Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reiselivsmessen 2016: De beste messetipsene til årets ferie

Reisenyheter fra hele verden.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Denne helga arrangeres Reiselivsmessen 2016 i Telenor arena i Oslo.

Vi har plukket ut noen av de mange reisemålene og nyhetene du kan utforske på messa, enten du liker eksotiske reisemål, sol og varme eller norgesferie.

Sommer og seilfest Seilskipet «Christian Radich» legger ut på sommerseiling ut Oslofjorden den 21. juni.

I sommerens Tall Ships Races står Kiel, Eershaven, Antwerpen, Lisboa, Sagres,  Cádiz og La Coruna står på programmet.

Om bord er det plass til 80 medseilere, som får være med på å sette seil, stå til rors, gå brannvakt og pusse messing på det ærverdige skoleskipet.

I Kiel er det seilfestival, når skipet kommer til Nederland pågår  DelfSail-festivalen, og  den spanske byen La Coruna er kjent for de aller beste seilskutefestene i Europa. 

Skitur i Draculas rike Er du enslig og vil dra et sted der du ikke treffer naboen? Carpe Diem frister med aleneturer, med reiseleder, til cirka 120 destinasjoner. Et av vinterens spennende reisemål er skiferie i Draculas rike i Transilvania.

På det rumenske høyfjellet ligger noen av Europas beste skisteder, ifølge magasinet Reiselyst. Kulturelle skatter og uberørt natur er stikkord.

BORTGJEMT: Fortsatt er Nord-Kypros å regne som en uoppdaget perle i Middelhavet. Byen Kyrenia er magisk i kveldlyset. Foto: EIVIND PEDERSEN
HETT: Mens vi sliter med polarkulde i Norge, er det høysommer i Australia. Dette bildet er tatt like før jul da temperaturen på Henley Beach vest for byen Adelaide kom opp i 42 grader. Da var det bare å hoppe i havet. Foto: NTB SCANPIX
NABO: I Stockholm var det i juli i fjor 60 prosent flere norske overnattinger enn året før. Den koselige hovedstaden er mer populær enn noensinne. Her er utsikten fra Djurgårdsbron mot Strandvägen og Nybrohamnen. Foto: KIRSTEN BUZZI
STAKETUR: Det er nesten veneziansk snitt over denne gondolieren som staker seg innover Lake Joal Fadiout i Senegal Foto: NTB SCANPIX
DRACULA: Dette er restene av borgen i Arges-passet i Romania. Den gale fyrsten fungerte som modell for Dracula. Nå kan du dra på skitur til Transylvania. Foto: NTB SCANPIX
EKSTRA: Cruisegjester som reiser med Norwegian Cruise Line får i år muligheten til å velge gratis drikkepakker, eller gratis internett. Her fra St. Maarten i Karibia. Foto: EIVIND PEDERSEN
BYSTRAND: Du trenger ikke reise langt for å komme på stranda når du befinner deg i Sydney. Her fra Brighton-Le-Sands Beach Foto: NTB SCANPIX
ELDORADO: Kystriksveien passerer Saltstraumen utenfor Bodø, som er verdens største tidevannsstrøm og et yndet paradis for fritidsfiskere. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SEILFEST: Seilskipet «Christian Radich» møter det russiske seilskipet «Kruzenshtern» på vei til Rostock-Warnemunde under fjorårets Tall Ships Race. Foto: BERND WUESTNECK / NTB SCANPIX
HURTIGRUTEN: Inn med norsk natur og ut med danskebåt-stil på hurtigruteskipene. Foto: HURTIGRUTEN
GJØLMUNNEBRUA: 760 meter over havet. Foto: JAN HEGGHEIM
KYSTRIKSVEIEN: Engabreen en arm av Svartisen i Holandsfjorden, er en av turistattraksjonen langs Kystriksveien. Foto: Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
SVANE: «Skibladner» på vei til havn i Gjøvik. Norges eneste hjuldamper er et flott skip.Foto: ODD ROAR LANGE
KARIBIA: Slik ser det ut fra soldekket på cruiseskipet «Navigator of the Seas» når det seiler inn til den historiske hovedstaden San Juan på Puerto Rico. Norwegian flyr hit direkte fra Norge. Foto: EIVIND PEDERSEN

Hvis shopping og storbyliv lokker, er det bare å sette seg på toget til hovedstaden Bucuresti.

Hurtigruten blir ny I år fornyer Hurtigruten fire av skipene som seiler langs norskekysten. Først ute er MS «Kong Harald» som står klar med helt ny innredning allerede i februar.  Deretter følger MS «Polarlys,» MS «Nord-Norge» og MS «Nordkapp». 

Den nye interiøret i hurtigruteskipene designet med inspirasjon fra naturen og kystlandskapet som skipene seiler forbi langs Norges kyst.

På alle Hurtigrutens seilinger serveres lokalmatkonseptet Norway's Coastal Kitchen, med råvarer levert fra lokale norske produsenter langs kysten.

I mai døpes det nye ekspedisjonsskipet MS «Spitsbergen», som ferdigbygges på norsk jord ved Fosen Yard i Rissa, sammen med totalrenoveringen av de eldre hurtigruteskipene.

Down under Australia er i vinden. Reisemagasinet Conde Nast har kåret Australia til verdens heiteste reisemål i 2016. Magasinet konkluderer med at de som aldri har besøkt landet «down under» faktisk er heldige:

Når de kommer til Australia, vil de ikke forstå hvorfor de ikke reiste før, skriver magasinet.

Rolf-Erik Kjeseth i Australiareiser regner med 15-20 prosents økning i nordmenn som i år tar turen til Australia. Han framhever Australias kvaliteter som omfatter både gjestfrihet, natur- og matopplevelser - og ikke minst gode, lokale viner.

Historisk i Trøndelag Et av Nord-Trøndelags største utendørs folkefester er Fakkelnatta. Marsimartnan kan spores tilbake til vikingtida og er knyttet til Mattisdagen 24. februar, med fakkeltog, byvandring, kulturopplevelser og historiske marked i Levanger i fire dager.

Mikrobryggfestival, fakkelfest, lokalmat og karamellsmell fra Det Nordenfjeldske Dragonkorps i årets vinterferie som også får besøk fra Jämtland med varer og hester.

Den Gyldne Omvei på Inderøy er den ny mattradisjonen i Trøndelag i sommersesongen.
 
Gratis på cruise Svak kronekurs fører til kraftig prisøkning på cruisereiser, ettersom prisene presenteres i enten dollar eller euro. Da passer det godt at Norwegian Cruise Line (NCL) tar grep og tilbyr gjestene en solid gratispakke. På de fleste cruisene kan du velge om du vil ha gratis drikkevarer, spesialrestauranter, internett eller Wifi.

HETT: Mens vi sliter med polarkulde i Norge, er det høysommer i Australia. Dette bildet er tatt like før jul da temperaturen på Henley Beach vest for byen Adelaide kom opp i 42 grader. Da var det bare å hoppe i havet. Foto: NTB SCANPIX
HETT: Mens vi sliter med polarkulde i Norge, er det høysommer i Australia. Dette bildet er tatt like før jul da temperaturen på Henley Beach vest for byen Adelaide kom opp i 42 grader. Da var det bare å hoppe i havet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

NCL er et av bransjens minst formelle rederier, der gjestene kan gjøre som de vil, uavhengig av skrevne og uskrevne regler.

Rederiet tok i oktober i bruk sitt mest innovative skip, «Norwegian Escape». Tre søsterskip, alle med plass til 4200 gjester, skal leveres de neste tre åra.

Kystriksveien Fylkesvei 17 er Norges svar på Californias Highway 1. Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø kalles verdens vakreste reiserute.  Den 650 kilometer lange veien kan kjøres med bil eller sykkel pluss ferjer, og mange har muligheter for avstikkere underveis langs øyene på Helgelandskysten. På årets reiselivsmesse deles det ut en guidebok med turforslag.

Torghatten, De Syv søstre, Saltstraumen og Norges nest største isbre, Svartisen, er noen av høydepunktene langs Kystriksveien. Engabreen, en sidearm til Svartisen går nesten ned til kysten.

Sykling er populært. Du kan både leie sykkel og få bagasjen transportert på strekningen mellom Brønnøysund-Sandnessjøen.

Tar en svensk en Nordmenn velger nære reisemål når økonomien strammer seg til.

Da blir svenske reisemål og opplevelser populære som aldri før. I juli i fjor økte nordmenns overnattinger i Stockholm med 60 prosent.
Thomas Johansson, som er landssjef på Visit Swedens norske kontor, påpeker at en Sverige-tur ikke krever dyre flybilletter og flere dagers reise.

Trenden er kortreiste ferier, fordi man får mer for pengene. 86 prosent av alle reiser til Sverige skjer med bil. Camping er den vanligste overnattingsformen.

Nordmenn har også fått opp øynene for regionen Skaraborg, som huser Skandinavias største utendørs badepark.

Iskulde eller knallvarme Jomfrureiser er navnet på Norges eneste reisearrangør som bare tar imot bestillinger fra kvinner.

 SEILFEST:  Seilskipet «Christian Radich» møter det russiske seilskipet «Kruzenshtern» på vei til Rostock-Warnemunde under fjorårets Tall Ships Race.  Foto: BERND WUESTNECK / NTB SCANPIX
SEILFEST: Seilskipet «Christian Radich» møter det russiske seilskipet «Kruzenshtern» på vei til Rostock-Warnemunde under fjorårets Tall Ships Race. Foto: BERND WUESTNECK / NTB SCANPIX Vis mer

Filosofien er kort og godt at firmaet mener at norske kvinner årlig fortjener minst ei ukes ferie der fokus er på kvinners interesser.

Årets program inneholder mer enn 50 nyheter. Blant annet kan du bli med Liv Arnesen på ski over Svalbard. I motsatt ende kan du reise med Henriette Lien til afrikanske Senegal, der fokus er yoga og safari.

Så seiler vi på Mjøsa D/S «Skibladner», verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, har 160 års jubileum i år med massevis av arrangementer.

Feiringen starter med jubileumscruise fra Hamar 28. mai.

Gla'Jazz, konsertcruise, akevittcruise, middelaldercruise og historisk gårdsreise på Mjøsa er noen av sommerens spesialarrangementer.

I år serveres det også frokost om bord, i tillegg til restaurantmenyen. 2. august har dampskipet bursdagscruise.

Middelhavets hemmelighet Nord-Kypros er Middelhavets glemte perle. I år møter du republikkens offisielle turistkontor på Reiselivsmessen.

Siden 1974 er det bare Tyrkia som anerkjenner Nord-Kypros. Det innebærer at du må mellomlande i Tyrkia før du reiser hit.

Det er flere grenseoverganger mellom Nord-Kypros og Kypros, slik at du kan dreise direkte fra Norge til Larnaca og Paphos og deretter dra til nordsiden - uten visum.

Nord-Kypros er kjempebillig, kriminaliteten er minimal og maten er førsteklasses. Her er det gjennomsnittlig 300 soldager i året. Her finner du et raskt voksende turistmarked, men du kan ennå føle deg som verdsatt besøkende hos den særdeles gjestfrie befolkningen.

Hjertet i Karibia Puerto Rico er en herlig miks av karibisk mentalitet og amerikansk effektivitet. Med Norwegians direkteflygninger til Karibias hjerte, har det sagnomsuste øyriket plutselig rykket mye nærmere Norge.

Herfra kan du også gå rett om bord i cruiseskip, uten å måtte seile to døgn fra Miami eller Fort Lauderdale.

Puerto Rico er en stor øy som byr på strender i verdensklasse, og aktiviteter utenom det vanlige. Tør du for eksempel å henge i en løpestreng og suse over jungelen?

Hovedstaden San Juan er både et shoppingsentrum og en historisk festningsby.

Jernveien i Loen Loen Active tilbyr Via Ferrata Loen, en klatresti som ble bygget i 2011. 

Sommeren 2013 åpna Gjølmunnebrua, den lengste via ferratabrua i Europa, 120 meter lang og 35 centimeter brei, 170 meter over bakken og 760 meter over havet.

I tillegg er det laget en ny via ferrata etter brua og opp til Tunga. Begge rutene møtes på Hoven 1011 meter over havet.

I år står også en ny 110 meter lang via ferrata, eller klatresti i kategori E - ekstremt vanskelig - i området nedenfor Gjølmunnebrua.

På Tunga er det laget en 36 meter lang wirebru, Gjølmunnestrengen, for dem som virkelig vil teste høydeskrekken. I tillegg arrangeres Norges tøffeste motbakkeløp, La Sportiva Skåla Opp 13. august, som er åpen for trimløpere.

SVANE: «Skibladner» på vei til havn i Gjøvik. Norges eneste hjuldamper er et flott skip.
Foto: ODD ROAR LANGE
SVANE: «Skibladner» på vei til havn i Gjøvik. Norges eneste hjuldamper er et flott skip. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer
BORTGJEMT:  Fortsatt er Nord-Kypros å regne som en uoppdaget perle i Middelhavet. Byen Kyrenia er magisk i kveldlyset. Foto: EIVIND PEDERSEN
BORTGJEMT: Fortsatt er Nord-Kypros å regne som en uoppdaget perle i Middelhavet. Byen Kyrenia er magisk i kveldlyset. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
 GJØLMUNNEBRUA:  760 meter over havet. Foto: JAN HEGGHEIM
GJØLMUNNEBRUA: 760 meter over havet. Foto: JAN HEGGHEIM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media