Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Renholdspersonalet skal være med på å stanse mobbing

Kristin Halvorsen (SV) mener høye mobbetall må få konsekvenser for skolens ledelse.

DE VOKSNES ANSVAR: Voksne har ansvar for å stoppe mobbing, mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). 3.september sparker hun i gang en mobbekampanje i regi av regjeringens Manifest mot mobbing. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DE VOKSNES ANSVAR: Voksne har ansvar for å stoppe mobbing, mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). 3.september sparker hun i gang en mobbekampanje i regi av regjeringens Manifest mot mobbing. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet):- En skole med mange elever som mobbes, kan ikke late som om problemet ikke eksisterer. Kommunestyrene bør diskutere mobbesituasjonen ved de ulike skolene minst én gang årlig og la det telle med i vurderingen av om rektor gjør en god jobb, sier Halvorsen.

Selv fikk SV-statsråden seg en støkk da hun leste Dagbladets rangering av Skole-Norge og fant den tidligere skolen til sine egne barn på toppen av listene.

Hun sier de hadde gode erfaringer med skolen. Og selv om de hadde mange utfordringer har hun vanskelig for å tro at en tredjedel av elevene der mobbes.

- Men jeg vet om skoler som har trodd at det står bedre til enn det faktisk gjør. Skoler med høye mobbetall må umiddelbart gå bak tallene og sørge for å endre miljøet slik at mobbing bare skjer unntaksvis og stopper etter kort tid. Det kan alle skoler få til, sier hun.

Voksnes ansvar Kunnskapsministeren er ikke i tvil om hvem som hvem som sitter med ansvaret for å stoppe mobbing blant barn og unge.

- Alle voksne må ansvarliggjøres. Rektors oppgave er å få innarbeidet en anti-mobbekultur som virkelig sitter i veggene. I tillegg til lærerne er også renholdspersonale og andre voksne som har en funksjon på skolen, viktige voksenpersoner som kan gjøre en forskjell, sier hun.

Men også kommunene har et ansvar, påpeker SV-statsråden.

Foreldrene - Den årlige Elevundersøkelsen er et godt utgangspunkt for å diskutere mobbing, sier hun.

I en fersk undersøkelse Ipsos MMI har foretatt på vegne av Dagbladet, svarer ni av ti nordmenn at foreldrene har hovedansvaret for å stanse mobbing.

Nesten like mange mener ledelsen og ansatte ved skolen sitter med ansvaret, mens én av fem peker på politikere lokalt, regjering og Stortinget. Én av ti mener mobbeofrene selv har ansvar for å stoppe mobbing.

Rollemodeller - Foreldrene har en veldig viktig rolle, de kan sørge for at barnet blir en positiv kraft i et miljø. Bare tonen rundt middagsbordet betyr mye for barnas holdninger. Mor og far bør også omtale lærerne og rektor på en måte som støtter den autoriteten de skal ha, sier Kristin Halvorsen.

Hun oppfordrer foreldre til å konfrontere barna sine dersom de snakker negativt om andre.

image: - Renholdspersonalet skal være med på å stanse mobbing

- Kanskje særlig er det viktig å få barna til å være positive og romslige og invitere til vennskap og aksept av andre. Foreldrene bør også tenke nøye gjennom hvordan de for eksempel inviterer til bursdagsselskap og heller ta med én unge mer enn en for lite, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media