DOBBELTSJEKK: Ikke reis på ferie til utlandet uten å sjekke om du kan beholde stønaden fra NAV mens du er borte. Foto: NTB SCANPIX
DOBBELTSJEKK: Ikke reis på ferie til utlandet uten å sjekke om du kan beholde stønaden fra NAV mens du er borte. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Reise til utlandet når du er sykemeldt eller arbeidsledig?

Se hvem som kan få kutt i stønaden fra NAV.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside.no): Mottar du støtte fra NAV, er det ikke sikkert du bør legge årets ferie til utlandet. I såfall risikerer du å få kutt i støtten for dagene du oppholder deg i utlandet.

Hvem dette gjelder, avhenger av hva slags støtte du mottar.

Merk deg også at NAV har metoder for å kontrollere om du har vært i utlandet eller ikke.

Les også: Nå skal feriepengene fra NAV ha kommet på konto

Arbeidsledige mister støtten Arbeidsledige som mottar dagpenger, er blant de som mister all støtte ved utenlandsferier.

Du må føre opp eventuell ferie i meldekortet, og vil ikke få utbetalt dagpenger for disse dagene.

Mottar du arbeidsavklaringspenger (AAP) kan du unntaksvis motta støtte samtidig som du er i utlandet.

Da er det ifølge NAV snakk om i begrensede perioder mellom tiltak, eller mens du venter på behandling.

For å få beholde AAP under utenlandsopphold må oppholdet være forenlig med gjennomføringen av den fastsatte aktiviteten.

Videre må utenlandsoppholdet vare i maksimum fire uker og man må søke NAV om dette på forhånd. Det er det lokale NAV-kontoret som avgjør om man får beholde AAP i utlandet.

Les også om du bør betale hotellet før du reiser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjer med sykepengene ved ferie Er du sykemeldt kan du reise på ferie, men vær klar over er at sykepengene stoppes mens du er borte. Perioden med sykepenger forskyves da tilsvarende den tiden du har vært på ferie.

Du kan derimot søke om å beholde sykepengene i en begrenset periode under opphold i utlandet.

Den sykmeldte må da bekrefte at utenlandsoppholdet ikke forverrer helsetilstanden, forlenger arbeidsuførheten eller hindrer NAVs kontroll og oppfølging.

Er du sykemeldt og vurderer ferie, må du søke om dette hos ditt lokale NAV-kontor, siden det enkelte NAV-kontor behandler slike søknader.

Les også: Syk i ferien? Da har du krav på ny ferie

Ferie i tre uker med NAV-støtte Er man arbeidssøker med ventelønn kan man ta inntil tre uker ferie i løpet av kalenderåret og samtidig få utbetalt ventelønn, også om man oppholder seg i utlandet i disse ferieukene.

Mottakere av ventelønn er nemlig fritatt fra å være arbeidssøkere, fra å ta i mot tilbud om tiltak, og fra å møte til innkalling ved NAV i ferieperioden.

Dersom mottakere av ventelønn ønsker å ta ut mer enn tre uker ferie, vil ikke ventelønn bli utbetalt utover de tre ukene.

Når ventelønnsmottakere skal ta ut ferie, må de melde fra til NAV lokalt om dette.

Les også om flybillettene er billigst hos flyselskapene eller reiseselskapene

Slik kan NAV sjekke deg DinSide har tidligere skrevet om hvilke metoder NAV kan benytte seg av for å kontrollere om NAV-brukere følger kriteriene for å motta
støtte.

Blant annet benytter NAV seg av det såkalte Valutaregisteret, for å sjekke om for eksempel dagpengemottakere har vært i utlandet uten å melde fra om dette.

- Valutaregisteret er ett av flere virkemiddel som kan brukes ved kontroll om en stønadsmottaker har hatt utenlandsopphold uten å melde fra, har NAVs pressetjeneste uttalt til Dinside tidligere.

Seksjonssjef Magne Fladby i NAV har tidligere fortalt at de innhenter informasjon fra flere statlige registre for å sjekke blant annet inntekt og bosted til stønadsmottakere.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.