PASSER TIL MYE: Halvtørr hvitvin passer spesielt godt til asiatisk mat med mye krydder, kraftige oster, retter med frisk frukt og salt spekemat. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
PASSER TIL MYE: Halvtørr hvitvin passer spesielt godt til asiatisk mat med mye krydder, kraftige oster, retter med frisk frukt og salt spekemat. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Rimelig riesling som sier seks

Halvtørr hvitvin er bedre enn sitt dårlige rykte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Her finner du alle Dagbladets vinanmeldelser

Halvtørr hvitvin har dessverre fått et ufortjent dårlig rykte. Forklaringen på dette er nok de søtladne og klissete tyske produktene som Blue Nun, Black Tower, Schwartzecat osv. som gjorde sitt inntog på 80- og 90-tallet.

Disse vinene er kommersielt produserte produkter laget på krysningsdruer med høy avkastning og lite fokus på kvalitet. Vinene har ofte sødme, men ikke den balanserende syren som trengs for at produktet skal få balanse. Finner du derimot en halvtørr vin laget av en produsent med kvalitet i fokus, er saken en helt annen.

Kan ikke sammenliknes

En vin med restsødme blir ofte forbundet med dessertvin, og feilaktig puttet i samme kategori. Dessertviner har langt mer restsødme enn en halvtørr vin, og kan ikke sammenlignes. En typisk halvtørr vin vil vanligvis inneholde et sted mellom 10 og 80 gram sukker pr. liter, mens en dessertvin i visse tilfeller kan inneholde oppunder 500 gram pr. liter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn