DEN FØRSTE: Dagen før Dagbladet møtte Morten Kvelle (50), var han den første pasienten til å bli operert av Sykehuset i Vestfolds nye robot; «Da Vinci xi». Seksjonsleder Stein Øverby ved urologiseksjonen hjelper ham sitte bedre. Foto: Thomas Rasmus Skaug
DEN FØRSTE: Dagen før Dagbladet møtte Morten Kvelle (50), var han den første pasienten til å bli operert av Sykehuset i Vestfolds nye robot; «Da Vinci xi». Seksjonsleder Stein Øverby ved urologiseksjonen hjelper ham sitte bedre. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Prostatakreft og robotkirurgi:

Robot fjernet Mortens prostatakreft. Legenes håp var at pasientene skulle få færre ereksjonsproblemer

Ny teknologi gir håp, men når prislappen er på 28 millioner kroner - og hver operasjon blir cirka 20 000 kroner dyrere - spør flere seg om millionrobotene er verdt kostnaden. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Da norske sykehus startet med robotkirugi i 2006, var forventningen at det skulle bli mindre urinlekkasje og færre ereksjonsproblemer. Det har vi ikke tall for at vi har klart, sier Erik Skaanheim Haug.

Prostatakreft:

Kreft i prostata er den kreftsykdommen som flest menn i Norge får. I 2015 fikk 5061 menn diagnosen. Vel 90 prosent av tilfellene oppstår etter fylte 60 år og noen få under 45 år får sykdommen. Tallene er hentet fra kreftregisteret.

Han er leder av det nasjonale prostatakreftregisteret og overlege og forsker ved Sykehuset i Vestfold (SiV) og Kreftregisteret.

- Det er derfor kanskje grunn til å diskutere hva man videre kan oppnå med denne ressursbruken, til sammenligning med tradisjonell, åpen kirurgi, sier han.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn