CASHEWNØTTER: Testen viser at det sunneste er ristede nøtter uten salt. Foto: ERIK HELGENESET
CASHEWNØTTER: Testen viser at det sunneste er ristede nøtter uten salt. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Rike på sunt fett og mineraler, men bare en får terningkast seks

Trekk for salt og «vegetabilsk olje» i stor cashewnøttest.

(Bramat.no): Cashewnøtter er som alle andre nøtter rike på sunt fett, men er faktisk den nøtten med minst fett.

Tre fjerdedeler av fettet vi finner i cashewnøtter, er av den samme typen som vi finner i oliven, oljesyre. Dette er en sunn, enumettet fettsyre.

Nøttene er dessuten en fin kilde til protein, vitaminer og mineraler.

De fleste syns at ristede nøtter smaker ekstra godt sammenlignet med ubehandlede naturlige nøtter. Bra med nøtter som er hardt ristet.

Sjekk hvilken olje som er brukt Men når nøttene ristes og tilsettes palmeolje og salt, vil næringsverdien trekkes ned.

En cashewnøtt som bare tørr-ristes, vil ikke få endret sin fettsammensetning. Dersom cashewnøttene ristes i rapsolje, vil de fremdeles ha en sunn fettsyresammensetning.

Men når de ristes i palmeolje (som gjerne deklareres som "vegetabilsk olje"), får cashewnøttene en mer uheldig fettsyresammensetning.

Dette er fordi palmeolje inneholder mye mettet fett. Pass deg for palmeolje.

Stor forskjell i saltinnhold Cashewnøtter er naturlig fattige på salt (natrium), men cashewnøtter på pose blir i de fleste tilfeller tilsatt salt.

Det er stor forskjell i natriuminnholdet i en "lettsaltet" og en "saltet" pose med cashewnøtter.

Naturlig varierende proteininnhold Nøttene i denne testen er bare tilsatt olje og salt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøttenes naturlige proteininnhold er uendret, likevel er det en viss variasjon i proteininnhold mellom produktene i testen. Det varierer etter hvilken sort cashewnøtt som er brukt dyrkingsforhold, osv.

Sjekker vi ulike matvaredatabaser, som den norske matvaretabellen.no, den danske fødevaredatabanken og den amerikanske nutritiondata.com, varierer analysert proteininnhold fra 15,3 g til 18,2 g pr 100 gram.

Ifølge FAO kan dette variere helt fra 13 g til 25 g.

Bra mineralinnhold, men ikke nødvendigvis en god kilde Cashewnøtter er rike på flere mineraler, men det er ikke gitt at de er en god kilde.

Cashewnøtter inneholder nemlig oksalsyre, som binder noe av mineralene, f.eks. kalsium og jern, slik at opptaket i tarmen reduseres.

Sannsynligvis har dette svært lite å si for ditt totale inntak av mineraler og for kroppens mineralstatus.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på peanøttenes innhold av kalorier, protein, mettet fett og natrium (salt). Mye kalorier, mettet fett og natrium har trukket ned, mens protein trekker opp.

I denne testen teller innholdet av natrium mest, mens protein teller minst.

Ekstrapoeng er gitt dersom nøttene er ikke tilsatt olje, mens nøtter som er tilsatt palmeolje, eller som bare har deklarert «vegetabilsk olje», har fått minuspoeng.

Produktene er rangert i forhold til hverandre Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1.

Grunnen til at vi har valgt å bruke terningkast 1 til 6 i denne testen, er at det er såpass stor forskjell på næringsinnholdet til disse nøttene.

Vinneren er verken tilsatt fett eller salt, mens taperen er tilsatt både palmeolje og relativt mye salt.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Den lille Nøttefabrikken cashew, røstet, uten salt Minst salt, mettet fett og kalorier sikrer førsteplassen, selv om proteininnholdet gir lite poeng. Ikke tilsatt olje eller salt. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS Michael's farm extra large cashew, saltet Saltinnholdet er midt på treet, men minst mettet fett. Lite kalorier og protein. Tilsatt rapsolje. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS Polly cashewnøtter, ristede & lettsaltede Greit saltinnhold. Produktet med mest protein, men også mest mettet fett. I toppsjiktet på kaloriinnhold. Får trekk for «vegetabilsk olje». Karakter: Produsent: KiMs Norge AS Eldorado cashewnøtter, saltet Kunne inneholdt mindre salt, men kaloriinnholdet trekker opp. Innholdet av mettet fett og protein er midt på treet. Får trekk for «vegetabilsk olje». Karakter: Produsent: Unil AS Ica cashewnötter, salta Innholdet av salt, kalorier og protein er midt på treet, men i øvre sjikt på mettet fettinnhold. Får trekk for palme- og solsikkeolje. Dette er nok det samme produktet som Rimi cashewnøtter Karakter: Produsent: ICA Norge AS Den lille Nøttefabrikken cashew med havsalt Nest mest salt, men minst mettet fett. Greit kaloriinnhold, men minst protein. Tilsatt rapsolje. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS Rimi cashewnøtter, forsiktig røstet og lett saltet Innholdet av salt, kalorier og protein er midt på treet, men i øvre sjikt på mettet fettinnhold. Får trekk for palme- og solsikkeolje. Dette er nok det samme produktet som ICA cashewnøtter. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Sørlandschips cashewnøtter med havsalt Mest mettet fett. Kommer også dårlig ut på salt og protein. Kaloriinnholdet er midt på treet. Får trekk for «vegetabilsk olje». Karakter: Produsent: Sørlandschips AS Nøtts cashewnøtter Mest salt. Ikke mange poeng å høste her. Kaloriinnholdet er midt på treet, lavest poeng på øvrige næringsstoff. Får trekk for «vegetabilsk olje». Karakter: Produsent: Nøttekongen AS Rema 1000 cashewnøtter Mest salt, mettet fett og kalorier. Får trekk for herdet palmeolje. Karakter: Produsent: Rema 1000 Les mer på Bramat.no:

Derfor bør du spise mindre salt
Les dette før du kutter ut kjøttet
Her er grovkarbo-maten
Transfett kan krympe hjernen hos eldre