativ retning i stedet ikke gjør som de sier, og legger til rette for vekst i en næring med et enormt potensiale. Politikerne taler med to tunger her, det gjør meg faktisk ganske opprørt og trist, sier Endresen Normann til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer