Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Restaurantmat til 20 kroner

Du får det i Danmark, Frankrike og Tyskland. Kan komme til Norge.

SUSHI: Rå fisk har ikke lang tid på seg før den ikke lenger kan bli solgt. Mange av tilbyderne i den nye appen er sushirestauranter. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SUSHI: Rå fisk har ikke lang tid på seg før den ikke lenger kan bli solgt. Mange av tilbyderne i den nye appen er sushirestauranter. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Har du tenkt deg til utlandet med det første, kanskje du heller skal bruke pengene på januarsalget enn på restaurant, og likevel spise godt?

Hvis du klarer å vente med middagen til utpå kvelden, kan du ifølge den danske nettavisen AOK ende opp med gourmetmiddag på hotellrommet i København for et par tiere.

Også i andre byer, som Paris, Stuttgart, Hannover og Berlin finner du takeaway-konseptet, som ble lansert i månedsskiftet oktober-november.

I Danmark får du et restaurantmåltid med deg i lunsjboks for mellom 20 og 40 kroner.

Også Mattilsynet i Norge og folk i norsk restaurantbransje ser positivt på tiltaket.

- Dette er jeg positiv til. Hadde man fått et system som fungerte ville det vært fantastisk. Jeg hater å kaste mat, sier Dagblad-kokk og kjøkkensjef på restaurant Smalhans, Karla Siverts.

Gratis app Bak tjenesten står tre unge dansker fra Århus. Foreløpig har de startet i Danmark, Frankrike og Tyskland. 

Målet er å unngå å kaste mat. De første fire ukene ble nesten tre tonn mat reddet fra søppelspannet bare på danske restauranter.

Les også: 7 av 10 kaster mat før den har gått ut på dato
Matsalget organiseres via en gratis app «Too Good to go» på telefonen.

Du kan selv velge restaurant - eller la GPSen finne restauranten som ligger nærmest - og hente maten utpå kvelden.

Skulle du være ny i byen, vil veiviseren i appen lose deg til måltidet.

Sushi og buffet Målet er å få med alle typer restauranter, også michelinrestauranter. Per i dag er mye av det som tilbys mat som må kastes raskt, som salater, buffet-mat og sushi.

BUFFET: Mye av maten som tilbys er buffetmat som har kort holdbarhet. Illustrasjonsfoto: DAGBLADET
BUFFET: Mye av maten som tilbys er buffetmat som har kort holdbarhet. Illustrasjonsfoto: DAGBLADET Vis mer

Maten betaler du på forhånd, i appen. Det eneste du har å gjøre er å komme når du skal, vente diskret på utsida av restauranten, vise din elektroniske kvittering. Gründerne ønsker også at du skal opptre vennlig mot personalet.

Møtetidspunktet er som regel rett før stengetid, gjerne mellom klokka 21 og 22.

Da er det om å gjøre å være presis. Ikke komme før gjestene har begynt å gå, og ikke etter at lyset er slukket. Normalt har du 15-30 minutter på deg.

Enkelte restauranter ønsker at du selv har med emballasjen, andre gir deg måltid i en miljøvennlig lunsjboks.

Buffet og sushi Siden november har antall danske restauranter i appen økt kraftig og ligger nå rundt 100 restauranter fordelt på Jylland, Sjælland og Fyn.

Hver av dem legger ut hvor mange måltider de har for salg. Du får det som ikke er blitt solgt.

I verste fall kan du ende opp med et måltid du ikke er særlig begeistret for. I beste fall oppdager du en restaurantperle du ellers ville oversett. Restauranter du liker godt kan du samle som favoritter i appen.

MÅ KASTE: En dårlig dag på en restaurant kan bety mye mat i søpla. En ny app sørger nå for at maten får avsetning. Illustrasjonsfoto: JACQUES HVISTENDAHL
MÅ KASTE: En dårlig dag på en restaurant kan bety mye mat i søpla. En ny app sørger nå for at maten får avsetning. Illustrasjonsfoto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Å gi bort maten til en hjemløs er også mulig. Du betaler, restauranten sørger for at maten blir levert.

Kaster tonnevis Det står sjelden «utsolgt» på menyen når du går på restaurant. I så fall dreier det seg gjerne om «dagens rett». Statistikk viser også at restaurantbransjen sliter med overskudd av mat.

Les også: Gir bort overskuddsmat gjennom Matsentralen.

Ifølge Berlingske Tidende kastes 700.000 tonn mat bare i Danmark hvert år. 29.000 tonn kommer fra hoteller og restauranter.

Ødelegger ikke for seg selv Ifølge Berlingske er ikke restaurantene bekymret for at deres vanlige gjester heretter vil dukke opp rett før stengetid - og ikke besøke restauranten.

