Robovie brukte 55 timer på å fullføre maraton

Mennesker 1 - roboter 0.

(Dagbladet): Hva er halvmeter høyt, batteridrevet og har to bein som så vidt kom seg over startstreken på vei til en historisk seier?

Det er den japanske roboten Robovie PC, som i går vant verdens første maratonløp for bipede roboter i Osaka, Japan.

Med tiden 54 timer, 57 minutter og 50,26 sekunder, var Robovie langt foran flere av konkurrentene, som forventes å avslutte løpet først en gang i løpet av dagen i dag.

Uferdig Science fiction-forfattere har allerede i flere tiår spådd robotenes framgang og etter hvert deres overlegne herredømme over menneskeheten.

Og selv om dagens datamaskiner har for lengst overgått sine skapere når det kommer til å regne og huske, er de dystre profetiene nok fremdeles et stykke unna.

I alle fall hvis man ser på de foreløpige fysiske prestasjonene til de mer menneskeliknende variantene.

STUDENTPROSJEKT: Studenter ved Osakas teknologiske institutt justerer sin robotdeltaker underveis i løpet. Studenter og lokale teknologibedrifter står bak de fem maratonrobotene. Foto: AP/SCANPIX
STUDENTPROSJEKT: Studenter ved Osakas teknologiske institutt justerer sin robotdeltaker underveis i løpet. Studenter og lokale teknologibedrifter står bak de fem maratonrobotene. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Mens godt trente mosjonister bruker omkring fem timer på det drøyt 42 kilometer lange løpet, trenger altså de fem robordeltakerne nærmere fire dager på å fullføre.

Pitstop Innendørsbanen der de konkurrerer, er 100 meter lang og deltakerne må tilbakelegge 422 runder før de er ferdige.

Løpet går kontinuerlig, men det er lagt inn pauser for batteri- og deleskift.

Arrangøren, teknologibedriften Vstone, håper at dette påfunnet vil få flere interessert i robotikk.

De ønsker å arrangere løpet internasjonalt og håper at dette etter hvert vil bli en stor turistattraksjon.

Starttrøbbel Ikke alt gikk som planlagt på startstreken på torsdag.

Flere maratonroboter hadde nemlig litt starttrøbbel. Én begynte å gå baklengs, mens en av de andre falt overende like før startskuddet.

JUBLER: Vinneren Robovie PC (til høyre) og og nummer to Robovie PC-Lite mottar velfortjent ære og heder etter avsluttet løp. De siste deltakerne kommer i mål i løpet av dagen, omtrent samtidig de menneskelige deltakerne i Tokyo maraton som startet i dag. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
JUBLER: Vinneren Robovie PC (til høyre) og og nummer to Robovie PC-Lite mottar velfortjent ære og heder etter avsluttet løp. De siste deltakerne kommer i mål i løpet av dagen, omtrent samtidig de menneskelige deltakerne i Tokyo maraton som startet i dag. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Møysommelig og langt fra elegant tok de seg gjennom løypa og det var altså Robovie PC som til stor jubel kom seg først over målstreken.

Det er selvsagt ikke rettferdig å sammenlikne de godt under en halvmeter høye mekaniske skapningene med ekte langdistanseløpere.

Men skal roboter vinne, må de få opp farta.