Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Statsbudsjettet

Reiselivsnæringen raser mot høyere moms: - Gambler med arbeisplasser

- Svekker konkurranseevnen.

MOMSSJOKK: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke reiselivsmomsen fra ti til tolv prosent. Det er NHOs Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold negativ til. Video: NHO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk reiseliv er både skuffet og forbannet over regjeringens forslag om å øke lavmomsen fra 10 til 12 prosent.

- Her straffer regjeringen en næring som har skapt arbeidsplasser, og som allerede har presset lønnsomhet. Dette vil ramme bedriftseiere og arbeidsplasser i distriktene hardest. Momsøkningen er uventet og trist for en næring som har jobbet så hardt, sier Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv.

SKUFFET: Virke-direktør Line Endresen Normann.
SKUFFET: Virke-direktør Line Endresen Normann. Vis mer

Norsk reiselivsnæring har hatt en sterk vekst de siste fire årene, og særlig har tilstrømmingen av utenlandske turister vist en gledelig økning. Den varslede momsøkningen kan sette en stopper for den gode utviklingen, frykter Svein Arild Steen-Mevold, administrerende direktør for Scandic-kjeden.

- Vi fikk ingen signaler om dette i løpet av valgkampen. I stedet snakket regjeringen varmt om vår bransje, og det vi har klart å få til, nemlig å skape vekst og et bedre fotfeste.

Kjepper i hjulene

- I stedet stikker de med dette kjepper i hjulene for en hel næring. Spesielt mange små og marginale bedrifter vil få problemer med dette.

- Reiselivsnæringen er kanskje den viktigste arbeidsplassen når vi snakker om ungdom, kvinner og integrering, spesielt i distriktene. Vi representerer 160 000 årsverk og har vært i vekst. Dette forslaget er både distriktsfiendtlig og utfordrer utviklingen, sier Steen-Mevold.

KRITISK: Scandic-direktør Svein Arild Steen-Hansen
KRITISK: Scandic-direktør Svein Arild Steen-Hansen Vis mer

- Vi trodde på regjeringspartienes forsikringer om at de ønsket videre vekst da de snakket varmt om viktigheten av reiselivsbedriftene i Norge. Og vi håpet de i stedet for å svekke konkurransekraften vår i stedet ville styrke den, ved å legge til rette for videre vekst og presentere ambisiøse mål.

- Dette er et skudd for baugen for alle som vil utvikle norsk næringsliv. Den økte momsen må tas inn i form av høyere priser. Lettelsen i eiendomsskatten oppveier ikke denne merkostnaden. Det sier seg selv at dette svekker konkurranseevnen vår i utlandet, sier en opprørt hotell-direktør til Dagbladet.

- Kjempebittert

Line Endresen Normann, direktør for Reise Norge, er på samme linje.

- Det føles kjempebittert å bli «straffet» for at vi har klart å skape en positiv utvikling, sier Virke-direktøren til Dagbladet.

- Reiselivet har hatt to historisk gode år, og nå skal staten ha en del av kaka. Reiselivet må få tid til å bygge seg opp og investere i nye opplevelser, og legge til rette for den veksten vi skal ha i norsk reiseliv fremover. Ikke legge enda mer av omsetningen i statskassa, sier Normann.

- Norsk reiseliv har vist at vi har et stort potensiale for videre vekst, og det var slett ikke dette vi trengte nå. Jeg er kjempeskuffet, sier hun, og lover kamp for å reversere forslaget.

- Vi skal jobbe aktivt i Stortinget for å forhindre at dette blir vedtatt, lover Line Endresen Normann.

Rammer mangfoldet

- Dette rammer mangfoldet i norsk reiseliv. Jeg skjønner bare ikke ar regjeringen tør å ta denne risikoen med en bransje i vekst. For meg er det helt uforståelig, sier Svein Arild Steen-Hansen til Dagbladet.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er også klar på at momsøkningen er uheldig for reiselivet.

- Med små marginer i mange virksomheter, særlig i reiseliv, så kan dette gå utover arbeidsplasser i hele landet, sier hun.

MER FORNØYD: NHO-leder Kristin Skogen Lund er derimot mer fornøyd med at den generelle pengebruken reduseres. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!