GOD MORGEN: Restene etter nyttårsaftens festmiddag egner seg perfekt mellom to skiver, med litt salat, skivet rødløk og tyttebærsyltetøy. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
GOD MORGEN: Restene etter nyttårsaftens festmiddag egner seg perfekt mellom to skiver, med litt salat, skivet rødløk og tyttebærsyltetøy. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Restemat: Slik bruker du opp kalkunrestene

Feilberegnet du litt på nyttårsaften? Kalkunrestene er minst like gode dagen derpå.

Når vi skal servere kalkun, pleier vi å regne cirka en halvkilo per person.

Om vi bare skal servere kalkun.

På årets siste dag, pleier vi å ha et par andre ting på menyen. Noe småmat når gjestene kommer, en suppe til forrett - kanskje en hvilerett - og til slutt dessert.

Det sier seg selv at selv om det er mye bein i en kalkun, blir 500 gram i overkant mye.

Har du også gått på den smellen i år, og sitter igjen med et hav av rester, er det heldigvis mye morsomt du kan gjøre med fuglen.

GRYTERETT: Kalkunrestene er perfekt å ha oppi nær hvilken som helst gryterett, og det passer perfekt med litt sterke, gode, varme smaker i dag. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
GRYTERETT: Kalkunrestene er perfekt å ha oppi nær hvilken som helst gryterett, og det passer perfekt med litt sterke, gode, varme smaker i dag. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Vi har her plukket et par oppskrifter, i utgangspunktet med kylling, men kalkunen egner seg like godt.

Slik laget vi ti retter av én kylling

Saus, saus, og saus Kalkun er litt som poteten. Det kan brukes til det meste.

Litt kjøtt i en sandwich, i en wrap, i en salat.

Det er verdt å ta med seg at kalkunkjøttet har en tendens til å bli litt tørt. Spesielt dagen derpå.

Det beste rådet vi kan gi deg er å være raus med sausen.

Lag en god porsjon vinaigrette til salaten, og legg kalkunkjøttet oppi, før du har blandingen på salaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lag en god yoghurtdressing til wrapen. Og bytt ut smør med pesto, ailoi, tyttebærsaus - eller en blanding av rømme og grov sennep - som du har mellom skiven og kalkunen, dersom du lager en sandwich.

Her er tre sunne og gode sauser fra Karla Siverts som du lager raskt, helt uten å koke.

Varm opp i saus Skal du servere kalkunen varm, anbefaler vi å varme den opp i sausen. Spe gjerne med litt vann først.

Det samme om du ønsker å bruke den i supper eller gryter. Det lønner seg å ikke la den koke for lenge, da blir den tørr - men ha den i når suppa eller gryta nesten er ferdig, og sørg for at den blir ordentlig gjennomvarm før du serverer.

Finner du en oppskrift du synes høres god ut, men der kalkunen eller kyllingen skal være rå, som for eksempel tacooppskriften til høyre her, lager du ferdig marinaden eller sausen - og så varmer du kyllingen i den i ovnen.

Man må ikke være redd for å jukse litt.

Skikkelig lei? Så lenge holder mat i fryseren.

Kok kraft Har du skroget igjen fra i går, har du et utmerket utgangspunkt for en kraft.

Fjern det kjøttet du vil spise først, og så har du beina med litt olje i en langpanne - og bruner det lett under grillelementet - før du har det i ei gryte med litt løk, ei gulrot, litt stangselleri og purre, samt bouquet garnis, en krydderblanding, og dekk beina med vann.

Kok opp, kok en times tid, sil av kraften, og kok den inn en time eller to til (om du orker).

Perfekt utgangspunkt for supper og risotto i alle variasjoner. Eller hva med en rykende varm nudelsuppe?

Andreas Viestads kraft på kyllingvinger kan fint lages med kalkunvinger