SØTT: BUSSOLA RECIOTO DELLA VALPOLICELLA CLASSICO 2008, Italia , Veneto
SØTT: BUSSOLA RECIOTO DELLA VALPOLICELLA CLASSICO 2008, Italia , VenetoVis mer

Rød rosinvin til dessert

Og syv andre gode alternativer til helga.

Fra før Romerikets dager har druer vært lagt til soltørking på stråmatter, for så å la dem gjære til vin.

Vinene omtales fortsatt som stråviner, selv om mange i dag bruker stativer eller hyller, gjerne innendørs.

Vanligvis er det snakk om hvite viner av det søteste slaget.

STRÅVIN: Tørking av druer på halm har tradisjon tilbake til før romersk tid. Foto: Richard Semík
STRÅVIN: Tørking av druer på halm har tradisjon tilbake til før romersk tid. Foto: Richard Semík Vis mer

Rundt Verona blir røde druer tørket, samt gjæret på to forskjellige måter for å lage Amarone og en søt rødvin, Recioto della Valpolicella.

Dette er metoden i de varmere strøk, hvor det er uaktuelt å vente på frost for å konsentrere sukkeret. En velprøvet framgangsmåte til å lage søte viner, eller sterke tørre, som tilfelle er med Amarone-vinene.

Recioto er en klassiker i Italia og Bussiola er øverst i hierarkiet i Veneto.

Vinen som er med i Dagbladets test er laget på druene Corvina, Rondinella og Molinara. Den har en alkoholstyrke på 14,5 prosent.

Klassedruer De beste druene tørker de på egne tørkeloft slik at vannet fordamper. Disse druene lager man 2 viner av. Tørr Amarone og Recioto. Den siste fås ved å avbryte gjæringen.

Amarone blir alltid på over 14 prosent alkohol, men oftere og oftere på 15, 16 og endatil 17 prosent. Det er mye sukker I de tørkede druene som kan brennes til alkohol som gir en sterkere vin.

Amarone er alltid tørr. Synes du at det en anelse søtsmak, er bare frukten som oppleves slik og det høye alkoholinnholdet som lurer våre smaksløker.

Drueklasene tørker fra midten av september til midten av mars.

For å lage en liter Recioto går det med 18 kilo druer. Tenk deg at du skulle lage den selv og kjøpe druene i butikken, da ville du fort ende opp med nærmer 800 kroner i druer.

Mengden druer og den omstendelige tørkeprosessen forklarer hvorfor Amarone og Recioto er dyrere en vanlig Valpolicella.

PORTUGISER: JOÃO PATO TOURIGA NACIONAL 2008 Luís Pato
PORTUGISER: JOÃO PATO TOURIGA NACIONAL 2008 Luís Pato Vis mer

Om du lurer på hvor det ble av Ripasoen i denne sammenhengen så får du kortversjonen her.

Det var en smart vinbonde som fant ut at han kunne benytte drueskallene fra Amaroneproduksjonen og utnytte restsukkeret.

Skallet ble tilsatt gjæringen av vanlig Valpolicella. Resultatet ble en vin med en fylde og alkoholinnhold midt mellom Valpolicella og Amarone. Ripasso var skapt.
  Portugal Av de andre vinene i dagens test vil vi rette oppmerksomheten mot vår vinproduserende motstander i vår kvalifiseringsgruppe til fotball-EM.

Ikke nok med at de ble slått av Norge på Ullevål i høst, Portugal sliter mer enn de fleste med økonomien og arbeidsledigheten.

ITALIENSK: MICHELE CHIARLO BARBERA D'ASTI SUPERIORE LE ORME 2008, Foto: Ole C. H. Thomassen
ITALIENSK: MICHELE CHIARLO BARBERA D'ASTI SUPERIORE LE ORME 2008, Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Situasjonen i verdensøkonomien gjør at det blir prispress på viner som ikke er av de mest etterspurte.

Med godt klima og jordsmonn, samt at en mengde egne druer som ikke finnes noe annet sted, gjør landet meget spennende i vinsammenheng.

Er du ute etter mye vin for pengene, er det vel verdt å prøve ut de røde portugisere til høstens smaksrike matretter.

SPANSK:  MONTECASTRO Y LLANAHERMOSA 2005, Ribera del Duero, Spania
SPANSK: MONTECASTRO Y LLANAHERMOSA 2005, Ribera del Duero, Spania Vis mer

For Portugal har mye mer å by på enn fotball og portvin.