JULEBORDSFYLL: Politiet er særdeles oppmerksom på juleborssesongen. En rekke bilister vil bli kontrollert for rus framover - døgnet rundt. Foto: 
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
JULEBORDSFYLL: Politiet er særdeles oppmerksom på juleborssesongen. En rekke bilister vil bli kontrollert for rus framover - døgnet rundt. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

- Ring oss om en venn eller kollega kjører i fylla

- Det har jeg ingen betenkeligheter med å oppfordre til, sier UP-sjefen.

(Dagbladet): Julebord og noen drammer hører gjerne sammen. Drammer og bilkjøring gjør det definitivt ikke. Men hvert eneste år mister en del julebiordgjester dømmekraften og faller for fristelsen til å sette seg bak rattet i beruset tilstand.

Det er Utrykningspolitiet selvfølgelig veldig oppmerksomme på.

Fokus året rundt - Kjøring i ruspåvirket tilstand er noe vi har fokus på året rundt, og julebordsesongen er selvfølgelig ikke noe unntak, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

- De fleste er flinke til å planlegge julebordet og ordne seg med taxi eller annen transport. Men vi ser dessverre stadig enkelte som faller for fristelsen til å kjøre selv.

- Det kan skje ting på et julebord, folk kan bestemme seg for at de vil reise hjem før resten av selskapet, det kan bli problemer med transporten de hadde avtalt, eller drosjekøen kan være altfor lang. I slike tilfeller kan noen falle for fristelsen til å kjøre selv. Det bør de så definitivt ikke gjøre, sier UP-sjefen.

Ta nøklene - Om du havner i situasjon der du er klar over at kolleagen eller kompisen din har tenkt å kjøre hjem, og du vet han eller hun har drukket, hva gjør du?

- Gjør hva du kan for å forhindre at vedkommende kjører i påvirket tilstand. Overtal dem til å la være, hjelp vedkommende inn i ei drosje, eller beslaglegg bilnøklene.

- Om det ikke hjelper og personen kjører av gårde?

- Da har jeg ingen betenkeligheter med å si at politiet bør varsles. Det sier jeg ikke om alle trafikkforseelser, men kjøring i ruspåvirket tilstand er så farlig, både for den som kjører og ikke minst vedkommendes medtrafikanter at det må forhindres for enhver pris.

Enorme konsekvenser - Konsekvensene kan bli enorme om det går galt, noe vi har erfaring for at det fort kan gjøre. Og da snakker jeg ikke bare om straff og tap av førerkort.

MÅ FORHINDRES: UP-sjef Runar Karlsen har ingen betenkeligheter med å oppfordre folk til - om intet annet virker -  å tyste på venner for å forhindre kjøring i påvirket tilstand. Foto: Politiet
MÅ FORHINDRES: UP-sjef Runar Karlsen har ingen betenkeligheter med å oppfordre folk til - om intet annet virker - å tyste på venner for å forhindre kjøring i påvirket tilstand. Foto: Politiet Vis mer

-En ruspåvirket sjåfør kan ødelegge både sitt eget og andres liv i form av en uoverveid handling i rus. Vi har dessverre for mange eksempler på at slikt har skjedd, sier Karlsen.

- Hva med kjøring dagen derpå?

- Med en promillegrense på 0,2 har vi i praksis nulltolenranse. La bilen stå, sier UP-sjefen.