Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ap blir jokeren i kampen for å stoppe økt reiselivsmoms

Reise-Kristin frir til Jonas for å stoppe momsøkning

Venstre og Senterpartiet har signalisert brudd med regjeringens forslag.

HÅPER: Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv, håper Arbederirpartiet blokkerer regjeringens forlsag om å øke reiselivsmomsen. Foto: Per Sollermann / NHO
HÅPER: Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv, håper Arbederirpartiet blokkerer regjeringens forlsag om å øke reiselivsmomsen. Foto: Per Sollermann / NHO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslaget til statsbudsjett for 2018 har Høyre/Frp-regjeringen lagt inn et forslag om å heve den såkalte lavmomsen fra 10 til 12 prosent. Det vil ramme norsk reiseliv som er undergitt denne merverdiavgiften og har ført til både sinne og oppgitthet i bransjen.

Regjeringen blir blant annet beskyldt for å svikte en vekstnæring og vanskeliggjøre videre vekst, ny verdiskapning og opprettelse av nye arbeidsplasser.

MOMS-JOKER: Ap-leder Jonas Gahr Støre, som selv setter pris på opplevelser i norsk natur, kan fort bli avgjørende for om norsk reiseliv må belage seg på en ny momsøkning eller ikke. Foto: Hans Arne Vedlog
MOMS-JOKER: Ap-leder Jonas Gahr Støre, som selv setter pris på opplevelser i norsk natur, kan fort bli avgjørende for om norsk reiseliv må belage seg på en ny momsøkning eller ikke. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Men reiselivet gir seg ikke uten kamp, og arbeidsgiverorganisasjonene og reiselivsaktørene selv arbeider intenst for å hindre at forslaget får politisk flertall i Stortinget.

For tiden gjennomføres det en intens lobbyvirksomhet på Stortinget der NHO Reiseliv og representanter for lokale reiselivsbedrifter gjennomfører møter med sine lokale folkevalgte.

Venstre sier nei

- Vi vil gi stor honnør til alle medlemmer som er med på fylkesbenkmøtene. De er utrolig viktige i dette arbeidet, ikke minst for å vise politikerne hvilke negative utslag økt momSs vil få for norsk reiseliv, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Men kan det føre fram? Kristin Krohn Devold, tidligere Høyre-statsråd, er optimistisk og oppfordrer til videre innsats for å stoppe forslaget.

Særlig etter de siste politiske signalene.

Venstre har i sitt alternative budsjettforslag unnlatt å heve reiselivsmomsen, og Senterpartiets leder har i avisa Østlendingen kommet med uttaleser som tolkes i samme retning.

Ap: - Ingenting å melde

Dermed er Arbeiderpartiet i posisjon til å hindre flertall for regjeringens forslag.

- Jeg håper inderlig at partiet er på lag med norsk reiseliv, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke lagt fram sitt alternative forslag til statsbudsjett.

- Vi har ingenting å melde før alternativt budsjett legges fram neste uke, sier Anne Odden i Arbeiderpartiets pressetjeneste til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!