Les også: Kaster mat for 14 milliarder hvert år

Restaurantene tror at hyggen som følger med et måltid på restaurant fortsatt vil trekke gjester. De tror heller konseptet vil appellere til studenter og folk med uregelmessig arbeidstid. 

Dessuten vil de tjene penger på mat som ellers ville bli kastet.

Til Norge? Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med gründerne bak konseptet, men «Too good to go» har gjort det klart at målet er å utvide til andre land i Norden og Europa. I Norge er flere aktører positive.

APP:Slik ser det ut når restaurantene legger ut sine tilbud i appen "Too good to go". Prisene for et måltid varierer mellom 20 og 40 kroner. Skjermdump: TINE FALTIN
APP:Slik ser det ut når restaurantene legger ut sine tilbud i appen "Too good to go". Prisene for et måltid varierer mellom 20 og 40 kroner. Skjermdump: TINE FALTIN Vis mer

- Et kjempegodt initiativ. En slik løsning ville absolutt være noe for oss, sier Tor Lundsholt, leder for drift og prosjekt i Fursetgruppen, til Dagbladet.

Restaurantgruppen står bak et tjuetalls restauranter i Oslo-området, blant annet Ekebergrestauranten, Festningen Restaurant, Lofoten Fiskerestaurant, Maaemo Restaurant og Tjuvholmen Sjømagasin.

- Alt som kan bidra til at mindre mat blir kastet, er bra, sier Knut Brottveit, medeier i Oslo-restauranten Brasserie France.
Han utelukker ikke at hans egen restaurant ville kunne selge noen porsjoner billig før stengetid.

- Men, sier han, jeg tror konseptet passer best for restauranter som hver dag må lage en viss mengde mat. Hos oss kaster vi lite.

Det skyldes at alt lages fra grunnen a la carte. Dessuten har vi personalmat flere ganger daglig. Det er vår avtaker av mat som ellers ville stå i fare for å bli kastet.

Heller ikke på Smalhans er det stort svinn. Det meste finner en plass i en rett eller som personalmat, forteller Karla Siverts.

KANSKJE HERFRA?:Fursetgruppen, som blant annet driver Lofoten fiskerestaurant på Aker Brygge er positiv til initiativet. Kanskje kan du i framtida hente råbillig middag her. Foto: KURT T. PEDERSEN
KANSKJE HERFRA?:Fursetgruppen, som blant annet driver Lofoten fiskerestaurant på Aker Brygge er positiv til initiativet. Kanskje kan du i framtida hente råbillig middag her. Foto: KURT T. PEDERSEN Vis mer

Hadde du nå sett for deg utsiktene til et lekkert kveldsmåltid med mat fra Alex Sushi, kjøpt rett før stengetid, vil du bli skuffet.

- Dette er et veldig spennende tiltak, men sannsynligvis ikke like aktuelt for en restaurant som Alex Sushi, der all maten blir laget på bestilling fra gjestene. Vi jobber tett med leverandørene og kjøper sjelden mer enn det vi trenger. Skulle det bli råvarer til overs, brukes dette ofte som personalmat, slik at vi unngår å kaste mat, sier markedssjef Thea Sandberg til Dagbladet.

Mattrygghet Ifølge Lundsholt i Fursetgruppen har gruppen tidligere forsøkt å gi bort overskuddsmat, men blant annet blitt stoppet av Mattilsynet.

- Vi vil trenge noen retningslinjer, utover det er vi positive, sier han.

Les også: Momsen fjernes på gratismat: Baner vei for en ny type restauranter i Norge

Den største bekymringen med den nye appen har da også vært mattrygghet. Det danske Mattilsynet har vurdert tjenesten og går god for konseptet.

Det norske Mattilsynet ønsker også initiativet velkommen.

- Det er selvfølgelig noen kriterier som må følges, men det er ingen hindringer i regelverket mot en slik tjeneste, sier Atle Wold, seniorrådgiver i matavdelingen.

SPRER SEG: Mange restauranter ønsker å bidra til at mindre mat kastes. Her ser du antall restauranter som er med i tjenesten. Også andre tyske byer og Paris er med. Skjermdump: TINE FALTIN
SPRER SEG: Mange restauranter ønsker å bidra til at mindre mat kastes. Her ser du antall restauranter som er med i tjenesten. Også andre tyske byer og Paris er med. Skjermdump: TINE FALTIN Vis mer

Kriteriene er blant annet at maten må være den samme som tilbys gjestene i lokalet eller som regulær takeaway.

- Hvis en slik tjeneste kan redde mat fra å bli kastet, er dette vinn-vinn både for restaurantene og kundene, sier Wold.

SALAT : Det nye tilbudet har allerede reddet tonnevis av grønnsaker fra søppeldunken. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
SALAT : Det nye tilbudet har allerede reddet tonnevis av grønnsaker fra søppeldunken. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media