Reiser du hit er du nesten garantert å få igjen for pengene

Men det er ikke hit du drar om lommeboka bestemmer.

MALLORCA: Øya byr på små badeviker, lange strender, turer til fjell på over 2000 meter og en sofistikert by som Palma. Mallorca er uslåelig på det meste, mener reiseekspert Helge Baardsetha. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MALLORCA: Øya byr på små badeviker, lange strender, turer til fjell på over 2000 meter og en sofistikert by som Palma. Mallorca er uslåelig på det meste, mener reiseekspert Helge Baardsetha. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): En oversikt gjort av StarTour viser ikke overraskende at Bulgaria er det landet der du kan spise og drikke mest uten å gjøre dyphogg i feriebudsjettet.

På andreplass kommer charterveteranen Mallorca.

Reiser du hit er du nesten garantert å få igjen for pengene

- Hvis lommeboka bestemmer hvor ferien går i sommer, er det i Bulgaria man får mest for pengene. Vi ser at Bulgaria allerede er et populært sommerreisemål hos oss, sier informasjonsrådgiver i Star Tour, Kirsti Irgens Ertsås.

Prisnivået er testet på produkter som Star Tour vet det går mye av i ferien, både for barnefamilier, venner og par på tur - som pizza, brus, øl og iskrem på restauranter og butikker med gjennomsnittlige turistpriser på de fem mest populære turistmålene for nordmenn i sommerferien.

- Billig er vel og bra, men vi må se det i en større sammenheng. Det er flere reisemål med gjennomgående bedre kvalitet enn Bulgaria. Du får det du betaler for, sier ferieekspert og redaktør i Vagabond Helge Baardseth.
  Rimelig på Mallorca Mallorca viser seg å være nest rimeligst i undersøkelsen, og dette er et feriemål Baardseth er langt mer begeistret for.

- Mallorca er uslåelig på det meste. De har lagt seg hardt i selen for å holde på turistene, og økt kvaliteten samtidig som de har beholdt prisene. Hvis du reiser hit, er du nesten garantert å få igjen for de pengene du legger i ferien. Det er gjennomgående god kvalitet, sier Baardseth.

BULGARIA ER BILLIGST: Den lille byen Nessebar er en populær utflukt for ferierende på Bulgarias solkyst. Byen står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: TRULS BREKKE
BULGARIA ER BILLIGST: Den lille byen Nessebar er en populær utflukt for ferierende på Bulgarias solkyst. Byen står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Feriefavoritten er også det stedet du får mest for pengene på supermarkedet. Dersom du bor i leilighet og lager noe av maten selv, vil dette derfor være et lønnsomt feriemål.

Men det er ikke bare prisen som trekker turister til Mallorca, mener Baardseth.

- Det er en kombinasjonsøy med landskapet som byr på små badeviker, lange strender, turer til fjell på over 2000 moh. og en sofistikert by som Palma. Alt er av bra kvalitet, mener reiseeksperten.

  Ikke opptatt av pris Og ifølge reiselivsforsker Jens Kr. Steen Jacobsen ved Transportøkonomisk institutt og Universitetet i Stavanger er det ikke pris nordmenn først og fremst er opptatt av når de skal på ferie.

SPANSKE FRISTELSER: Ferieøya Mallorca scorer nest best i pristesten. I Palma by ligger tapasstedene tett i tett. Foto: GEIR BØLSTAD
SPANSKE FRISTELSER: Ferieøya Mallorca scorer nest best i pristesten. I Palma by ligger tapasstedene tett i tett. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

- De fleste som velger pakketur med charterfly i skoleferien, er ikke spesielt prisømfintlige, men foretrekker å få et ferdig opplegg og direktefly til reisemålet. Charterreiser er jo ikke billige i de vanligste ferieperiodene, sier Steen Jacobsen.

- En del av dem som velger ferie innenfor tilbudet til charteroperatørene, er likevel opptatt av prisnivået på serveringsstedene, mens andre satser på delvis selvhushold, forteller han.

De viktigste motivene for dem som drar med charterfly, er behagelig klima, avslapping samt å komme bort fra hverdagens rutiner, ifølge Steen Jacobsen.

Dyrest i Tyrkia Tyrkia har fått opp øynene for turismen, og du må ut med 132 kroner mer for de samme matvarene i år enn du måtte for to år siden.

MEST POPULÆRT: Tyrkia er det mest populære reisemålet for nordmenn i sommer. Her fra stranda Kleopatra Beach i den tyrkiske badebyen Alanya. Foto: ODD ROAR LANGE
MEST POPULÆRT: Tyrkia er det mest populære reisemålet for nordmenn i sommer. Her fra stranda Kleopatra Beach i den tyrkiske badebyen Alanya. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

Særlig på restaurant har det blitt et prishopp, den samme bestillingen i år vil koste deg 100 kroner mer enn i 2010.

- Årsaken til at prisnivået i Tyrkia er steget, er blant annet økt turisme. Når det er sagt kan man selvfølgelig finne billigere restauranter enn de som er brukt i undersøkelsen. Lokale retter er nesten alltid rimeligere enn importerte både på restauranter og i butikk, sier Ertsås.

Et restaurantbesøk i Tyrkia koster deg faktisk dobbelt så mye som et restaurantbesøk i Bulgaria, og det er særlig rødvinsprisen i Tyrkia som trekker opp sluttsummen.

Produserer vin selv - Bulgaria har stor vinproduksjon, og velger man en lokal vin når man går ut og spiser, er dette som regel billig. Den tyrkiske vinproduksjonen er liten og i tillegg må de ofte importere, noe som fører til at prisene på akkurat vin er høyere her, sier Ertsås.

Baardseth mener vi nordmenn bør passe oss så vi ikke blir gjerrige.

- Norsk økonomi går bra, mens mange av chartermålene sliter. Vi bør derfor være litt rause økonomisk, og hjelpe Hellas og Spania litt i sommer.