Riktig varme på terrassen

Vil du unngå feilkjøp, sjekk denne guiden.

TERRASSEVARMER: Med en terrassevarmer forlenger du utesesongen med en måned i begge ender.  Foto: Produsenten
TERRASSEVARMER: Med en terrassevarmer forlenger du utesesongen med en måned i begge ender. Foto: ProdusentenVis mer

Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vårkvelder uten å fryse. Det finnes flere varianter av terrassevarmere - både drevet av elektrisitet, gass og infrarøde stråler. Enten du har stor terrasse eller en liten balkong, finnes det en modell som passer for deg.

Disse effektive brennerne holder temperaturen oppe mange timer etter at sola har gått ned, og de sørger for behagelig varme utendørs fra tidlig vår til langt ut i september.

Har du i tillegg et hageseil eller stor parasoll, blir terrassen ekstra lun og varm.


På markedet finnes det i dag i hovedsak tre forskjellige varmere, som alle har sine ulemper og fordeler.

Elektriske er best Dersom du ikke har strøm på terrassen, kan du oppnå god varme og lunhet ved hjelp av en gassvarmer. Disse varmerne skaper i tillegg en sterk varme som kan varme store arealer, noe som passer bra hvis du har en stor terrasse.

Gassdrevne terrassevarmere kan deles opp i to hovedkategorier: gulv- og bordmodeller.

- Gulvmodeller er et estetisk penere produkt. Bordmodellene kan være ok til tider, men upraktiske å ha stående og varme direkte på vin og mat. Dessuten må du ha et senterhull til gass-slangen, opplyser Cecilie Stærnes hos Wimpel AS.

Hun mener at det ikke er noen fordel ved å kjøpe gassvarmer.

- Det er elektriske og kvartsvarmere med lavfrekvensteknologi som er de desiderte vinnerne på markedet i dag.

Pris og miljø Trond Paasche er energirådgiver hos Enova Svarer. Han forteller at ulempen med gassbrennere er at de er klimafiendtlige. I tillegg er de dyrere i drift enn de som bruker strøm.

- Å fylle en 11 kilos gassflaske koster normalt 225 kroner. Et kilo propan har en brennverdi på 12,8 kWh/kg. Det betyr at det koster 160 øre/kWh å varme med gass.

To typer elektriske De elektriske terrassevarmerne kan igjen deles inn i to grupper. Vanlige elektriske terrassevarmere er billigst i innkjøp og koster fra et par hundrelapper.

Vanlige elektriske terrassevarmere fungerer ved at de varmer opp lufta på terrassen, akkurat som en innendørs ovn. Dette gjør at varmen forsvinner dersom det blåser litt, men hvis området som skal varmes er lite, kan en slik varmer gjøre jobben.

GASSVARMER TIL BORD: Effekt 3,5kW. Veildende pris: 1390,- Tilbud: 990,- Foto: Sunwind.no
GASSVARMER TIL BORD: Effekt 3,5kW. Veildende pris: 1390,- Tilbud: 990,- Foto: Sunwind.no Vis mer

De fleste elektriske varmere skrus fast i veggen på terrassen, og kan derfor ikke flyttes enkelt dersom man flytter omkring på møblene. Men mange av dem kan justeres i høyderetningen slik at de er rettet mot der du sitter.

Pris De elektriske terrassevarmerne har en effekt på mellom 1000 og 3000 Watt. Med en timepris på strøm på 70 øre per kWh, vil det koste mellom 70 øre og 2,10 kroner å ha terrassevarmeren på i én time.

Elektriske kvartsvarmere Den nyeste teknologien på markedet er kvartsvarming, det vil si infrarød varme. Kvartsvarmere er generelt dyrere i innkjøp.

Kvartsvarmere blir ikke påvirket av for eksempel vind og kan også monteres på vegg, gulv og tak. De kan også stå nærmere en markise eller parasoll enn en gassbrenner.

Varmer objektet Ifølge Stærnes skiller kvartsvarmere seg ut på en positiv måte.

- Fordelen med den nye teknologien er at den varmer objektet, altså deg, og ikke lufta i den grad. Sammenligningsgrad er at kvartsvarme med lavfrekvensteknologi varmer cirka 80 prosent objektet, mens med gass og vanlig kvartsvarme (de gamle terrassevarmerne) varmes objektet med cirka 20 prosent.

- Resten blåser bort eller går til å varme opp lufta rundt, om du sitter cirka en meter unna, forteller hun.

Trond Paasche i Enova forteller at dette i praksis betyr at man kan regulere ned effekten, forutsatt mulighet for regulering, og likevel få samme strålingsvarme sammenlignet med vanlige elektriske og gassdrevne terrassevarmere.

Se opp for «Kina-kopier» - Det produseres kvartsvarmeteknologi fra Kina som ikke alltid har like lang levetid. Derfor er det viktig at selgerne av dette utstyret vet hva de selger, påpeker Stærnes.

RIO KVARTSVARMER: 1,5 kW Philips kvartselement med infrarød kortbølge. Foto: Kjellsmarkiser.no
RIO KVARTSVARMER: 1,5 kW Philips kvartselement med infrarød kortbølge. Foto: Kjellsmarkiser.no Vis mer

- Får du terrassevarmere fra 500 til 1000 kroner, er det garantert ikke ekte infrakvartsvarme på lavfrekvensområdet, mener hun.

Noe mer miljøvennlig Terrassevarmere er ikke noe Enova går ut og anbefaler, da det medfører økt energibruk samt økt CO2-utslipp. Men ifølge Paasche er det likevel ett alternativ som utmerker seg.

- Konklusjonen vil være at kvartsvarmere med reguleringsmulighet vil være billigst å varme med og også mest «miljøvennlig», forteller han.

Kilder: Viivilla.no, dinside.no, hjem.no, enova.no, alttilbolig.no

Les også:
Uteplassen skal se ut som en godtepose
Vårens beste rengjøringstips
Her finner du de feteste interiørbildene
Hyttekuppet gjør du nå

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FRITTSTÅENDE GASSVARMER: 12kW effekt. Justerbar mellom 5000-12 000W. Slange og regulator medfølger. Gassforbruk: 450g-870g pr. time. Pris: 1990,- Foto: Hyttetorget.no
FRITTSTÅENDE GASSVARMER: 12kW effekt. Justerbar mellom 5000-12 000W. Slange og regulator medfølger. Gassforbruk: 450g-870g pr. time. Pris: 1990,- Foto: Hyttetorget.no Vis mer
RIMELIGERE VARIANT: Terrassevarmer fra Beha Elektro på 1000 watt. Veiledende pris: 452,- Foto: Elhandel.no
RIMELIGERE VARIANT: Terrassevarmer fra Beha Elektro på 1000 watt. Veiledende pris: 452,- Foto: Elhandel.no Vis mer