FØR OG ETTER: Kjøkkeninnredningen er byttet ut, og veggene er malt grå. Foto: Zentuvo/Sveinung Bråthen
FØR OG ETTER: Kjøkkeninnredningen er byttet ut, og veggene er malt grå. Foto: Zentuvo/Sveinung BråthenVis mer

Rekkehuset ble totalforvandlet

Ekstreme resultater med enkle grep.

Hvite vegger i en eller annen valør er fremdeles den overveiende trenden i norske hjem. Kanskje er det fordi så mange nye boliger har lav takhøyde og lite lysinnfall.

Eller kanskje er det fordi vi mangler mot?

Katrine Åsheim og Svein Arne Åsheim bor i et rekkehus på Tonsenhagen, ved inngangen til Groruddalen. Leiligheten er forsynt med brukbar takhøyde, mye gjennomlys og store vinduer som vender mot sola.

Dette var altså ikke en bolig som var avhengig av hvitmaling for å virke lys og luftig. Forholdene lå til rette for å driste seg til å utfordre det hvite regimet.

- I vår forrige bolig hadde vi hvite vegger. Nå var vi klare for noe nytt, og ønsket å prøve noe mer dristig enn den sedvanlige fondveggen.

Dristig med måte Men de gikk ikke akkurat amok i fargehandelen. Valget falt på en lun, brunlig gråtone - nærmere bestemt fargen Sober fra Jotuns Pure Color-kolleksjon.

- Grått er i tida, så vi har nok valgt en motefarge. Jeg ser likevel ikke for meg at vi kommer til å endre, hevder Katrine.

Fraværet av hvite vegger er slående. Men det oppleves ikke mørkt her inne.

- Lys er viktig for oss også. Vi hadde neppe tort å velge en så mørk farge dersom vi ikke hadde hatt såpass godt lysinnfall fra begge sider og god takhøyde.

Framhever formen Gråfargen bidrar ikke bare til at den nokså konvensjonelle rekkehusboligen blir litt mindre konvensjonell. Kontrasten som oppstår mellom de grå veggene og den hvite himlingen bidrar også til å framheve husets saltaksform.

GJENNOMTENKT LINJEFØRING: Himlingens skrå linjer gjentas i møbleringen. Gjennomlys og god takhøyde fikk familien til å våge å male alle veggene grå. Foto: Sveinung Bråthen
FØR OG ETTER: Kjøkkeninnredningen er byttet ut, og veggene er malt grå. Foto: Zentuvo/Sveinung Bråthen
FØR OG ETTER: Beboerne har møblert i en mer moderne stil og malt veggene grå. Foto: Zentuvo/Sveinung Bråthen
GRÅ SPRUTSONE: For å skape sammenheng er også sprutsonen over kjøkkenbenken malt i samme farge som veggene for øvrig. Foto: Sveinung Bråthen
SPISEKJØKKEN: Kjøkkenet fra HTH er L-formet, med overskap på den ene veggen. Familien valgte en rimelig benkeplate i laminat, og prioriterte heller en stor og eksklusiv gasskomfyr. Foto: Sveinung Bråthen
Vitras veggoppheng Uten.Silo fra 1969 representerer et alternativ til den beryktede roteskuffen på kjøkkenet. Hjemmet bærer preg av at Katrine jobber på Vitra. Enkelte av rekvisittene har sin forklaring i at mannen i huset er politimann. Foto: Sveinung Bråthen
SENG FOR DAG OG NATT: En daybed med oppbevaringsskuffer under fungerer som sofa om dagen og seng om natten. Vegg-til-vegg-teppet gjør det lunere for barna å leke på gulvet. Foto: Sveinung Bråthen
BOR STILFULLT MED BARN: Katrine Åsheim viser at det er mulig å finne en balanse mellom familieliv og interesse for interiør. Foto: Sveinung Bråthen
LESEKROK: I et hjørne i stuen, adskilt fra sofagruppen og spisebordet, er det etablert en komfortabel lesekrok. Stolen heter Aluminium Chair EA 124, kisten er et arvestykke, og maleriet er signert Camilla Fonneland-Sandberg. Foto: Sveinung Bråthen
MALTE VEDOVNEN: Beboerne er egentlig ikke så begeistret for peisovnen, men hadde ikke råd til bytte den ut. Derfor valgte de heller å male den i samme farge som veggene, slik at den ikke fikk så mye oppmerksomhet. Spindel Clock og Pretzel Chair i palisander fra Vitra. Foto: Sveinung Bråthen

De svakt skrånende linjene gjentas på en subtil måte i møbleringen av stua: Den asymmetriske sofaens ryggputer og de to bildelistene følger veggen på skrått oppover til høyre mot mønet, og finner sin motvekt i Jean Prouvés svingarmlampe som skråner oppover fra høyre mot venstre.

Men verken bildelister eller lamper gjør mer enn å spille på lag med linjer. Bildelister er en effektiv måte å variere bildearrangementet på, og gjør det mulig å skape fornyelse i en håndvending.

Prouvélampa er på sin side et stilikon som fanger blikket, men ikke alltid til rett tid.

- Gjestene stanger i lyspæren en gang eller to, deretter går det bra. Selv benytter jeg meg av konstruksjonens fleksibilitet til å svinge pæren over til lenestolen der jeg syr puter.

Grønt, hvitt, grått og tre? Det kan virke som om familien innreder etter strenge kriterier og bare lar visse farger slippe over dørstokken.

Slik er det ikke, hevder Katrine. - En stram fargepalett gjør at vi kan tillate oss å bruke sterke farger på enkeltelementer.

At den grønne stolen tar opp fargene i maleriet, er bare et lykketreff. Virkeligheten er dessuten litt annerledes, for med to små jenter er det ofte mange fargeklatter i stua: leker, bamser og dukkevogner, og så videre.

Mørkt soverom Underetasjen består av soverom, barnerom og bad. Også på soverommet har familien unngått hvitt.

- Mange soverom er så kjønnsløse. Derfor ønsket vi å bruke farger også her. Valget falt på en litt blålig gråtone som gjør rommet lunere og fint lar seg kombinere med andre farger.

At soverommet framstår som lunt, skyldes ikke bare fargevalget. Store, mørke gardiner går fra tak til gulv på hver side av vinduet, og får det smale vinduet til å virke større og bredere enn det er.

FØR OG ETTER: Beboerne har møblert i en mer moderne stil og malt veggene grå. Foto: Zentuvo/Sveinung Bråthen
FØR OG ETTER: Beboerne har møblert i en mer moderne stil og malt veggene grå. Foto: Zentuvo/Sveinung Bråthen Vis mer

På gulvet har familien valgt et dekke som mange fremdeles rynker på nesa over: et ekte vegg-til-vegg-teppe.

For beboerne representerer ikke teppet åttitallstrend, men nåtidig luksus.

- Dette er vårt hotellrom, slår Katrine fast.

Les også:
Stilforvirret? Les om interiør for nybegynnere
Quiz: Er du en designfreak?
Slik får du orden på barnerommet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPISEKJØKKEN: Kjøkkenet fra HTH er L-formet, med overskap på den ene veggen. Familien valgte en rimelig benkeplate i laminat, og prioriterte heller en stor og eksklusiv gasskomfyr. Foto: Sveinung Bråthen
SPISEKJØKKEN: Kjøkkenet fra HTH er L-formet, med overskap på den ene veggen. Familien valgte en rimelig benkeplate i laminat, og prioriterte heller en stor og eksklusiv gasskomfyr. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer