Reiser ut i naturen for å drive yoga og pilates

- Flere og flere ønsker en litt annerledes ferie.

• Flere reisesaker på db.no/reise. 

JOTUNHEIMEN (Dagbladet): Foran rungende fjell med snødekte topper og speilende, lysegrønt vann, sitter åtte spreke damer og drikker kaffe.

Klokka viser 07.35, kalenderen går mot slutten av juni. Ingen av dem kjente hverandre før de kom hit, men nå sitter praten løst før de skal begi seg på dagens første økt:

Pilates med utsikt mot fjelltoppene i Jotunheimen. 

SOMMER I FJELLET: Ikke bare for treningen, men også for naturopplevelsene, pilatesen og turopplevelsene. Fra venstre: Marit Sandvik, Tone Kjellmo, Inger Moløkken, instruktør Rikke Schillinger (på bakken), turleder Anne Budde Erichsen, Tine Herstad, Stine Al-Kasim og Hilde Kverneland. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SPREKE: Åtte damer gjør pilates i fjellet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SOMMER I FJELLET: Ikke bare for treningen, men også for naturopplevelsene, pilatesen og turopplevelsene. Fra venstre: Marit Sandvik, Tone Kjellmo, Inger Moløkken, instruktør Rikke Schillinger (på bakken), turleder Anne Budde Erichsen, Tine Herstad, Stine Al-Kasim og Hilde Kverneland. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
I FJELLET: - En oppdagelsesferd, kaller turleder Anne Budde Erichsen (til høyre) det, når turen skjer om våren og sommeren. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
NASJONALPARK: Turen går gjennom de vakreste fjellområder i Jotunheimen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SOMMER I FJELLET: Gjendesheim i Jotunheimen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
YOGA ELLER PILATES I FJELLET? Mulighetene er uendelige, om du vil reise på tematur. Her fra Jotunheimen, der åtte damer deltar på pilateskurs hver morgen og kveld, med fjellturer på dagtid. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FJELLTUR PÅ DAGEN: Besseggen er ett av målene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
KARTET ER MED: Turleder Anne Budde Erichsen viser veien. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
- FLOTT: Massasjeterapeut Tine Herstad fikk turen i gave av moren sin. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
GLAD I FJELLET: Stine Al-Kasim er lærer, og ville ikke vente på at kjæresten og familien også hadde ferie. Så hun reiste alene. - Jeg har ikke angret et sekund, sier hun. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
PÅ TUR: Hilde Kverneland fra Bryne. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
REINSDYR: Pilatesinstruktør Rikke fra Pilates Room i Oslo er med på fjellturene på dagtid. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
IDYLLISK: Gjendesheim er bare ett av stedene det går an å oppleve en litt annerledes sommerferie. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
VELKOMMEN: Sommer i fjellet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FORTELLER: DNT-turleder Anne Budde Erichsen forteller damene hvordan dagens fjelltur blir. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
KVELDSKOS: Gjendesheim-leder Marius forteller gjestene om kveldens måltid, som serveres i matsalen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
ROM MED UTSIKT: Gjendesheim i Jotunheimen har ikke den verste utsikten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FROKOST: Ingen av damene kjente hverandre fra før - men på tur blir man godt kjent. Etter dagens tidligere pilatesøkt er det felles frokost i matsalen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FROKOST MED UTSIKT: På Gjendesheim turisthytte i Jotunheimen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG

- Se, da! Det er virkelig vakkert, sier de til Dagbladet, som får bli med inn på DNT-hytta, ned en trapp og inn på pilates-rommet på Gjendesheim turisthytte.  

Lærer, postbud og bioingeniør I år skal enda flere nordmenn tilbringe sommerferien i eget land, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for NHO Reiseliv. Nesten sju av ti nordmenn sier de skal tilbringe ferien i Norge. 

Dagbladet møter to lærere, et postbud, en sykepleier, en massasjeterapeut, en husøkonom og en bioingeniør er med på kurset «pilates i fjellet», som går over fire dager midt i et av Norges kanskje vakreste fjellområder. 

- Det var pilatesen som tiltrakk meg, og så tenkte jeg at fjellturene var en fin utfordring å få med på kjøpet, sier Marit Sandvik.

For er du ute etter en annerledes sommerferie i år, er mulighetene mildt sagt mange og forskjellige. Norske ferieturister oppgir fortsatt hyppigst at de skal slappe av på ferien i Norge, men samtidig ser man en stor økning i antall norske turister som oppgir at de skal oppleve naturen og gå på restaurant for å spise lokalmat og drikkevarer i 2014 sammenlignet med året før, ifølge Innovasjon Norge. 

