PALASS: I Abu Dhabi inntas gjerne middag på hoteller. Versailles-aktige Emirates Palace er øverst i næringskjeden.  Foto: AGNETE BRUN
PALASS: I Abu Dhabi inntas gjerne middag på hoteller. Versailles-aktige Emirates Palace er øverst i næringskjeden. Foto: AGNETE BRUNVis mer

Reiser du hit må du legge igjen samvittigheten hjemme

Fordommene om Gucci-sjeiker på sjampis-snurr ble bare forsterket.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ABU DHABI (Dagbladet): Egentlig er Abu Dhabi litt som Norge.

Sjefen blant emiratene var snill storebror da de loset sin konkursridende nabo Dubai gjennom finanskrisa høsten 2010.

SJEIK I SOLNEDGANG: Både besøkende og innfødte trekker gjerne ut i ørkenen på firhjuling. Men vær obs på at mange reiseselskaper ikke har forsikring. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
SJEIK I SOLNEDGANG: Både besøkende og innfødte trekker gjerne ut i ørkenen på firhjuling. Men vær obs på at mange reiseselskaper ikke har forsikring. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer

I motsetning til den sagnomsuste plastbyen i nordøst ligger det i hvert fall litt hardt arbeid - og ikke bare hvitvaskede kjeltringpenger - i bunn for oljeemiratets rekordvekst.

Likevel: Fordommene om Gucci-sjeiker med 20 tommers felger og knæsjhvite AMG-mercer på sjampis-snurr var sterke før ankomst.

Og de skulle bare forsterkes, viste det seg.

Fattig og rik Abu Dhabi får omkring 64 prosent av inntektene fra olje og gass, og har den største økonomien og det høyeste BNP av de sju arabiske emiratene. Innbyggertallet er på snaut 900 000, noe som trolig vil øke noe, grunnet utflytting fra et fortsatt småshaky Dubai.

KØKULTUR: Sultne dromedarer - de kraftige hannene til dromedarlløp i høysesongen oktober - mars, andre til melkeproduksjon. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
KØKULTUR: Sultne dromedarer - de kraftige hannene til dromedarlløp i høysesongen oktober - mars, andre til melkeproduksjon. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer

Antallet «expats» er stort; rike, vestlige innflyttere fra Russland, Storbritannia, USA og Sør-Afrika fôrer oljeindustrien og danner egne samfunn. Det kjøres SUV mellom yachtklubbene, hotellrestaurantene og badelandene, der en nanny fra India tar med barna.

Billig arbeidskraft fra Pakistan, India, Bangladesh og Sri Lanka fyller lavstatusyrkene etter «de tjener lite her, men enda mindre i hjemlandet»-prinsippet, som hjemsøker gjestearbeidere verden over.

Grytidlig på morgenen busses arbeiderne inn til sentrum, for tolv-fjortentimersøkter på byggeplassen, med vaskekosten eller bak taxirattet.

Dette er ikke bra. Virkelig ikke. Men skal du nyte besøket ditt i Abu Dhabi, må rett og slett den sosiale samvittigheten ligge. Lykkes du med det, kan du ha det mektig moro.

Bilen er enehersker Bilen, ofte hvit, stor, blank og fancy, er enehersker i Abu Dhabi - en by i prinsippet uten funksjonelle fortauer.

Å gå fra sted til sted er en ekstremt varm og svært krevende øvelse. Ideene «fortauskafé» og «uavhengig småbutikk» er heller fraværende i gatebildet.

For shopping er det kjøpesentre som gjelder, med institusjonene Marina, Abu Dhabi og Al Wahda Mall i spissen. Skal det spises eller drikkes ute (noe det ofte skal i Abu Dhabi), gjøres dette på hotell.

Hotell-liv For det er her emiratet skinner. Versailles-aktige Emirates Palace er på toppen av næringskjeden, etterfulgt av Fairmont, flere Sheraton-varianter, Millennium, Intercontinental, et par Hilton-er og det ene med det andre.

SUV: Nyttig i ørkenen - men også fryktelig populær på emiratets striglede motorveier. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
SUV: Nyttig i ørkenen - men også fryktelig populær på emiratets striglede motorveier. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer

Konkurransen er beinhard - noe som gir, kryss i taket, ofte levelige priser både på luksusrom, gourmetmat og smukk vin.

For når formiddagens 50 pluss roer seg, rosévinen skjenkes, krystallampene lyser opp kveldsmørket og sjøen høres i det fjerne, da er livet helt OK, også i oljeørkenens danskebåt.

Sand
Likeså er fryktgleden like hissig både hos norske tabloidjournalister og russiske handlende i svart gull, idet Land Cruiseren, med racingseler og nesten-flate dekk, henger opp ned ut fra sanddynene.

Og havet utenfor byen har plenty av fisk som bare venter på å bli dypvannsfisket, dromedarene er akkurat så sjøsyke og fotogene som de skal, og verken kritthvit sand eller jetski utenfor frokostverandaen er jo umoralsk i seg selv.

Bare legg igjen samvittigheten hjemme.

MONUMENTAL: Alle bør innom Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan-moskeen. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
MONUMENTAL: Alle bør innom Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan-moskeen. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer