MUFFINS OG CUPCAKES: Vi kjøper dem ikke fordi de er sunne, men fordi det er enkelt og morsomt. Foto: ERIK HELGENESET
MUFFINS OG CUPCAKES: Vi kjøper dem ikke fordi de er sunne, men fordi det er enkelt og morsomt. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Rike på sukker, fett og kalorier, men barna elsker dem

Cupcakes er testens tapere.

(Bramat.no): Mens det tidligere bare fantes et par typer muffinsmikser i butikkene, er det nå et stort utvalg av mikser som du kan lage muffins eller cupcakes av.

De fleste er rike på sukker, fett og kalorier, men noen er verre enn andre.

Bedre enn ferdigmuffins? De færreste kjøper muffins- eller cupcakesmikser fordi det er sunt, men fordi det er enkelt, morsomt, og barna elsker det.

Til bursdag og fest er det ingenting i veien for å velge disse miksene framfor andre typer ferdigmikser og kaker.

Faktisk er ferdige muffins ofte enda større kilder til sukker, fett og kalorier enn muffinsene du lager av disse miksene, fordi muffinsene du får når du bruker muffinsmikser er relativt små.

Styr unna cupcakes Cupcakes har blitt trendy, og finnes nå også i ferdigmikser.

Ikke uventet kommer disse dårligst ut i denne testen.

Det sier seg vel egentlig selv at disse kakene med store mengder smørkrem på toppen inneholder mye sukker, fett og kalorier.

Men cupkakes er fine å se på og morsomme å lage, så lager du muffins bare en gang iblant, kan du selvfølgelig velge disse.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av muffins- og cupcakesmikser som var å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, sukker og mettet fett.

Mye protein har trukket opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og kalorier har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Rangering Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Fra vanlige norske butikker Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Betty Crocker Blueberry muffin mix Greit innhold av sukker og lite mettet fett i forhold til de andre muffinsmiksene. Karakter: Produsent: General Mills international Betty Crocker Chocolate chunk muffin mix Ikke altfor mye kalorier, og greit innhold av sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: General Mills international Møllerens Cafémuffins Greit innhold av sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Møllerens Muffins Lavest sukkerinnhold av alle, og heller ikke så mye mettet fett. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Møllerens Ferdig muffinsrøre Relativt mye kalorier, men lite mettet fett og greit innhold av sukker og protein. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Regal muffins mix Greit innhold av kalorier og sukker sammenliknet med mange av de andre miksene. Karakter: Produsent: Lantmännen Cerealia AS Toro sjokolademuffins Middels bra innhold av sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Rieber & sønn Cars cup cake kit Testens høyeste innhold av sukker, men ikke så mye mettet fett. Karakter: Produsent: Fiddes payne Møllerens Butterscotch cupcakes grønn Mye kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Møllerens Butterscotch cupcakes brun Mye sukker, kalorier og mettet fett. Karakter: Produsent: Norgesmøllene Regal Jordbær cupcakes Testens høyeste av mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Lantmännen Cerealia AS Toro Lyse muffins Ufullstendig næringsdeklarasjon og får dermed ingen terning. Karakter: - Produsent: Rieber & sønn Winnie the Pooh & friends, Disney Ufullstendig næringsdeklarasjon og får dermed ingen terning. Karakter: - Produsent: Fiddes payne Les mer på Bramat.no:
Nyttårsforsetter eller ikke?
Slik pakker du sekken for topptur
Sønnen min liker ikke egg