Ni års samarbeid Rikke Schillinger er grunnlegger og daglig leder av Pilates Room i Oslo. I ni år har de samarbeidet med DNT. Hun ser også en markant økning i antall damer og menn som vil være med på spreke ferier. 

YOGA ELLER PILATES I FJELLET? Mulighetene er uendelige, om du vil reise på tematur. Her fra Jotunheimen, der åtte damer deltar på pilateskurs hver morgen og kveld, med fjellturer på dagtid. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
YOGA ELLER PILATES I FJELLET? Mulighetene er uendelige, om du vil reise på tematur. Her fra Jotunheimen, der åtte damer deltar på pilateskurs hver morgen og kveld, med fjellturer på dagtid. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

I år leder hun damene som er med på «pilates i fjellet».  

- De siste åra har vi merket at flere og flere ønsker en litt annerledes ferie, gjerne en aktiv ferie. Før var vi nesten alene om å arrangere slike reiser, men nå får man slike opplegg flere steder, sier hun til Dagbladet.
  
Hver morgen og hver kveld er hun og de sju andre damene på pilateskurs, og på dagtid går de tur i fjellet med egen turleder fra DNT, før nok en pilatesøkt står for tur på kvelden. 

- Det er utrolig fint å få være med på dette, sier pilatesinstruktøren.

- Økt og økt Samtidig, et sted i Stadt, møtes en gruppe både gamle og unge til surfecamp.

- Det er alt fra venner til familier som leier huset vi har her oppe, sier markedssjef Sebastian Kjellstrøm i Lapoint. 

PILATES MED UTSIKT: Er du ute etter en annerledes sommerferie i år, er mulighetene mange og forskjellige. Ned en trapp på Gjendesheim turisthyttet var disse damene gang med dagens pilates-øvelser. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
PILATES MED UTSIKT: Er du ute etter en annerledes sommerferie i år, er mulighetene mange og forskjellige. Ned en trapp på Gjendesheim turisthyttet var disse damene gang med dagens pilates-øvelser. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Interessen har bare økt og økt. Vi har gått fra 700 gjester til 10 000 i året. Folk vil ha en aktiv ferie. Vi opplever at både foreldre og barn kommer hit for å lære seg å surfe i ferien, og gå på yogakurs for å strekke ut etter øktene. Også studenter kommer strømmende til fra forskjellige steder rundt om i landet, sier han til Dagbladet. 

Hos Jomfrureiser øker interessen for de aktive feriene like mye. De tar med seg både damer og menn til Italia, Frankrike og Kroatia, i alt fra sære nisjeopplevelser til sykkel- og gåturer i utenlandske fjell.  

- Vi har holdt på med aktiv ferie lenge, men ser at det er flere som tilbyr det nå. Det er veldig populært. Det det er fint med litt avslapping innimellom også, det kan fort bli litt for mye fokus på trening, sier Marianne Braaseth i Jomfrureiser.

- Oppdagelsesferd Tilbake i Jotunheimen, der en varm pilatesøkt med både strikker og vektputer, pusting, tøying og tunge styrkeøvelser nettopp er avsluttet, får Dagbladet bli med på frokost og fjelltur.

Vi møter reinsdyr og fjellgeiter, snødekte fjelltopper og buldrende fosser. 

- Det blir som en oppdagelsesferd, det her, når det er om sommeren. Man vet aldri om man møter på en bre som har smeltet, sier turleder Anne Budde Erichsen, som går først i troppen på fjellet. 

- Vi har alle forskjellige bakgrunner og forskjellige utgangspunkt. Noen er vant til å gå i fjellet, mens andre ikke har gått så mye. Noen av oss gjør pilates hjemme også, mens andre har aldri gjort det før, forteller Stine Moen Al-Kasim fra Stavanger, som bor i Oslo.

- Kvier seg Tone Kjellmo har reist fra Bodø for å være med. 

- Alle vi som er her nå, har reist hit alene. Mange kvier seg nok for å gjøre det, men det er ikke noe å kvie seg for. Man møter jo alltid på hyggelige folk, sier hun. 
 
- Det ble sagt at det skulle kickstarte sommeren, og det har det virkelig gjort, sier Al-Kasim, som i jobben som lærer har åtte uker ferie.  

- Hvorfor vente til alle andre har ferie, før man finner på noe? tenkte jeg. Kjæresten min og familien har ikke fri før seinere i sommer, så siden jeg er lærer og har fri bestemte jeg meg for ikke å vente på alle andre før jeg reiste. Jeg har ikke angret et sekund, sier hun.

KARTET ER MED: Turleder Anne Budde Erichsen viser veien. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
KARTET ER MED: Turleder Anne Budde Erichsen viser veien. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer
FJELLTUR PÅ DAGEN: Besseggen er ett av målene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FJELLTUR PÅ DAGEN: Besseggen er ett av målene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer