FERIEGLADE: I en undersøkelse utført for nettreisebyrået Expedia, svarer 88 prosent av de spurte nordmennene at sjefen er positiv til at de tar seg ferie. På Maldivene får du palmer, hvite strender, og blått hav så langt øye kan se. Illustrasjonfoto: THOMAS RASMUS SKAUG
FERIEGLADE: I en undersøkelse utført for nettreisebyrået Expedia, svarer 88 prosent av de spurte nordmennene at sjefen er positiv til at de tar seg ferie. På Maldivene får du palmer, hvite strender, og blått hav så langt øye kan se. Illustrasjonfoto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Reiser du hit vil sjefen din bare smile

Norske ledere er de mest positive til ferie i hele verden.

(Dagbladet): Norske sjefer er snillest i verden, viser nettreisebyrået Expedias årlige ferieundersøkelse Vacation Deprivation.

I spørreundersøkelsen, som er gjennomført i 20 land, kommer det nemlig fram at ingen har mer forståelsesfulle sjefer når det gjelder ferie enn oss nordmenn.

Støtter ferien Nesten ni av ti nordmenn svarer ja på spørsmål om sjefen støtter at de tar ut ferie. Tall fra andre land viser at Norge i verdensmålestokk har ganske unike sjefer.

Bare 57 prosent av danskene opplever en forståelsesfull sjef når de reiser på ferie.

De aller mest feriekritiske sjefene finner vi i Italia. Bare 44 prosent av de spurte italienerne svarer ja på spørsmål om sjefen støtter deres valg om å ta ut ferie, skriver Expedia i en pressemelding.

Mange feriedager Ifølge undersøkelsen tar nordmenn i gjennomsnitt ut 25 feriedager i året, det samme gjør svenskene.

De som tar ut flest feriedager er franskmenn, brasilianere, spanjoler og dansker med sine 30 dager.

Japanerne tar ut færrest, med bare fem dager i året.

Lar jobben ligge I Norge lar vi heller ikke jobben påvirke ferien i stor grad sammenliknet med andre land. Tre av fire nordmenn sjekker aldri eller sjelden e-posten når de er på ferie.

Bare 6 prosent sier de aldri greier å legge jobben bak seg og slappe fullstendig av.

Til sammenligning svarer én av fem spurte japanerne at de ikke klarer å legge jobben bak når de først tar ut ferie.

Over halvparten av japanerne sjekker e-posten jevnlig på sine i snitt fem årlige feriedager, viser undersøkelsen.

Én av fem italienere sjekker mail og mobilsvar hele tiden når de er på ferie, og over halvparten sier at de gjør det jevnlig.

Ikke overrasket - Dette er en bekreftelse på det vi allerede vet, så jeg er overhodet ikke overrasket, sier professor i strategi og ledelse ved Norges handelshøyskole i Bergen, Paul Gooderham, til Dagbladet.

Den norske feriekulturen vekker oppmerksomhet i en rekke andre land, forteller han.

Mens vi i Norge ser vi på ferien som en gylden mulighet til å slappe av og lade batteriene, blir for eksempel det at norske arbeidstakere er utilgjengelig i ferien, i mange land oppfattet som uprofesjonelt og slapt.

Det gjør det også at ledere og mellomledere kan ta seg fri, eller gå klokken 16.00 for å hente barna i barnehagen.

I mykeste laget Jo lenger unna Norge og Vest-Europa du kommer, jo merkeligere synes de at den norske og skandinaviske lederformen er:

- Min erfaring er at de fleste sjefer nedover i Europa og østover som i Kina, synes lederformen er i det mykeste laget, sier han.

I Norge og Skandinavia for øvrig har bedriftene en flatere struktur basert på gjensidig tillit og respekt oppover og nedover i systemet, forklarer professoren.

Og det er lov å ta en diskusjon med sjefen.

Ikke negativt At nordmenn har sjefer som er positive til ferie er ikke negativt, forteller Gooderham:

- Mitt inntrykk er at dette ikke går utover produktiviteten i norske bedrifter, men at det heller kan være et konkurransefortrinn, sier han.

I ferien kan nordmenn trekke seg tilbake og lade opp til en ny økt. Og produktiviteten i norske bedrifter er sammenlignet med bedrifter i andre land er generelt høy, forteller Gooderham.

At danskene kommer langt ned på lista, kan ifølge professoren forklares med at det har blitt et tøffere klima i Danmark enn det har vært tidligere.

Danskene er i ferd med å bevege seg bort fra den skandinaviske modellen som er typisk for Norge og Sverige, forteller han.