- Rense, koke, blande med grønnsaker

I hjertet av Brussel er larver snacks.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Det er snakk om noen meter. Opp en bakke fra T-banestasjonen ved Porte de Namur, og plutselig er du i Matongé.

Et eget lite Afrika, midt i EU-hovedstaden.

I stedet for Louis Vuitton og Donna Karan fylles gatene av afrikansk mat, andre språk, andre mennesker.

Matongé, oppkalt etter Kongos største markedsplass i Kinshasa, er stedet afrikanere møtes.

Her spiser de fisk fra kongeelva, fletter håret og kjøper musikk hjemmefra. Eller stikker innom baren til N'Gone N Diaye fra Senegal for en dans og en Teranga-drink med rom og frukt og ingefær. Hver lørdag er det livemusikk og party på N'Go bar i Rue de la Paix.

RIKT PÅ JERN: Larvesnacks fra Afrika finner sine kjøpere i Brussel. Foto: NINA HANSEN
INTERNASJONALT: Det er flukt over denne vindusutstillingen. Foto: NINA HANSEN
FARGERIKT: Du kan kjøpe flotte stoffer. Foto: NINA HANSEN
HARD KONKURRANSE: I annethvert hus er det frisørsalong. Likevel er det ofte stappfullt i de små lokalene. Foto: NINA HANSEN
RIHANNA-TID: Hårmoten forandrer seg hver tredje måned. Nå er det Rihanna-tid, folk kjøper løshår og får det klipt til hos frisøren. Foto: NINA HANSEN
PASSION FOR BEAUTY: Her er det skjønnhet som gjelder. Foto: NINA HANSEN
MAMA AFRICA: Boksene fra Mama Africa gjør det bra. Det mest populære er kakaosmør mot strekkmerker. Foto: NINA HANSEN
OBAMA: Også populær i Matongé. I butikken Afrikamäli får du ham på veska. Foto: NINA HANSEN
HJEMMELAGD: Josepine M'Boula lager all maten selv til kafeen Chez Byby i Galerie d'Ixelles. Foto: NINA HANSEN
PÅ KAFÉ: Mafongo er stedet der folk kommer for å treffes, kjenne på atmosfæren eller ta seg en matbit. Foto: NINA HANSEN

Matongé oppsto så smått på 1950-tallet og skjøt fart på 60-tallet da større grupper afrikanske studenter kom til Brussel etter frigjøringen av Belgisk Kongo.

Også fra andre deler av Afrika kom innvandrere; fra Togo, Mali, Burundi, Kamerun og Senegal. Noen startet bar, andre en matbutikk.

Litt etter litt satte de preg på bybildet rundt Maison Africaine, Afrikahuset der mange av dem bodde.

Etter en halvtime i Matongé er det fristende å spørre: Hvordan overlever frisørene? Og hvor mange kunder er det mulig å presse inn på fem kvadratmeter? I annethvert hus finner du en «coiffeur». Folk sitter på fanget til hverandre i stolene, tett i tett i vinduskarmen. Steller hår, passer barn og hører musikk mens livet deles på lingalla, tshiluba, kikongo og swahili.

Matongé er som en landsby, på godt og vondt.

Skjønnhet er det som gjelder i det lille triangelet av gater, bare noen steinkast fra Grand Place og EU-hovedkvarteret. Butikkene har navn som «Passion for Beauty».

APPETITTVEKKENDE: Kassene i matvarebutikkene er et studium i farger. Foto: NINA HANSEN
APPETITTVEKKENDE: Kassene i matvarebutikkene er et studium i farger. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Hårmoten forandrer seg hver tredje måned, forteller Ablikim Raziev. Han er utdannet ingeniør, men er blitt spesialist på hairextention, løsfletter, løsnegler, kremer og oljer etter noen år i butikken «Diva».

- Det er Rihanna-tid nå, sier han.

- Alle vil ha Rihanna-frisyre. De kjøper løshår og får det klippet til hos frisøren.

Bakveggen i butikken er dekket av ekte og uekte, krusete og rett hår. For 50 - 60 euro får du fint, ekte løshår. Langs vinduene har han alt huden din måtte trenge for mykgjøring, rens og glød.

Hudbleking er også en viktig vare hos Raziev. Boksene fra «Mama Africa» gjør det bra i Matongé.

- Men det mest populære er faktisk kakaosmør mot strekkmerker. Hit kommer gravide av alle nasjonaliteter, sier han.

MATONGÉ: Oppkalt etter Kongos største markedsplass i Kinshasa. Foto: NINA HANSEN
MATONGÉ: Oppkalt etter Kongos største markedsplass i Kinshasa. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Selv er han fra Kasakhstan. Han er langt fra den eneste ikke-afrikaneren bak diskene i bydelen.

I matbutikken ved siden svarer karer fra India og Bangladesh på spørsmål om afrikansk mat - på fransk.

Mønsteret er tydelig, mener Olivier Case, belgier som driver afrikanskinspirert bed & breakfast i bydelen.

- Det er gjerne en kongoleser som eier butikken, sier han.

- Når kongoleseren har tjent nok penger, kjøper han en butikk eller to til. Så trekker han seg tilbake. Butikken overlater han til sist ankomne innvandrere fra Østen eller det tidligere Sovjet. Sjøl sitter han ofte på kafé. Mange kongolesere burde jobbe mer, sier han.

Selv har han bodd her i mange år. Han har også bodd i Afrika, og har vennekretsen full av afrikanere.

SMAK AV AFRIKA:  N'Gone N'Diaye har drevet egen bar i et år. Hver lørdag er det livemusikk på N'Go bar i Rue de la Paix. Drinken heter «Teranga», som betyr gjestfrihet på senegalesisk. Foto: NINA HANSEN
SMAK AV AFRIKA: N'Gone N'Diaye har drevet egen bar i et år. Hver lørdag er det livemusikk på N'Go bar i Rue de la Paix. Drinken heter «Teranga», som betyr gjestfrihet på senegalesisk. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Han føler seg like hjemme i Matongé som dem.

- Matongé er blitt mer multikulturell de siste åra. Det er fint, men noe av det afrikanske er blitt borte, sier han.

Likhetene med Grønland i Oslo er mange. Skjult hierarki av innvandrere. Billige ringekort. Hard konkurranse om «money transfer» og selvfølgelig flybilletter hjem. Bare at her er tilbudene til Abidjan, Ouagadougo, Kigali og Kinshasa, ikke Karachi og Lahore.

Noen tenker på å gjøre alvor av hjemreisen. Finanskrisa har satt sine spor også i Matongé.

En av dem som er rammet er Odon Tshibassy fra Kinshasa.

- Jeg tenker på det, hver dag, sier han.

- Hvorfor være her, når det er en jobb å gjøre der?

For andre holder det å møte en kompis, høre lingalla og litt kongolesisk musikk.

Fra Galerie d'Ixelles strømmer musikken ut når du går inn.

Det var her, i en blanding av basarhall og butikkpassasje, at Matongé utviklet seg til en egen verden i den større bydelen Ixelles.

Her er frisørtettheten om mulig enda større. Her flørter lokale jålebukker med hardtarbeidende snackbareiere, som Josepine M'Boula.

Hele dagen flyr hun mellom kjøkkenet i andre og disken i første med kylling og peanøttsaus og underlige fiskeretter. Før var afrikarytmene sterkest her. Nå ligger Musica Nova øde, stengt for oppussing - eller for alltid? Ingen vet.

Jentene på shopping ser ut til å finne det de leter etter; billig kjolestoff og sko med femten centimeter gullhæler. De prøver og svinger seg foran speilet.

Matongé er en sensuell godtebutikk, om du bruker øynene.

- Du må våge å flørte litt her. Tørre å se folk inn i øynene, være litt leken, sier pensjonateieren, Olivier Case.

Har du en gang spist en fantastisk rett i Afrika, men aldri funnet ingrediensene i Norge, er Chaussee de Wavre gata du skal lete. Fortauet er fullt av kjente og ukjente frukter og grønnsaker, hyller med hermetikk, palmeolje og rørsukker, kasser fulle av vekster du neppe har sett ofte. I en pappeske ligger noe gulbrunt og buet.

- Oh, yeah, larver, sier en diger fyr, plukker opp en og gumler. Jacques fra Kongo deler gjerne larvekunnskap.

- Herlig! Rikt på jern. Rense, koke, blande med grønnsaker. Eller bare slik. Tørket. Larver er veldig populært som snacks.

OPTIMIST: Odon Tshibassy er blitt arbeidsløs og vurderer ny start i Afrika. Foto: NINA HANSEN
OPTIMIST: Odon Tshibassy er blitt arbeidsløs og vurderer ny start i Afrika. Foto: NINA HANSEN Vis mer

I det siste er det kommet flere butikker og barer, men lite er laget for folk utenfra.

Litt kunsthåndverk, som i butikken Afrikamäli, batikk, eksotiske skjønnhetsprodukter og ukjent mat. Omtrent der stopper shoppingtilbudet.

Afrikansk gateliv finner du derimot i overflod. Også afrikanere kommer hit bare for å gå i gatene, kjenne på atmosfæren, kanskje stikke innom en kafé.

Andre er mer målrettet.

- Jeg kommer hit for å spise geit. Den best «chêvre» får du i Matongé, sier Odon Tshibassy og peker mot en kafe nede i Edingburggata.

Han tenker ikke på geitost, men grillet geit, på afrikansk «taba».

EKSOTISK: Palmeolje, rørsukker, larver eller bare et telefonkort. Du får det meste hos Maman Africaine. Foto: NINA HANSEN
EKSOTISK: Palmeolje, rørsukker, larver eller bare et telefonkort. Du får det meste hos Maman Africaine. Foto: NINA HANSEN Vis mer

På den anbefalte kafeen er det stinn brakke. For første gang merker vi en viss fiendtlighet. Her er ikke en hvit mann å se, men geita skal være underveis.

Mens grillet geit er rosinen i pølsa, kommer kjøtt med peanøttsaus, mafé, som en god nummer to i mathierarkiet.

Du finner den på alle de afrikanske spisestedene. På tredjeplass kommer moambe, kjøtt med palmeolje.

- Men, for å være ærlig, vi afrikanere er egentlig ikke så opptatt av å spise ute. Vi drikker ute, forteller Kazanza Junior, bilmekaniker om dagen, fotomodell på kvelden.

På Le Soleil d'Afrique tar vi ham på ordet og bestiller dagens drink: Viagra africain.

Ikke særlig delikat, men smaken er fin - av rom, ingefær, sitron og rørsukker.

AFRIKANSK MOTE: Lokker med siste nytt i sko og vesker. Foto: NINA HANSEN
AFRIKANSK MOTE: Lokker med siste nytt i sko og vesker. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Effekten er diskutabel.

På den annen side: Man kan vel ikke kreve all verden for fem euro.

.

SKJULTE SKATTER: På avstand minner gatene om London. Nede på gata føler du deg nærmere en afrikansk landsby. Foto: NINA HANSEN
SKJULTE SKATTER: På avstand minner gatene om London. Nede på gata føler du deg nærmere en afrikansk landsby. Foto: NINA HANSEN Vis mer