Regnestykket du bør sjekke før du kjøper bil

Derfor er leasing populært nå.

TRE ÅR? Hvis du er på jakt etter ny bil, bør du sjekke om leasing lønner seg før du signerer kjøpskontrakten. Foto: COLOURBOX.COM
TRE ÅR? Hvis du er på jakt etter ny bil, bør du sjekke om leasing lønner seg før du signerer kjøpskontrakten. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Du kan lease en Mini til 2.799 kroner i måneden, mens et lån på den samme bilen koster deg 4.443 kroner å betjene med et grønt billån fra Skandiabanken. Om ikke du har firmabil og kan benytte deg av smutthullet som gir deg lavere firmabilskatt, bør du sjekke dette regnestykket.

Er det rart mange nordmenn lar seg friste til å lease bil?

Vi har sett på om det lønner seg å lease eller kjøpe hvis man bytter bil etter tre år.

Mini og Skoda Vi har regnet på leasing av Mini One D med utstyrspakke Chili og Skoda Octavia firehjulstrekker med 1,6 liters dieselmotor.

Leasingprisene er hentet fra aktøren First Privatlease. Tilsvarende koster det 228.851 kroner å kjøpe Minien, og 365.000 kroner å hente hjem din egen Skoda.

NØKKELFERDIG: Privatleasing er ekstra populært nå når rentene er lave. Foto: SCANPIX
NØKKELFERDIG: Privatleasing er ekstra populært nå når rentene er lave. Foto: SCANPIX Vis mer

Restverdien på bilene er anslått av forhandlerne selv. Bilene i vårt regnestykke er finansiert med billån.

Husk at regnestykket vil være mer positivt i retning kjøp dersom du baker bilfinansieringen inn i huslånet og selger bilen privat. Mer om hvordan du sparer 30.000 på billånet.

Akkurat nå: leasing mest lønnsomt

Dette holdes utenom Alle tjenester du kjøper gjennom leasingselskapet er underlagt 25 prosent merverdiavgift. Dette er også forklaringen på hvorfor årsavgiften blir høyere på leasingbilen enn på bilen du eier.

Forsikring, service og andre utgifter holdes utenom, da det uansett er rimeligst at kunden ordner dette selv.

Du velger altså selv hvor du forsikrer bilen og hvor du gjennomfører servicen på leasingbilen, så lenge du sørger for at bilens serviceintervaller følges. Prisen på disse tjenestene blir lik enten du leaser eller eier, og vil således ikke påvirke regnestykket.

Hvis renten endrer seg Det er ikke bare prisen på lånet som er avhengig av det generelle rentenivået. Den månedlige leasingprisen vil også stige dersom renten går opp, slik Norges Bank spår den vil gjøre.

I et slikt tilfelle vil avstanden mellom leasing og leie bli mindre.

— Privatleasing er nok ekstra populært nå som rentene er lave. I perioder med høyere rente vil leieprisen gå opp. Med en lånefinansiert bil får man selv rentefradraget, og dermed går regnestykket ofte i favør eie fremfor leie, har Jan Fredrik Haraldsen, direktør i Finfo (Finansieringsselskapenes Forening) tidligere uttalt til DinSide.

Tall fra Finfo viser at antall leasingavtaler har steget jevnt og trutt siden 2008, parallelt med at rentene har gått nedover.

MINI: Her er regnestykket for leasing vs kjøp av Mini-en.
MINI: Her er regnestykket for leasing vs kjøp av Mini-en. Vis mer

Nettopp det at leasingprisene er knyttet til rentenivået, er nok mye av forklaringen på hvorfor leasing kommer godt ut i vårt regnestykke. Sammenlignet med rentetilbudet du oppnår for et billån som privatperson, vil nok leasingselskapene oppnå langt bedre rentebetingelser for alle bilene de finansierer.

Ukjent sluttpris DinSide har vært i kontakt med flere leasingaktører, samt NAF for å innhente informasjon om hvor stor sluttfaktura man må påregne ved innlevering av bil. Her har vi ikke fått noe klart svar, og konkluderer med at sluttsummen for et leasingforhold er en ukjent faktor.

Aktøren First Privatlease har holdt på i snart tre år, og får de første bilene til innlevering i disse dager. Dette er også årsaken til at de ikke kan oppgi noe snittpris ved innlevering.

Daglig leder Geir Jørgensen uttaler imidlertid følgende:

- En bulk koster det samme om du leaser eller eier bilen. Vi anbefaler at kundene får NAF til å ta en vurdering av slitasje og eventuelle skader før innlevering av bilen. Testen koster cirka 1.500 kroner, og er fin for kunden å ha med når bilen skal vurderes, sier han.

SKODA: Her er regnestykket for leasing vs kjøp av Skoda-en.
SKODA: Her er regnestykket for leasing vs kjøp av Skoda-en. Vis mer

Les også:

Hva er bilen din verdt? Sjekk i DinSides kalkulator

Har du råd til ny bil? Sjekk hvor mye du må spare med DinSides bilfinansieringskalkulator

Parkeringsbot? Vi klager mer enn noensinne