DYRERE IDYLL: Vestlandske fjorder er et yndet reisemål for mange utenlandske turister på Norges-ferie. Nå blir slik opplevelser dyrere, og merkostnaden må i mange tilfeller turarrangørene ta på egen kappe. Foto: Finn Loftesnes
DYRERE IDYLL: Vestlandske fjorder er et yndet reisemål for mange utenlandske turister på Norges-ferie. Nå blir slik opplevelser dyrere, og merkostnaden må i mange tilfeller turarrangørene ta på egen kappe. Foto: Finn Loftesnes Vis mer

Endrede rammebetingelser for reiselivet

- Regjeringen taler med to tunger

Reiselivsorganisasjonene innser at momskampen er tapt, men raser over at økningen trer i kraft umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018, ble den såkalte lavmomsen foreslått økt fra 10 til 12 prosent. Med støtte fra blant annet Ap gikk dette gjennom. Denne momsøkningen rammer blant annet reiselivet, som må øke prisene for å kompensere for statens krav om høyere moms.

At endringen skjer allerede 1. januar mener direktør for kultur og reiseliv i Virke, Line Endresen Normann i beste fall er uhørt.

SKUFFET: Direktør i Virke Reiseliv Line Endresen Normann er skuffet over at regjeringen ikke gir reiselivsnæringa tid til å tilpasse seg nye momsregler. Foto: Virke
SKUFFET: Direktør i Virke Reiseliv Line Endresen Normann er skuffet over at regjeringen ikke gir reiselivsnæringa tid til å tilpasse seg nye momsregler. Foto: Virke Vis mer

- De aller fleste reiselivsaktørene har allerede signerte kontrakter for store beløp for 2018. Disse er selvsagt solgt med utgangspunkt at momsen skulle være 10 prosent, ikke 12. De kan ikke gjøre om på disse kontraktene nå, tapet må de ta på egen kappe.

- Og det blir helt feil. Moms er jo noe sluttbrukeren skal betale, nå må overnattingssteder og turarrangører dekke dette tapet selv, sier Endresen.

Uforutsigbart

- Det verste er uforutsigbarheten. At dette tres ned over hodet på bedriftene fordi staten trenger 700 millioner inn i statskassa. Det er utrolig frustrerende at en regjering som snakker varmt om norsk reiseliv i stedet for å endre rammebetingelsene i negativ retning i stedet ikke gjør som de sier, og legger til rette for vekst i en næring med et enormt potensiale. Politikerne taler med to tunger her, det gjør meg faktisk ganske opprørt og trist, sier Endresen Normann til Dagbladet.

- I det minste burde de legge til rette for en gradvis implementering, utsatt iverksettelsen til sommeren for eksempel, slik at bedriftene får tid til å omstille seg og ta høyde for nye rammebetingelser. Det er rett og slett dårlig politikk, sier hun.

Rammes hardt

En aktør som rammes hardt av momsøkningen er Arne Glenn Flåten som driver både Veserland Feriepark og Fjord 2 i Sogn.

FÅR SVI: Arne Glenn Flåten driver to reiselivsbedrifter på Vestlandet. Han har allerede solgt ut halve kapasiteten for 2018, og må kompensere for momsøkningen av egen lomme. Foto: Privat
FÅR SVI: Arne Glenn Flåten driver to reiselivsbedrifter på Vestlandet. Han har allerede solgt ut halve kapasiteten for 2018, og må kompensere for momsøkningen av egen lomme. Foto: Privat Vis mer

- Vi har allerede inngått store kontrakter på nesten 12 000 gjestedøgn og langt over 3200 fjordcruise for 2018. Disse kontraktene kan vi ikke endre i etterkant, ne som betyr at vi må ta av egen bånnlinje for å betale momsen. Det er snakk om betydelige summer, sier en irritert Flåten til Dagbladet.

- Det som irriterer mest er uforutsigbarheten. Økningen kommer brått og uten forvarsel. Det kommer dessuten fra partier som skulle være på næringslivets side. Reiseliv er en eksportartikkel, 92 prosent av våre sommergjester er utlendinger. Det er plagsomt at regjeringen bidrar til negativ konkurransevridning og bidrar til at marginene norsk reiseliv har klart å bygge opp er i ferd med bli spist opp, sier Flåten, som dog ikke frykter konkurser.

- Vi skal klare det denne gangen også, men med to ikke varslede momsøkninger på to år er det klart at marginene forverres, noe som igjen fører til færre midler til investeringer og konsolidering av produktene våre, sier han.

- I praksis betyr dette at en regjering som har lovet næringslivet skattelettelse i stedet skjerper skatten vi må må betale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer