Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Restaurantmat til 20 kroner snart også i Norge

Bestill og betal på en app, hent maten på restaurant.

GOD DEAL: Mange restauranter i utlandet tilbyr nå dagens mat billig om den ikke er solgt til et visst klokkeslett. Gjennom en app kan du kjøpe et måltid og plukke det opp til avtalt tid.Illustrasjonsfoto: SCANPIX
GOD DEAL: Mange restauranter i utlandet tilbyr nå dagens mat billig om den ikke er solgt til et visst klokkeslett. Gjennom en app kan du kjøpe et måltid og plukke det opp til avtalt tid.Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Dagbladet skrev tidligere denne uka om tjenesten Too Good to Go, som er i ferd med å bli stor i Europa.

Tjenesten går ut på at restaurantene gjennom en app legger ut for henting mat som ikke er solgt i løpet av dagen. Bak appen står tre unge gründere, to dansker og nordmannen Stian Michael Hånes Olesen fra Bergen.

Nå kommer tjenesten til Norge. Starten skjer i Oslo, andre byer vil komme med etter hvert.

- Jeg tror dette kan bli stort i Norge, sier Sophie Wiik, leder for teamet som introduserer mat-tjenesten i Norge.

20 kroner måltidet I Danmark betaler du mellom 20 og 40 kroner for en porsjon restaurantmat, bestilt og betalt gjennom appen.

Siden lanseringen av Too Good To Go i slutten av oktober, har flere hundre restauranter i Danmark, Tyskland og Frankrike sluttet seg til nettverket. 

I Tyskland ligger hovedkontoret i Berlin, i Frankrike i Paris.

HOTELLMAT: Den nye mattjensten har til nå tilbudt kundene usolgt restaurantmat til avhenting før stengetid på kvelden. Når Toogoodtogo starter i Norge, ser man også etter andre samarbeidspartnere, som hoteller med rester fra frokostbuffeten. Det kan bane vei for billig lunsj for deg som bor eller jobber rundt et hotell. Foto: NTB SCANPIX
HOTELLMAT: Den nye mattjensten har til nå tilbudt kundene usolgt restaurantmat til avhenting før stengetid på kvelden. Når Toogoodtogo starter i Norge, ser man også etter andre samarbeidspartnere, som hoteller med rester fra frokostbuffeten. Det kan bane vei for billig lunsj for deg som bor eller jobber rundt et hotell. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Målet er å være en motvekt til alle tonnene med mat som kastes hver dag. Den første måneden reddet tjenesten 300 tonn mat fra å bli kastet i Danmark, hvor tjenesten først så dagens lys.

Mange henvendelser Siden Dagbladet skrev om den billige restaurantmaten, har To Good To Go vært i kontakt med en rekke norske restauranter og andre media. Mange er interesserte, og mange er opptatt av mattrygghet.

Mattilsynet i Danmark går god for tjenesten. Mattilsynet i Norge vender tommelen opp, men understreker at kundene må tilbys den samme maten som serveres i restauranten eller som takeaway.

- Hvis en slik tjeneste kan redde mat fra å bli kastet, er dette vinn-vinn både for restaurantene og kundene, sa Atle Wold, seniorrådgiver i matavdelingen til Dagbladet tidligere denne uka.

- En del formalia må på plass, men det behøver ikke ta lang tid før de første kundene kan hente sine matbokser på en norsk restaurant, sier Sophie Wiik.

Spis eller gi bort Kontakten mellom kunde og selger skjer i appen. Der bli du presentert for dagens tilbud av mat på det stedet du befinner deg.

Du kan selv velge restaurant - eller la GPSen finne restauranten som ligger nærmest - og hente maten utpå kvelden.

Skulle du være ny i byen, vil veiviseren i appen lose deg til måltidet.

Det er også mulig å betale for mat som gis bort til hjemløse. I Danmark sørger en gruppe frivillige for å hente maten på restauranten og bringe den videre.

SUNT: Følger du med på tilbudet kan den nye overskuddsmat-appen være et bidrag til billig og sunn mat. Usolgte grønnsaker utgjør en betydelig del av tilbudet. Ilustrasjonsfoto: STEPHANIE PILICK
SUNT: Følger du med på tilbudet kan den nye overskuddsmat-appen være et bidrag til billig og sunn mat. Usolgte grønnsaker utgjør en betydelig del av tilbudet. Ilustrasjonsfoto: STEPHANIE PILICK Vis mer

- Mange vil gi bort et måltid. Vi kommer til å sette i gang et liknende system i Norge, sier Wiik.

Miljøbølge Foreløpig finansieres tjenesten hovedsakelig gjennom sponsorer og fond som har gått inn. Selskapet bak appen får ti kroner for hver porsjon mat som selges.

- Noen restauranter selger 30-40 porsjoner daglig, andre mindre. Etter hvert blir det inntekter av det, sier Wiik.
 
De restaurantene som selger mest er de som hver dag lager en viss mengde mat, for eksempel buffetrestauranter og sushirestauranter.

Om du nå tenker at du utpå kvelden kan hente en selvvalgt à la carte rett på michelinrestaurant for et par tiere, må bildet justeres noe.

Maten du blir tilbudt er mat som er laget ferdig - og ikke solgt. Restauranten legger ut hvor mange porsjoner av hvilken type mat som er tilgjengelig. Du kan altså ikke bestille et måltid fra restaurantens meny. Og du må dukke opp når restauranten ønsker det.

«Toogoodtogo» henvender seg også til andre grupper som ønsker avsetning på restemat.

- Bakerier, hoteller som serverer frokost, cateringfirmaer, kantiner. Alle disse er interessante samarbeidspartnere, sier Sophie Wiik.

SUSHI: Mange sushirestauranter har meldt seg inn i nettverket. Illustrasjonsfoto: THOMAS RASMUS SKAUG
SUSHI: Mange sushirestauranter har meldt seg inn i nettverket. Illustrasjonsfoto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Hun opplever at «alle» vil spare miljøet i disse dager, og tror tjenesten godt kunne kommet før.

- Tida er mer enn moden. Både forbrukere og restauranter vil unngå at mat kastes.

FIKS FERDIG: Mye av maten som tilbys kommer fra bufférestauranter. Maten har ofte kort holdbarhet og må spises raskt. Foto: SCANPIX
FIKS FERDIG: Mye av maten som tilbys kommer fra bufférestauranter. Maten har ofte kort holdbarhet og må spises raskt. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media