NY VRI: Hvit sjokoladesaus med bær. Foto: METTE MØLLER
NY VRI: Hvit sjokoladesaus med bær. Foto: METTE MØLLERVis mer

Retten for sjokoladeelskere som vil prøve noe nytt

Arne Brimis deler sine beste sjokoladeoppskrifter.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Dagbladet):Det er få ting som er så uimotståelig og fristende som sjokolade.

FRISTENDE: En av Arne Brimis favoritter er denne, saftig brownie med toffeesaus. Foto: METTE MØLLER
FRISTENDE: En av Arne Brimis favoritter er denne, saftig brownie med toffeesaus. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Den smakfulle godsaken kan brukes på utallige måter, og på dessertbordet på Vianvang byr Brimi på sine favoritter.

Hjemmelaget sjokoladekake, finnes det noe bedre? Brimi serverer ofte en kremet variant, laget av blant annet mørk sjokolade og marengs.

Saftig Eller hva med saftige brownies med en deilig toffeesaus? Sjokolademousse hører med, gjerne pyntet med sesongens bær.

Og for sjokoladeelskere som vil prøve noe nytt - en varm, hvit sjokoladesaus med halvfrosne bær.

- Det er sjelden mange kakestykker eller dessertglass igjen når kvelden er over. Folk er glad i sjokolade. Det som blir til overs kan vi kokkene kose oss med til kaffen dagen etter, sier Brimi.

MYE SMAK: Kremet sjokoladekake. Foto: METTE MØLLER
MYE SMAK: Kremet sjokoladekake. Foto: METTE MØLLER Vis mer

KREMET SJOKOLADEKAKE

Denne saftige og gode sjokoladekaka er en av Arne Brimis favorittkaker.

Du trenger:
180 g mørk sjokolade
180 g smør
180 g sukker
6 eggeplommer

Marengs:
9 eggehviter
1 ss sukker

Slik gjør du:
1. Smelt først sjokolade, smør og sukker langsomt over vannbad.

2. Pisk eggehvitene med litt sukker til en stiv marengs.

3. Ha eggeplommene i en bolle, og tilsett sjokoladeblandingen. Rør sammen.

4. Vend inn marengsen til slutt.

5. Dekk bunnen av en kakeform med bakepapir, og smør kantene. Hell 2/3 av røra i formen, og sett resten til side. Stek kaka på 170 g i 15-20 minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Ta ut kaka, og la den avkjøles på benken. Fordel så den siste 1/3 av røra på toppen av kaka, og du har en nydelig og veldig saftig sjokoladekake!

BROWNIES MED TOFFEESAUS

Dette er fantastisk smaksrik og fristende kake som Brimi har lært av sin gode kollega Lars Lian. Aller best blir den hvis den får stå kjølig over natta før servering.

Du trenger:
150 g smør
1/2 dl soyaolje
400 g mørk sjokolade
140 g hvetemel
2 ss kakao
200 g brunt sukker
2oo g sukker
1/2 ts salt
5 egg
250 g valnøtter, grovhakkede

Slik gjør du:

1. Ha oljen i en kjele sammen med smør og varm opp til smøret har smeltet.

2. Hakk sjokoladen i biter og bland den inn i smøret. Rør til sjokoladen har smeltet, og trekk fra kjelen av varmen.

3. Blant egg, sukker og salt. Pisk til massen er lys og luftig, og vend så inn smør -og sjokoladeblandingen.

4. Sikt hvetemel og kakao og vend dette forsiktig inn med en slikkepott. Vend til slutt inn valnøttene.

5. Dekk bunnen av en liten langpanne, 40 x 30 cm, med bakepapir. Hell i deigen og stek kaka i forvarmet ovn på 180 grader i 17-18 minutter. Stek til overflaten begynner å sprekke. Avkjøl kaka over natta.

Til toffeesausen trenger du:

150 g sukker
1 dl fløte
1 ss smør

Slik gjør du:

1. Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele til lys karamell. Tilsett fløten, litt av gangen, under omrøring. Rør til karamellen er godt blandet med fløten.

2. Trekk kjelen fra varmen, og tilsett smøret. Avkjøl litt før du fordeler sausen på kaka. Sett den så til avkjøling i kjøleskap til toppingen er kald.

NYDELIG DESSERT : De fleste er svake for sjokolademousse.  Foto: METTE MØLLER
NYDELIG DESSERT : De fleste er svake for sjokolademousse. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hvit sjokoladesaus
Dette er en supergod dessert! Rask og enkel å lage, og med en spennende smak.

Du trenger:

4 dl fløte
2 dl helmelk
400 g hvit sjokolade
250 g mascarpone
Frosne bær

Slik gjør du:

1. Kok opp fløte og melk og tilsett hvit sjokolade. La den smelte inn. Rør så inn mascarpone mens det er varmt.

2. Det aller beste er å servere sausen varm over halvfrosne bær. Sukre bærene og legg dem litt i fryseren før serving.